Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het World Wide Web heeft de uitvinder van het web, sir Tim Berners-Lee, gepleit voor digitale burgerrechten. Op 12 maart 1989 deed Berners-Lee een voorstel om informatiestromen te verbeteren via "een 'web' van notities met links er tussen."
In 1990 schreef hij de eerste browser en editor. Inmiddels bevindt 40% van de wereldbevolking zich op het internet. Volgens Berners-Lee is het succes van het web te danken aan de non-hiërarchische, gedecentraliseerde en radicaal open aard van het web. Hoewel het vandaag reden voor feest is, waarschuwt de web-uitvinder dat het ook belangrijk is om over de toekomst van het web na te denken.
"Stellen we anderen in staat om onze online ervaring te beperken, of zullen we de magie van het open web beschermen en de kracht die het ons geeft om van alles te maken en ontdekken? Hoe kunnen we systemen ontwikkelen die ervoor zorgen dat de groepen die op het internet kunnen spioneren verantwoording aan het publiek afleggen? Dat zijn een aantal van mij vragen, wat zijn die van jullie?", aldus de web-uitvinder.
Hij vraagt internetgebruikers om te helpen bij het bedenken en ontwikkelen van toekomstige webstandaarden en dat elk land digitale burgerrechten ontwikkelt, zodat het web voor iedereen vrij en open blijft.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.