image

Routers Virgin Media bevatten 7 seconden-lek

vrijdag 7 maart 2014, 15:05 door Redactie, 2 reacties

Een beveiligingslek in de routers van de Britse internetprovider Virgin Media zorgt ervoor dat de apparaten tijdens het opstarten 7 seconden lang kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf. Daardoor kan een aanvaller toegang tot het wifi-netwerk krijgen en instellingen van de router aanpassen.

De routers, die door netwerkfabrikant Netgear zijn ontwikkeld, worden als SuperHub en SuperHub 2 aan klanten aangeboden. Zodra de router start gebruikt de wifi-kaart in het apparaat 7 seconden lang geen encryptie. Iedereen in de buurt van het wifi-netwerk kan er vervolgens verbinding mee maken. In de 7 seconden dat het opstarten duurt, kan een aanvaller zelfs op het beheerderspaneel inloggen als het standaard wachtwoord niet is gewijzigd.

Het is de vraag hoeveel klanten van Virgin Media het standaard wachtwoord "changme" ook daadwerkelijk hebben gewijzigd. Daarnaast lopen ook klanten risico die altijd hun router aan laten staan. Het is volgens de Britse beveiligingsonderzoeker Paul Moore zeer eenvoudig voor een aanvaller om de kwetsbare routers via een paar regels code te laten herstarten.

Exploit

Als bewijs maakte Moore een exploit die naar kwetsbare routers zoekt en die laat herstarten. Vervolgens steelt de exploit de encryptiesleutel en maakt verbinding met het wifi-netwerk. Alle verbonden computers krijgen vervolgens de exploit toegestuurd, waarna het proces zich herhaalt. Een aanvaller die toegang tot de router heeft kan bijvoorbeeld de DNS-instellingen aanpassen, zodat gebruikers naar kwaadaardige websites worden doorgestuurd als ze het adres van bijvoorbeeld een bank of sociale netwerk in de browser intikken.

Moore waarschuwde Virgin in januari van dit jaar en de provider bevestigde ook het probleem. Aangezien er nog altijd geen update beschikbaar is en dit mogelijk nog maanden kan duren, terwijl gebruikers zich eenvoudig kunnen beschermen, besloot de onderzoeker het probleem te openbaren. Het wijzigen van het standaard wachtwoord volstaat namelijk om te voorkomen dat gebruikers toegang tot het beheerderspaneel krijgen en de encryptiesleutel kunnen stelen.

Reacties (2)
07-03-2014, 15:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-03-2014, 15:21
[Verwijderd]
07-03-2014, 23:28 door Joep Lunaar
Vervelend ja, maar een echt groot (nieuw) risico? Nee.

Een verstandig mens vertrouwd hoe dan ook niet op het Grote Boze Internet, dus dan zijn de laatste meters niet doorslaggevend. Veilige communicatie vereist nu eenmaal eind-tot-eind bescherming, zoals bijvoorbeeld bij bankieren tussen het systeem van de bank en de chip op bankkaart van de klant.

Resteert als grootste risico dat een snoodaard de router eenvoudig over kan nemen wanneer het standaard wachtwoord nog actief is. De kans daarop is vrij groot, velen beheren hun modem/router in het geheel niet, laat staan dat ze weten dat het verstandig is het wachtwoord te wijzigen. Dit risico is ook veelal aanwezig buiten het geval waar het in het artikel om gaat. Het stikt van de modems en routers die of sterk verouderd zijn, die open zijn voor beheer op afstand maar slecht beveiligd enz. enz.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.