Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Deze week weer een bezemwageneditie, waarin Arnoud de komende dagen een aantal wat kortere vragen beantwoordt.
Vraag: Bij het afsluiten van een telefoonabonnement werd mij om mijn identiteitsbewijs gevraagd. Prima, maar ze maakten er ook een kopie van. Dat is toch volstrekt verboden?
Antwoord: In juli publiceerde de privacytoezichthouder richtsnoeren voor het maken van kopietjes. Hoofdregel is inderdaad dat dit niet mag: er staan allerlei gevoelige gegevens op een identiteitsbewijs, en die mogen niet zomaar worden gekopieerd. Er moet een zeer goede reden zijn om dit wel te doen.
Bij het afsluiten van een abonnement is het genoeg om vast te stellen dát je de juiste persoon voor je hebt. Een kopie van een ID bewaren is meestal niet nodig voor dat doel, en dus mag het dan niet. Soms mag het wel (als het BSN en de pasfoto wordt zwart gemaakt), zoals bij een kredietcheck. De gegevens zijn dan langer nodig, en als ze nodig zijn dan mogen ze worden gekopieerd.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.