image

Overheid start grootschalige uitrol slimme energiemeter

dinsdag 11 maart 2014, 12:02 door Redactie, 41 reacties

Over zes jaar hebben alle huishoudens en bedrijven in Nederland een nieuwe digitale elektriciteit- en gasmeter, aldus minister Kamp van Economische Zaken. Volgens de minister zorgt de slimme meter ervoor dat burgers en bedrijven energiebewuster worden en zodoende meer energie kunnen besparen.

Daarnaast zouden de slimme meters ook nodig zijn om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst, nu steeds meer huishoudens zelf energie opwekken en niet gebruikte stroom aan het net terugleveren. "De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen", aldus de minister.

Uitzetten

Tussen januari 2012 en december 2013 zijn op bijna 600.000 adressen slimme meters geplaatst door de netbeheerders. Het percentage slimme meters dat in die periode werd geweigerd bedroeg 1,7% en het aantal meters dat administratief is uitgezet - er worden dan geen meetgegevens op afstand uitgelezen en de meter functioneert als conventionele meter - bedroeg 0,6% van het totaal aantal geplaatste meters.

"Hoewel het weigerpercentage tijdens de kleinschalige uitrol zeer beperkt is, blijft het monitoren van het weigerpercentage ook tijdens de grootschalige uitrol een belangrijke indicator voor de efficiëntie van de uitrol en zal een oplopend percentage een indicator kunnen zijn voor aanvullende maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie", zo laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Weigeroptie

Kamp liet ook onderzoeken wat het afschaffen van de weigeroptie voor huishouders zou opleveren, dat blijkt echter nihil te zijn. "Bij het afschaffen van de weigeroptie wordt bij huishoudens die normaliter een slimme meter zouden weigeren nu wel een slimme meter geplaatst. Dit brengt extra kosten met zich mee waar maar beperkte baten tegenover staan omdat de meter administratief uit staat", aldus de onderzoekers. Die concluderen dat er vanuit het oogpunt van kostenefficiëntie er geen reden is om de weigeroptie af te schaffen; niet voor elektriciteits- en gasmeters en niet voor warmtemeters.

Uitrol

Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de kleinschalige uitrol en de resultaten van de monitoringsonderzoeken heeft de minister dan ook besloten om de grootschalige uitrol van slimme meters vanaf volgend jaar januari in Nederland te starten. "Het ontwerpbesluit grootschalige uitrol op afstand uitleesbare energiemeter regelt daarom dat eind 2020 aan alle Nederlandse huishoudens slimme meters zijn aangeboden", aldus Kamp.

Reacties (41)
11-03-2014, 12:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-03-2014, 12:20 door Mysterio
Bij ons zijn ze nu al twee keer geweest om de meter te vervangen, maar telkens werpt de monteur een blik in de meterkast en spreekt de legendarische woorden: "Hier mogen we dus niets mee doen." Ik ben benieuwd wanneer de brief voor de 3e afspraak komt waarop het ritueel zich weer zal herhalen. Fijn dat de wijze heren en dames van Stedin leren van de feedback van hun klanten. -grom-

OT: Er kleven veel voordelen aan de slimme energiemeter, echter wordt er in alle talen gezwegen over de nadelen. Op de officiële sites dan... Het lijkt alsof er iets verkocht moet worden (lijkt het Voedingscentrum wel) zonder dat de overheid ons voorziet van onafhankelijke en eerlijke gegevens. Het is weliswaar een upgrade van het huidig systeem waardoor mede de zichtbaarheid van het verbruik wordt vergroot, maar de keerzijde van zichtbaarheid is minder privacy. Een stap voorwaarts maken moet in dit geval met de nodige voorzichtigheid gebeuren, zonder jezelf blind te staren op alle voordelen.
11-03-2014, 12:57 door Anoniem
Minder privacy... ik vraag me af of dat wel helemaal waar is.

Zowel op de website van Stedin, Eneco als Greenchoice lees ik:

"Energiemeters worden eens in de 2 maanden uitgelezen." Als je 'semi direct' wil zien wat je actuele verbruik is, zal je je energie leverancier expliciete toestemming moeten geven om de meter vaker uit te lezen... bijvoorbeeld eens in de 15 minuten.

Daarnaast is 'slimme meter' een paraplubegrip. Netbeheerders en energieleveranciers bedoelen er beiden iets anders mee en de pers verzindt er een hoop 'onzin' bij.
11-03-2014, 13:01 door Mozes.Kriebel
https://www.security.nl/posting/26528/%22Slimme+meters+natte+droom+van+hackers%22
11-03-2014, 13:40 door Anoniem
Slimme meters hebben bijna uitsluitend voordeel voor de leverancier.
Binnen de wettelijke marge wijzen ze al te veel aan. (Was het 14 of 16 procent?)
Als iemand dat a.u.b. nog nader toe kan lichten.
En dan lees ik ook nog:
"Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik na plaatsen van een nieuwe meter meer dan verdubbeld? Komt dat door blindstroom? Oude analoge meters registreren dat niet, maar de nieuwe digitale meters wel."
Bron:
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/slimme-meter-kost-wel-heel-veel-energie.html
11-03-2014, 13:55 door Anoniem
slim, afstand lezen? hmm security? lekker anderen laten lezen wanneer iemand thuis is.. misschien je meter omhoog jagen en dan afpersen..heerlijk alles online.

en sorry hoor maar slimmer met energie omgaan? daar heb je gezond boeren verstand voor nodig geen meter.
11-03-2014, 14:06 door Anoniem
Nadeel van de slimme meters is ook dat je voor het terug leveren van energie een ander tarief krijgt dan voor het afnemen(lager dus). Een analoge meter draait gewoon terug, waardoor je dus in de praktijk met een analoge meter meer bespaard.
11-03-2014, 14:19 door Anoniem
Na om gegevens aangeklopt te hebben bij onder andere Facebook, Google, Yahoo en Microsoft staat de politie over enige tijd gewoon in de rij bij de diverse energieleveranciers met verzoeken om data.

Marketing en handhaving, daar worden deze meters uiteindelijk voor gebruikt.

Stapje bij beetje steeds wat verder, over een tijdje zijn we ook aan dat idee gewend. Net zoals aan het idee dat ministers in het geniep werken aan mogelijkheden 'nee's binnen een democratie te verbieden.
11-03-2014, 14:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-03-2014, 14:30 door Anoniem
plaats muis in rechterbovenhoek... iemand?
11-03-2014, 14:30 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-03-2014, 14:32
[Verwijderd]
11-03-2014, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Slimme meters hebben bijna uitsluitend voordeel voor de leverancier.
Binnen de wettelijke marge wijzen ze al te veel aan. (Was het 14 of 16 procent?)
Als iemand dat a.u.b. nog nader toe kan lichten.
En dan lees ik ook nog:
"Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik na plaatsen van een nieuwe meter meer dan verdubbeld? Komt dat door blindstroom? Oude analoge meters registreren dat niet, maar de nieuwe digitale meters wel."
Bron:
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/slimme-meter-kost-wel-heel-veel-energie.html

Dit betekend dus dat je rekening hoger gaat worden.

Door komst van bijv. LED is het blindstroom in het net toegenomen. Dat is stroom die je afneemt van de leverancier, maar die je niet betaald. Door het toegenomen blindstroom, word het net extra belast. En heeft de leverancier extra kosten aan onderhoud.
11-03-2014, 14:46 door Reinder
Door Anoniem: Minder privacy... ik vraag me af of dat wel helemaal waar is.

"Energiemeters worden eens in de 2 maanden uitgelezen." Als je 'semi direct' wil zien wat je actuele verbruik is, zal je je energie leverancier expliciete toestemming moeten geven om de meter vaker uit te lezen... bijvoorbeeld eens in de 15 minuten.

Er is nog een ander moment waarop de meter uitgelezen (kan) worden, en dat is "wanneer dit noodzakelijk is voor het beheer van het net". Dit is verder niet omschreven of ingekaderd. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer de netbeheerder van mening is dat het noodzakelijk is, het dan mag. Daarnaast is er nog het probleem van het hellend vlak. Als je de debatten in de kamer, de adviezen van de verschillende commissies en de wensen van verschillende partijen over dit onderwerk bekijkt, dan kom je een angstwekkend groot aantal andere "mogelijkheden" tegen. Ik denk dat het waarschijnlijk is dat, als deze meters eenmaal bijna overal zijn geplaatst, ze ook gebruikt gaan worden voor die andere doeleinden. Eerst uiteraard gericht, speciaal voor opsporing etc, en daarna als een soort sleepnet-methode. Zo is het als sinds mensenheugenis gegaan (bijv. kentekenplaten, het automatisch nummerplaat herkenningssysteem, metadata van mobiele telefoons, digitale patientdossiers etc).

Er zijn domweg teveel partijen binnen de overheid die interesse hebben in gegevens over stroomverbruik of de afgeleide daarvan (wanneer thuis, hoeveel personen, etc) om te veronderstellen dat die gegevens erg lang uitsluitend gebruikt zullen worden voor het meten van het verbruik. Denk aan controle op bijv. of mensen met een uitkering wel "gewoon" thuis zijn, hoeveel personen er in een huis wonen, afknijpen van huishoudens die "teveel" stroom gebruiken dan "normaal" is etc. Er zijn zelfs voorstellen gedaan waarbij de netbeheer op afstand bepaalde groepen/apparatuur uit zou kunnen zetten wanneer dit "noodzakelijk" was. In het oorspronkelijk wetsvoorstel was ook expliciet de verplichting vastgelegd voor netbeheerders om de gegevens te verzamelen en beschikbaar te stellen voor derden, zonder mogelijkheid voor mensen om daarvoor geen toestemming te geven. Dit is duidelijk een wens van de staat, en het is natuurlijk een illusie om te denken dat die wens niet langer bestaat.

Het belangrijkste argument tegen is echter eenvoudig deze: In het oorspronkelijk wetsvoorstel was zo'n slimme meter verplicht. Weigeren was een economisch delict waar een celstraf van 6 maanden, een boete van ten hoogste 17.000 euro en alsnog gedwongen plaatsing van zo'n meter op stond. Dit is gelukkig niet door de eerste kamer gekomen. Ik denk dat het belangrijk is jezelf de vraag te stellen: Als die slimme meter schijnbaar uitsluitend voordelen heeft, waarom wordt het willen weigeren ervan dan gezien als een "delict" met een dergelijk absurd hoge straf eraan verbonden? Waarom zou de staat mensen voor 6 maanden willen opsluiten als ze geen prijs stellen op de zogenoemde voordelen van zo'n meter? Bij een verstandig persoon moet er dan een belletje gaan rinkelen.
11-03-2014, 14:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-03-2014, 15:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-03-2014, 15:33 door Anoniem
Door Peter V.:
Dit betekent dus dat je rekening hoger gaat worden.
Zeiden ze in Den Haag niet dat onze zorgkosten LAGER zouden worden als de zorg geprivatiseerd zou worden? En wordt nu niet het zelfde gezegd over de slimme meter?

Mensen, laat u zich toch niet bedriegen.. Elke keer dat een politicus van de kansel roept dat het goedkoper wordt, werd het duurder!

Ja de zorgkosten zijn lager dan wanneer er niet geprivatiseerd zou zijn. Ook dan zouden de kosten namelijk gestegen zijn. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing, in de laatste levensjaren nemen de zorgkosten exponentieel toe.
De juiste vraag is, krijgen we optimale zorg voor het vele dat we betalen?

De energiemeter komt er bij mij niet in. Ik zal deze zolang mogelijk buiten de deur houden. Nadeel is wel dat ik dit jaar met nieuwbouw wil beginnen... .
11-03-2014, 15:34 door Anoniem
Die hobbel strijken we wel glad met 'extra monitoring' en wat 'extra communicatie' ?!

"Hoewel het weigerpercentage tijdens de kleinschalige uitrol zeer beperkt is, blijft het monitoren van het weigerpercentage ook tijdens de grootschalige uitrol een belangrijke indicator voor de efficiëntie van de uitrol en zal een oplopend percentage een indicator kunnen zijn voor aanvullende maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie"

Een dergelijke zinsnede met eenzelfde ruime strekking had een jaartje of 25 eerder en 2000 km oostelijker niet misstaan en zou door eenieder zeer goed begrepen zijn.

Reeds overwogen 'communicatie' mogelijkheden
Door Reinder:

Het belangrijkste argument tegen is echter eenvoudig deze:

In het oorspronkelijk wetsvoorstel was zo'n slimme meter verplicht. Weigeren was een economisch delict waar een celstraf van 6 maanden, een boete van ten hoogste 17.000 euro en alsnog gedwongen plaatsing van zo'n meter op stond.
Dit is gelukkig niet door de eerste kamer gekomen.

Ik denk dat het belangrijk is jezelf de vraag te stellen:

Als die slimme meter schijnbaar uitsluitend voordelen heeft, waarom wordt het willen weigeren ervan dan gezien als een "delict" met een dergelijk absurd hoge straf eraan verbonden?

Waarom zou de staat mensen voor 6 maanden willen opsluiten als ze geen prijs stellen op de zogenoemde voordelen van zo'n meter?

Bij een verstandig persoon moet er dan een belletje gaan rinkelen.
11-03-2014, 16:19 door Anoniem
Daar gaan we (al)weer....

Altijd maar alles bij iedereen door de strot proberen te duwen door middel van flauwekulverhalen. Dat mensen die de wil hebben om energiebewust bezig te zijn een slimme meter nodig hebben is natuurlijk totale waanzin. Daarbij opgeteld hoor je niets over de gezondheidsgevolgen van een GSM-mast in je meterkast met je huisbedrading als antenne. En de behoorlijke berg aan veiligheidsrisico's van het apparaat zelf. Boorbeeld; storing bij energieleverancier, 10.000 onderbrekers worden onbedoeld geactiveerd, je bejaarde ouder valt en breekt zijn/haar heup/rug/nek en persoonlijk alarm kan niet meer naar buiten bellen. Even buiten beschouwing wat een schurkstaat zou kunnen veroorzaken door alle onderbrekers op een cruciaal moment (hittegolf of extreme kou) te activeren. Geeft ook weer aan hoe goed we over onze veiligheid nadenken. Gelukkig hebben we alles volhangen met camera’s en daarom zijn we veilig.

Ach, het is op zijn minst handig dat iedereen die een publiek ip kan bemachtigen, in elk geval de mogelijkheid kan hebben om te zien of je thuis bent en wat je aan het doen bent. Alleen als je dat in ieder geval zelf ook kan toch…

En het is in ieder geval eerlijk op het moment dat we milieubewust zonne-energie terugleveren. Met deze slimme meter heeft de energieleverancier het ideale gereedschap om de door jouw (met verlies) terug geleverde energie met dikke winst aan jouw buurman te verkopen. Het zou niet eerlijk genoeg zijn om bij teruglevering alleen de netbeheerder te laten verdienen aan transport en vastrecht, waar we op jaarbasis ook flink voor betalen.

Ook leuk dat deze meter aardig meer energie verbruikt om continue zijn statistieken over het net of door de lucht te blazen. Dat is niet erg want de gebruiker betaald dit zelf. Maar hoezo is een slimme meter dan ineens milieubewust?

Gelukkig zijn we het tot slot allemaal eens dat elektromagnetische straling geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van mensen en dat elektromagnetische straling in de toekomst ook geen negatieve gevolgen op de gezondheid van mensen zal hebben. Asbest en GSM masten zijn niet te vergelijken en daarom plaatsen we er met de slimme meters een paar miljoen exemplaren van deze GSM zenders bij.


Leuk dat je zo'n ding kan weigeren (en ook alleen maar omdat dit in strijd bleek te zijn met het europees verdrag van de rechten van de mens). Maar hoe zit dat als je verhuist en er hangt er eentje in je nieuwe meterkast? Of wat als "we hebben alleen nog maar deze meters" op het moment dat er een kapot gaat of je van type aansluiting wisselt?

Dan kun je gelukkig terugvallen op techniek om deze 1984-meters blind en doof te maken en de netvervuiling die ze veroorzaken te beperken.


- Voor slimme meters tot 2012: plaats op enige afstand van elkaar, feriet kernen om de voedingskabel en om de voeding naar de groepenkast. Deze kunnen hoogfrequent signalen tot 1 Ghz kortsluiten; ruim binnen het bereik van de PLC frequenties (30 Mhz). Als de energieleverancier ineens belt of de netbeheerder staat voor de deur om te kijken wat er aan de hand is, dan weet je dat het werkt. Slimme meters vanaf DSMR 4.0 gebruiken geen PLC meer omdat deze ernstige netvervuiling en storingen veroorzaakt.

- Voor slimme meters vanaf 2014: laat een (geaarde) ijzeren kast op maat lassen, waar vervolgens de montagekast van de netbeheerder volledig omsloten in geplaatst wordt. Deze werkt als een kooi van Faraday en blokkeert alle elektromagnetische straling en daarmee de werking van de GPRS modem. Het is jouw meterkast en jij bepaald waar iets geplaatst word.

- Plaats een scheidingstransformator tussen de meter en de groepenkast. Er bestaan ook sterkstroom laagdoorlaatfilters. Op deze manier verminder je niet alleen het risico op alsnog lekken van verbruikgegevens via de bedrading van je huis en het versneld falen van LED lampen, je verminderd ook aanzienlijk het risico dat computers via hun netvoeding kunnen worden aangevallen door een slimme meter (welke als mallware-relay misbruikt kan worden).

- Laat het bovenstaande altijd uitvoeren door gekwalificeerde vakmensen. Knoei- en prutswerk aan elektrotechnische installaties is veel gevaarlijker dan een slimme meter ooit zal zijn (tenzij de meter inmiddels zo slim is, hij kan besluiten iemand te elektrocuteren ;-).

- Slimme meters met een ethernet link via residential gateways zou met d.m.v een firewall kunnen beperken zodat ze 1x per jaar de stand mogen doorgeven. Hierbij mag je hopen (of kun je controleren met een packet sniffer) dat het geheugen van de meter zodanig is volgelopen dat alleen nog maar de totale stand aan het energiebedrijf kan worden doorgegeven en geen gedetailleerde statistieken. Let erop dat als een meter via ethernet geen contact krijgt omdat dit gefilterd is, hij zal terugvallen op zijn GPRS modem.


Bovenstaande tips wijzigen de installatie van de netbeheerder op geen enkele wijze en zouden dus toegestaan moeten zijn.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en zou iedereen die ook maar iets met Privacy heeft een dergelijk apparaat beter niet in zijn huis kunnen hebben.

Als we maar alles accepteren en geen alternatieven bedenken is het ook niet abnormaal dat men doorgaat met alles op te leggen wat we niet nodig hebben, niet willen en slecht voor ons is.
11-03-2014, 16:32 door Briolet - Bijgewerkt: 11-03-2014, 17:52
Door Anoniem: Nadeel van de slimme meters is ook dat je voor het terug leveren van energie een ander tarief krijgt dan voor het afnemen(lager dus). Een analoge meter draait gewoon terug, waardoor je dus in de praktijk met een analoge meter meer bespaard.

???? Heb je een citaat waar je dat kunt aantonen. Voor zover ik weet moeten energiebedrijven salderen bij klein-verbruikers zoals huishoudens.
11-03-2014, 16:44 door Anoniem
Ik zal hem zeker weigeren,maar waar kan je tegen plaatsing stemmen?.
Weigeren mag toch?.
Dan doe ik dat,wat gaat iedereen het nou aan wat ik aan het doen ben.
De slimme meter werkt ook als geheime Bigbrother in huis.
Door het uitlezen van de gegevens,weet men zo je zo wanneer je niet thuis bent.
Dat kan door piekmetingen van de energie.
Als je veel gebruikt dan ben je thuis op bepaalde tijden,gebruik je niets dan is de kans groot dat je niet thuis bent.
11-03-2014, 16:58 door Anoniem
Doe wat je wil maar blijf van mijn centjes af!
Typerend hollands weer, de helft van de reacties gaat over de centjes.
In ruil voor gratis mag en kan alles.
Als het geld dreigt te kosten staan we op onze achterste benen.
Wordt dat financieel gecompenseerd slapen we weer rustig in.
11-03-2014, 17:13 door Chicago2013
Ik denk dat minsiter kamp aandelen heeft gekocht in de leverancier van die slimmemeter, en hoe meer er verkocht gaan worden, hoe meer inkomsten minister kamp krijgt. Kan niet anders.
11-03-2014, 17:26 door [Account Verwijderd]
En iedereen die van spiegeltjes en kraaltjes houd trapt er weer in .....

Bij voorbaat mijn excuses voor het taal gebruik, maar ik zeg op sodemi.......ren met die troep.

Langzamer hand wordt ik zo ontzettend moe van al die prularia die totaal geen meerwaarde heeft voor de consument, bah.
11-03-2014, 17:36 door vimes
In spanje zit de meter vaak gewoon in de buitengevel of in een kast aan de straatkant en kan gewoon door een raampje gelezen worden.
Ik zou daar geen probleem mee hebben, maar dat probleem heb ik wel met een slimme meter die zonder mijn medeweten op elk moment kan communiceren met een energie maatschappij.
Zeggen dat het administratief uit staat heb ik geen boodschap aan want liegen is bij dit soort zaken vaak de regel en zeker als je geen mogelijkheid hebt het te controleren.
11-03-2014, 17:54 door Briolet
Door vimes: In spanje zit de meter vaak gewoon in de buitengevel of in een kast aan de straatkant en kan gewoon door een raampje gelezen worden.

Waarom zo ver weg. Ik heb het in België ook al eens gezien bij een rij woningen in bosachtige verlaten omgeving. Dan heb je vanaf de straat een extra aanwijzing of iemand thuis is.
11-03-2014, 18:00 door Anoniem
Eigenlijk maar een remedie tegen, buiten een boel geld opschrapen en "teruglobbyen": Vertel al je vrienden en kennissen dat ding te weigeren, en ook waarom. Stel een standaardbrief "ik wil een draaischijfmeter, dank u" op en verspreid hem. Iemand zin?
11-03-2014, 18:07 door Anoniem
Dit is de druppel.
Waarom weet ik niet, het stelt eigenlijk niet eens zo heel veel voor als je het vergelijkt met alle andere privacy-schendende maatregelen die we de laatste jaren door de strot geduwd krijgen, maar ik ga verhuizen naar Noorwegen. Zo snel mogelijk...

Triest dat ons landje zo naar de knoppen geholpen wordt. Om te huilen, werkelijk waar. :(
11-03-2014, 19:56 door Anoniem
Nog meer straling in onze leefomgeving. Het is nooit mogelijk om dit af te dwingen en anders bouw ik het wel in met shielding. Ik mag in mijn eigen huis bouwen wat ik wil.
11-03-2014, 21:45 door Anoniem
Kamp praat onzin, ik heb zo'n slimme meter en die is niet eens goed af te lezen. en de netbeheerder verstrekt mij om de twee maanden een verbruiks overzicht. Dat helpt ook al niet.

Je zult zien dat als we allemaal zo'n ding hebben ineens het salderen voor terugleveren niet per jaar maar per maand gaat worden berekend (de eindafrekening is dan ineens niet meer jaarlijks). Dan ga je in de winter meer betalen en in de zomer krijg je minder terug voor de door jou geleverde stroom.

een voordeel heeft het wel: als je het verbruik van alle meters in de wijk live kunt volgen ga je ook meer illegale afgetapte stroom vinden, want dan is wat aan de wijk geleverd wordt en wat wordt gemeten ineens een graadmeter voor andere activiteiten..
11-03-2014, 22:23 door Anoniem
Een slimme meter is handig voor het energiebedrijf.
Aan de hand van de meetresultaten kunnen ze de prijsstelling op individueel niveau aanpassen.
Iets vergelijkbaars doet mediamarkt al met hun electronische prijskaartjes (maar nog niet zo precies).
Een voorbeeld van prijsstelling op individueel niveau is bijv.: Pietje krijgt op zaterdag van 14:00 uur tot 16:00 uur korting op zijn electriciteitsprijs terwijl zijn buurman Jantje in die periode een extra toptarief moet betalen.
Uiteraard is de overheid (lees ministers) sterk voor zo'n systeem. Zij hebben economische belangen in het electriciteitswezen of ze profiteren van de "smeermiddelen" van de electriciteitsleveranciers.
Of het mag of niet, een energieboer kan op ieder moment gewoon zo'n meter uitlezen als hij dat wil.
Als het niet mag, dan gebruikt de energieboer de meetresultaten niet of niet al te zichtbaar.
12-03-2014, 06:47 door Rene V
Welcome to the 5th Reich
13-03-2014, 14:27 door Anoniem
Zo'n ding komt er hier niet in.
13-03-2014, 14:38 door Anoniem
Periodiek uitlezen : Actuele stand of het hele historische verbruiks-log?

Kijk eens in de specificatie van je slimme energie meter of het gegevens logt per aantal maal per minuut of uur over het hele jaar.
Wat wordt er periodiek uitgelezen, het hele log met terugwerkende kracht of alleen de actuele stand van dat moment?

Wanneer het hele historische verbruiks-log periodiek wordt uitgelezen heeft de energie leverancier met terugwerkende kracht toch alle gegevens per tijdseenheid over een hele periode en ben je feitelijk toch de bevochten privacy kwijt door het weggeven van alle historische data.

Niemand die het ter sprake brengt terwijl het wel een belangrijk verschil is.
14-03-2014, 09:47 door Preddie
Sja hoe kun je iets slim noemen als het alleen maar meet ?


Na mijn idee kan men beter inzetten op lokale domotica oplossing, die zijn tenminste echt slim, besparen echt energie en hierbij is de privacy geborgd ......
14-03-2014, 11:25 door Anoniem
Door Predjuh: Sja hoe kun je iets slim noemen als het alleen maar meet ?
Na mijn idee kan men beter inzetten op lokale domotica oplossing, die zijn tenminste echt slim, besparen echt energie en hierbij is de privacy geborgd ......

Heel, heel lang geleden toen ik nog jong was en wilde besparen, keek je wekelijks naar je gas- en electriciteitsmeter en vergeleek je de standen met het lijstje in het huis-aan-huisblad van de gemeente, gewogen voor de grootte van je huis en huishouding, het weer en het gemiddelde verbruik. Dan wist je of je te veel of lekker weinig gebruikte.

Nu zou je zoiets prima met een internetpagina kunnen doen, iedereen zijn of haar verbruik invullen en nog wat gegevens en dan kan ieder die wil dagelijks kijken of hij op koers ligt. Maar nee, het moet weer met een duur apparaat dat in je privacy gaat roeren. Het lijken die security scanners in Amerika wel, duur verkocht en het helpt geen drol. Zolang de overheid zich van alles duur laat aansmeren is er niks dat goedkoper wordt door marktwerking.
14-03-2014, 23:22 door Anoniem
LS
Wat zou u denken, als een hacker via de energiemeters de toevoer van electriciteit/gas blokkeert en die weer vrij geeft na betaling een paar miljoen door de energieleveranciers?
Umberto
17-03-2014, 19:50 door Anoniem
LS
Degenen bij de energiebedrijven, die via de computer toegang hebben op jouw meter, en dus kan zien wie vandaag wél en wie vandaag niét gas en elektra verbruikt, kan die informatie eventjes doorgeven aan......inbrekers.
Maar natuurlijk gebeurt dit niet .....

En er zijn veel thuiswerkers tegenwoordig; deze info hoeven ze niet vanaf kantoor door te spelen.
18-03-2014, 13:12 door Anoniem

Ja de zorgkosten zijn lager dan wanneer er niet geprivatiseerd zou zijn. Ook dan zouden de kosten namelijk gestegen zijn. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing, in de laatste levensjaren nemen de zorgkosten exponentieel toe.

Dus al die salarisverhoginen van de raden van bestuur en alle "zorg managers" tellen niet mee?
Vroeger deed de directie het voor een 'ambtenaren salaris'. Nu moet dat minimaal 3 ton* zijn "anders krijgen ze geen goede mensen"... (en mag jij raden waar dat geld vandaan komt)

* 130% van een minister salaris + alle voordeeltjes en overige 'vergoedingen'.
19-03-2014, 09:40 door hx0r3z
Door Peter V.:
Volgens de minister zorgt de slimme meter ervoor dat burgers en bedrijven energiebewuster worden en zodoende meer energie kunnen besparen.
Onzin minister, want je kunt ook energie besparen met een analoge meter.

Precies ja, mensen moeten gewoon eens hun goed verstand gaan gebruiken.
Vervang je CRT Monitor/TV door een led scherm, vervang je power supply in je pc met een energy efficient 80+ voeding (Dit zul je gaan merken). Laat niks aan staan als het onnodig is. Meet apparatuur met een kwh/w meter ertussen en nogmaals, gezond verstand.

Als iemand veel oude apparatuur heeft gaat die slimme meter echt niet heel magische ineens minder stroom "verbruik" aangeven en op je rekening bezorgen. Echt niet!! Was het maar zo, dan zou je heel veel kunnen besparen...
23-04-2014, 00:40 door Anoniem
De grootste besparing is te halen uit vast recht en uit de transportkosten , niet uit verbruik .

Behalve als je dagelijks uit eten gaat , dan bespaar je namelijk op meerdere fronten .

Geen gas voor het fornuis , geen vaatwasser , geen licht en de verwarming kan laag blijven .
02-12-2014, 02:03 door Anoniem
Waarom zou de overheid boetes op willen leggen aan mensen die geen prijs stellen op een slimme meter? Simpel... Die slimme meters zijn een prima middel om mensen met een Ziektewet-, AOW- of Bijstandsuitkering te bespioneren.

U heeft niets te verbergen?

Die meters kunnen natuurlijk gehacked worden en corrupte medewerkers van energiebedrijven kunnen uw gegevens verkopen. Aan inbrekers bijvoorbeeld... Van mensen die in de zomer plotseling 2 dagen geen gas gebruiken kun je aannemen dat ze op vakantie zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.