Door schele: Beroepsgeheim verbiedt niet dat je, bij overdracht werkzaamheden, informatie doorgeeft. Je kunt daarbij iemand niet aanrekenen dat hij geen rekening hield met theoretische mogelijkheid op afluisteren: dan kan er nooit meer ergens iets doorgegeven worden want die theoretische mogelijkheid bestaat altijd. Als artsen van post wisselen, patienten doorgeven of wat dan ook moet er informatie doorgegeven worden.
Zo theoretisch is die niet meer en, bij wijze van analoge analogie, als je "doorgeeft" door een grote stapel gevoelige informatie in de trein van Amsterdam naar Utrecht te laten slingeren en je kompaan te vertellen waar en wanneer hij moet instappen om de papieren weer op te vissen, is dat nou niets iets waar een rechter begrip voor gaat hebben. Dat is wel degelijk verwijtbaar.
WBP zegt dat je bij doorgeven persoonsgegevens de juiste beveiligingsmaatregelen in acht hoort te nemen. Dat valt hier te bediscussieren (al betwijfel ik zeer of je daar ooit iemand juridisch op aan kunt pakken, of toch niet in dit voorbeeld).
Als we met z'n allen vinden dat zulke overdracht op documentniveau versleuteld dient te geschieden dan is dat zo. Nu is dat voorlopig nog niet algemeen bekend buiten de cryptonerdscene, maar dat je papieren dossiers toch tenminste in een envelop hoort te stoppen is wel algemeen geaccepteerd... en staat ook nergens in de wet.
Tot slot, je conclusie dat Google Apps of Office365 per definitie unencrypted is klopt niet: kan prima encrypted versturen. Dat het links of rechts alsnog onderschept kan worden is een tweede.
Je weet eigenlijk nauwlijks of dat met die versleuteling wel goed gaat; je moet maar afgaan op gekleurde balkjes hier en daar. Niet alleen dat, de data bevindt zich op servers niet onder jouw controle, en die onder een andere jurisdictie vallen. Alleen daarom al is "cloud" per definitie [x] ongeschikt voor gevoelige informatie.
Je hebt namelijk alleen maar contracten en nauwlijks middelen om ze af te dwingen. Dat heeft verder weinig met techniek te maken. Dan toch groot de cloud ingaan zou daarom moeten tellen als moedwillig grof nalatig.
En eigenlijk valt het EPD-heet-nu-LSP daar ook onder: Er hebben gewoon teveel mensen al dan niet geautoriseerd toegang. Aan de andere kant kun je dat de individuele arts nauwlijks aanrekenen, die wordt bijkans gedwongen (door de verzekeraars, zoals de overheid dat bedacht heeft). Aldus ontstaat er een enorm risicovolle situatie waar nauwlijks iemand ter verantwoording te roepen is. Lijkt me niet wenselijk, maar degenen die er wel wat over te zeggen hebben lusten er pap van. Heel toevallig.