image

Vernieuwde factsheet NCSC over risico's smartphones

woensdag 5 maart 2014, 11:11 door Redactie, 4 reacties

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid heeft een vernieuwde factsheet gepubliceerd over de belangrijke beveiligingsrisico's bij het gebruik van een smartphone of tablet en hoe gebruikers deze risico's kunnen verkleinen en mogelijke schade kunnen voorkomen.

Zo wordt gebruikers geadviseerd om een pincode of wachtwoord in te stellen, persoonlijke informatie op het toestel te versleutelen en gegevens te wissen. "Op het moment dat u uw smartphone verkoopt of weggeeft aan iemand anders adviseren wij de fabrieksinstellingen te herstellen en alle informatie te wissen", aldus de factsheet. Dit moet voorkomen dat de nieuwe eigenaar toegang tot achtergebleven informatie krijgt.

Malware

Ook wordt er advies gegeven om malware op de smartphone te voorkomen, door terughoudend met het installeren van onbekende apps te zijn, de laatste updates van het besturingssysteem en apps te installeren en een mobiele virusscanner te gebruiken. Verder wordt er voor onbetrouwbare wifi-netwerken en clouddiensten gewaarschuwd. Zo doen gebruikers van een cloudopslagdienst er verstandig aan om hun gegevens eerst lokaal te versleutelen voordat ze die in de cloud plaatsen.

Reacties (4)
05-03-2014, 11:48 door Anoniem
31 februari 2014?
05-03-2014, 12:26 door Anoniem
Deze werkt; https://www.ncsc.nl/binaries/nl/dienstverlening/expertise-advies/kennisdeling/factsheets/factsheet-velig-gebruik-van-smartphones-en-tablets/1/factsheet%2Bsmartphones.pdf
05-03-2014, 14:25 door Anoniem
Geschreven door een groep techneuten (personen zonder social skills) & ambtenaren (= personen die geen verantwoordelijkheid durven te nemen). Betalen we voor dit soort onleesbare documenten?
"Regelmatig de passcode van de SIM aanpassen": het ultieme onzin-advies. Een club die zoiets oplevert, zet zichzelf te kijk als volkomen buiten de werkelijkheid.
06-03-2014, 13:34 door Anoniem
Betalen we voor dit soort onleesbare documenten? eh ja...helaas. Enkele voorbeelden:

'toegang bieden tot vertrouwelijk of persoonlijke data' --> vertrouwelijkE
'agenda afspraken' --> agenda-afspraken
'privé doeleinden' --> privédoeleinden
'Hierdoor worden persoonlijke informatie opgeslagen' --> 'Hierdoor wordt persoonlijke informatie opgeslagen'
'kunt u grootte risico's voorkomen' --> grote

etc... en dan heb ik het nog niet eens over de inhoud:

"Het is af te raden om op openbare plaatsen van een publiek WiFi-netwerk gebruik te maken" en daarvoor zeggen ze "Wees bewust en kritisch waar en wanneer u van een publiek (niet versleuteld) WiFi-netwerk gebruik maakt"

"Wees terughoudend met het installeren van onbekende apps, controleer vooraf de betrouwbaarheid van de apps en de leveranciers"

En wat veilig is moet een gemiddelde consument weten ? Diezelfde consument die *ook* nog steeds niet weet dat Oracle's Java verantwoordelijk is voor 90% van de Banker Trojans ? en ook vrolijk doorgaan met Adobe-troep installeren ?

Werken bij het NCSC ? "Je hebt een afgeronde universitaire of HBO-opleiding, bij voorkeur op het gebied van cybersecurity"

*kuch* nou dat is te merken, hoor !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.