Begin juli vond er overleg plaats tussen verschillende commissies en minister Hillen van Defensie en minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de vervanging van de F-16 straaljager door de Joint Strike Fighter (F-35). Zo werd onder andere besproken of Nederland zich uit het JSF-programma moet trekken, wat de verborgen kosten zijn en waar het programma zich nu bevindt.
Daarbij maakte PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink zich ook zorgen over de gevoeligheid van de straaljager voor malware. "De F-35 kan alleen met
computertechnieken in de lucht blijven hangen. De vraag is wat de beheerskosten zijn om de elektronica up to date te houden, hoe gevoelig deze systemen zijn voor onderhoud en voor virussen", zo liet Eijsink de voorzitter weten.
"Net als voor de F-16 is defensie geheel afhankelijk van Amerikaanse simulatoren, die erg onderhoudsgevoelig zijn. De Amerikaanse techniek is lang niet zo goed als wij denken", staat in het verslag dat nu online is gekomen.
Malware
Het idee van een besmette Joint Strike Fighter werd al eerder geopperd door het blog The Aviationist. Dat wijst naar de verschillende gerichte aanvallen op defensie- en luchtvaartbedrijven. Zo verscheen in 2009 het bericht dat aanvallers informatie over de JSF hadden buitgemaakt.
Naast bedrijven lopen echter ook de toestellen zelf mogelijk risico. "Het besef dat malware te gebruiken is om een drone te infecteren wordt nog steeds als een geïsoleerd geval beschouwd, en nog erger, het idee van malware die de Joint Strike Fighter aanvalt is nog steeds moeilijk te accepteren. Dit gaat echter dramatisch veranderen en snel ook", aldus David Cenciotti van The Aviationist.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.