Het internet is een zorgenkindje van de AIVD, zo laat AIVD-chef Rob Bertholee tegenover de Telegraaf weten. "Internet is in de basis anarchistisch. Je kan er veel goed mee doen, maar als je kwaad wilt, krijg je dat sneller, intensiever en effectiever voor elkaar. Voorbeeld is de bestorming van Amerikaanse ambassades en consulaten; die actie werd aangejaagd via internet en sociale media. De technologisering kan ook ontwrichtend werken", zo laat hij tegenover de krant weten.
Volgens het hoofd van de inlichtingendienst hoeven extremisten niet meer naar verre oorden om hun training te volgen, maar is alle informatie via het web verkrijgbaar. Bertholee noemt cyberterrorisme een containerbegrip voor van alles, "maar mijn dienst vindt het een grote uitdaging, deze enorme digitale afhankelijkheid."
Connectiviteit
Als voorbeeld noemt hij recente aanvallen op websites, maar ook de mogelijkheid dat aanvallers bijvoorbeeld alle geldautomaten uitschakelen. "We hebben de hoogste internetpenetratie ter wereld. Maar de keerzijde is dat dreigingen vaker ontstaan, slimmer zijn qua opzet, complexer en agressiever. Cyber is het zorgenkindje van onze dienst."
Een inlichtingenofficier van de AIVD waarschuwt ook voor het toenemend aantal apparaten en computers dat aan het internet is gekoppeld. Nu al zijn dat 12 miljard apparaten wereldwijd. In 2020 naar schatting 50 miljard ."Wij zijn bezorgd over wat dat betekent voor onze veiligheid. Bovendien zien we dat wij als veiligheidsdiensten sneller en adequater moeten reageren door de snelheid en de druk van sociale media", aldus de officier.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.