Stagiaires van IBM hebben een digitaal platform voor de politie ontwikkeld waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden die cybercrime willen bestrijden. Het gaat om een project dat onderdeel uitmaakt van het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) van de Raad van Korpschefs van de Nederlandse politie is. Vier studenten, Tanne Tauw (UvA), Nick Kraakman (VU), Isabel Póvoa ( TU Delft) en Maarten Tromp (UvA) ontwikkelden het platform, als onderdeel van Extreme Blue. Een programma dat IBM voor topstudenten aanbiedt. Security.nl sprak met Maarten Tromp over het doel en de ontwikkeling van het platform.
De politie werkt vanuit PAC aan zes pilotprojecten om vrijwilligers in te zetten bij politiewerk. Het gaat dan om digitale vrijwilligers, mensen die op IT-gebied over digitale middelen of expertise beschikken. Het doel van het project was om digitale vrijwilligers in te zetten en te binden aan de politieorganisatie, merkt Trom op. In totaal bedachten de studenten 40 ideeën, wat uiteindelijk tot één oplossing leidde. Een platform waar vrijwilligers zich eenvoudig kunnen aanmelden en waar de politie eenvoudig vrijwilligers op basis van hun expertise kan vinden.
LinkedIn
Het platform is te vergelijken met een soort LinkedIn voor cybervrijwilligers, waar deelnemers een profiel kunnen aanmaken en invullen. Tromp merkt op dat er een groot verschil is met de sociale netwerksite, namelijk dat alleen de politie de profielen kan bekijken. Vrijwilligers kunnen zich alleen aanmelden en gevonden worden. Daarbij houdt het systeem actief rekening met de vaardigheden van vrijwilligers. Afhankelijk van de gezochte kennis of vaardigheden kan de politie vervolgens een selectie van vrijwilligers maken en die benaderen om voor bepaalde taken in te zetten.
Wie bijvoorbeeld aangeeft kennis van HTML te hebben, krijgt ook de vraag of er kennis van CSS aanwezig is, aangezien dit gerelateerde technologieën zijn. "Door deze semantiek wordt het profiel zo gedetailleerd mogelijk", aldus Tromp.
Het systeem onderscheidt zich vooral door de ontwikkelde semantiek die de studenten ontwikkelden. "We hebben de techniek die Latent Semantic Analysis heet gebruikt", gaat de student verder. De techniek is eerst toegepast op Wikipedia om de relaties van allerlei concepten en termen op de encyclopedie te vinden. "Op die manier weet het systeem dat CSS en HTML aan elkaar gerelateerd zijn."
Pilot
Naast kennis kunnen agenten ook zoeken op eerder verrichte werkzaamheden, beschikbaarheid en locatie. Het systeem is nog niet operationeel, eerst wordt er een 'pilot' uitgevoerd. "De politie was erg enthousiast", zo laat Tromp weten. Na de presentatie van het platform kregen de studenten te horen dat het project zeker als één van de zes pilotprogramma's binnen het PAC zal opstarten.
Daarbij merkt Trom op dat het systeem zeer schaalbaar is. "Het uiteindelijke doel is om het landelijk te implementeren." Het kan echter nog wel even duren voordat vrijwilligers zich massaal kunnen aanmelden. Het platform is als functioneel concept ontwikkeld. Er is niet bij zaken als veiligheid of capaciteit stilgestaan. Dat is iets wat de politie moet bepalen. Het is echter niet de bedoeling dat er via het platform gevoelige informatie wordt gedeeld. "Het is vooral bedoeld voor het vinden van en communiceren met vrijwilligers", gaat de student verder.
Bij de ontwikkeling van het systeem stond vooral de eenvoudigheid centraal. "We hebben een overzichtelijke interface, dat is wel het sterkste punt. Dat is cruciaal om dit een succes te maken." Als het systeem ooit operationeel wordt is Tromp in ieder geval van plan zich zelf aan te melden. "Bij de ontwikkeling hebben we ook potentiële vrijwilligers geïnterviewd en die waren erg enthousiast. Wij zien het wat dat betreft zeker een succes worden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.