Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Deze week weer een bezemwageneditie, waarin Arnoud de komende dagen een aantal wat kortere vragen beantwoordt.
Vraag: Ik las bij Tweakers dat Microsoft gebruikers verbiedt om een rechtszaak tegen hen aan te spannen. Hoe kan dat?
Antwoord: Microsoft maakt gebruik van een op zich legale constructie. Je kunt in algemene voorwaarden bepalen dat geschillen bij een arbitragecommissie moeten worden aangebracht. Dat is dan bindend voor beide partijen, en je kunt niet zomaar meer naar de rechter. In de VS is daar een dik jaar geleden een bijzondere uitspraak over gedaan: dat geldt óók voor zogeheten class action-rechtszaken oftewel de bekende massazaken waarbij tienduizenden mensen tegelijk een claim indienen.
Omdat class actions een gigantische schadepost voor bedrijven kunnen zijn, nemen bedrijven nu steeds vaker clausules op die deze uitsluiten.
In Nederland is dit niet mogelijk. Je mag wel arbitrage in je algemene voorwaarden opnemen, maar dat is alleen rechtsgeldig als de consument minstens een maand krijgt om zich te bedenken en toch liever naar de rechter te willen. Oh, en je moet in de brief waarin je zegt dat je naar de arbitragecommissie wilt, dat nog een keer herhalen. Pas als de consument dan niet reageert, kun je hem dwingen het vonnis van de arbiters te accepteren.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.