Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een speciale dongel ontwikkeld die een einde aan alle wachtwoordlekken moet maken. Regelmatig komt het voor dat websites en webwinkels worden gehackt, waarbij er databases met klantgegevens worden gestolen.
Deze databases bevatten vaak ook de wachtwoorden van klanten, al dan niet gehasht. Een hash is een gecodeerde versie van het wachtwoord die in de database wordt opgeslagen. Dit voorkomt dat het wachtwoord van gebruikers in platte tekst in een database wordt bewaard. Als de website dan wordt gehackt, zou dit betekenen dat de aanvallers meteen alle wachtwoorden van de gebruikers hebben.
Een hash moet dit voorkomen. Een aanvaller kan vervolgens wel proberen om het wachtwoord te achterhalen dat bij de hash hoort. Daarbij lopen gebruikers met onveilige wachtwoorden vaak een groot risico, omdat hun wachtwoord eerder kan worden achterhaald dan bij gebruikers met een veilig wachtwoord.
De onderzoekers hebben nu een systeem ontwikkeld dat een hardware-dongel gebruikt om de wachtwoorden te coderen. De hardware, die op de server wordt aangesloten, bevat de encryptiesleutels waarmee de wachtwoorden via SHA1-HMAC gecodeerd zijn. Een aanvaller die de wachtwoorden wil decoderen moet over deze fysieke sleutel beschikken voordat hij een wachtwoordaanval kan uitvoeren.
Als de database met gecodeerde wachtwoorden wordt gestolen is het volgens de onderzoekers dan ook onmogelijk om de wachtwoorden te achterhalen of te kraken, zelfs als gebruikers onveilige wachtwoorden als '123456' en 'letmein' gebruikten. Ook wachtwoorden die uit 1 karakter bestaan zijn volledig veilig, zolang aanvallers de fysieke hardware met daarin de encryptiesleutel niet in handen krijgen.
De huidige implementatie van het systeem bestaat uit twee "S-CRIB Scramblers". Eén dongel kan 330 wachtwoorden per minuut coderen, wat voldoende voor 10.000 gebruikers zou moeten zijn. Daarnaast moeten ook websites een kleine aanpassing aan hun code verrichten zodat de dongels kunnen worden gebruikt. Het systeem is nog in ontwikkeling en de onderzoekers zoeken dan ook partijen die het willen testen of uitrollen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.