Over zes jaar hebben alle huishoudens en bedrijven in Nederland een nieuwe digitale elektriciteit- en gasmeter, aldus minister Kamp van Economische Zaken. Volgens de minister zorgt de slimme meter ervoor dat burgers en bedrijven energiebewuster worden en zodoende meer energie kunnen besparen.
Daarnaast zouden de slimme meters ook nodig zijn om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst, nu steeds meer huishoudens zelf energie opwekken en niet gebruikte stroom aan het net terugleveren. "De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen", aldus de minister.
Tussen januari 2012 en december 2013 zijn op bijna 600.000 adressen slimme meters geplaatst door de netbeheerders. Het percentage slimme meters dat in die periode werd geweigerd bedroeg 1,7% en het aantal meters dat administratief is uitgezet - er worden dan geen meetgegevens op afstand uitgelezen en de meter functioneert als conventionele meter - bedroeg 0,6% van het totaal aantal geplaatste meters.
"Hoewel het weigerpercentage tijdens de kleinschalige uitrol zeer beperkt is, blijft het monitoren van het weigerpercentage ook tijdens de grootschalige uitrol een belangrijke indicator voor de efficiëntie van de uitrol en zal een oplopend percentage een indicator kunnen zijn voor aanvullende maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie", zo laat de minister aan de Tweede Kamer weten.
Kamp liet ook onderzoeken wat het afschaffen van de weigeroptie voor huishouders zou opleveren, dat blijkt echter nihil te zijn. "Bij het afschaffen van de weigeroptie wordt bij huishoudens die normaliter een slimme meter zouden weigeren nu wel een slimme meter geplaatst. Dit brengt extra kosten met zich mee waar maar beperkte baten tegenover staan omdat de meter administratief uit staat", aldus de onderzoekers. Die concluderen dat er vanuit het oogpunt van kostenefficiëntie er geen reden is om de weigeroptie af te schaffen; niet voor elektriciteits- en gasmeters en niet voor warmtemeters.
Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de kleinschalige uitrol en de resultaten van de monitoringsonderzoeken heeft de minister dan ook besloten om de grootschalige uitrol van slimme meters vanaf volgend jaar januari in Nederland te starten. "Het ontwerpbesluit grootschalige uitrol op afstand uitleesbare energiemeter regelt daarom dat eind 2020 aan alle Nederlandse huishoudens slimme meters zijn aangeboden", aldus Kamp.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.