Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

mozilla firefox favorieten verbergen

21-09-2012, 18:26 door Anoniem, 5 reacties
Hallo, hoe kan ik me favorieten bladwijzers verbergen zo dat collega's als ze mozilla opstarten niet me favorieten kunnen zien?
Reacties (5)
22-09-2012, 11:02 door Anoniem
Verschillende loginnamen gebruiken op de PC.
Ieder gebruikt zijn eigen loginnaam en password, en dan heeft ieder zijn
eigen bladwijzers, historie, enz.

(kan ook met aparte profielen maar dat is veel lastiger goed te krijgen)
22-09-2012, 12:00 door Anoniem
is niet mogelijk, behalve als je collega's op je PC inloggen als een andere gebruiker (zij kunnen dan hun eigen favorieten aanmaken die jij niet kan zien)
22-09-2012, 13:58 door Nietsnut
Pak deze Firefox op een usb stick en klaar http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable
22-09-2012, 14:26 door Bitwiper
Wat Nietsnut beschrijft is een prima oplossing voor Firefox, mits jouw werkgever toestaat dat je programma's vanaf een USB-stick start.

Maar er speelt m.i. een veel fundamenteler probleem, daarom post ik toch de tekst waar ik al aan begonnen was voordat ik de bijdrage van Nietsnut zag.

Als een collega Firefox opstart en dan jouw favorieten ziet, heb je veel meer om je zorgen over te maken. Als je bijv. wachtwoorden door Firefox laat opslaan, kunnen collega's ook bij jouw webaccounts, d.w.z. zonder jouw wachtoord te hoeven kennen! (De oplossing van Nietsnut verhelpt dit probleem, maar verderop beschijf ik een alternatieve oplossing).

Ik kan me dit scenario alleen maar voorstellen in de situatie dat jij en jouw collega's van hetzelfde Windows (of Linux, ...) account gebruik maken. Dat scenario was gebruikelijk in de DOS t/m Windows 3.x tijd.

Windows 95, 98(SE) en ME boden ondersteuning voor meerdere gebruikeraccounts, maar door het ontbreken van "permissies" op bestanden kon iedereen (zelfs zonder wachtwoord) eenvoudig bij elkaars bestanden. Dat klinkt vreselijk maar is prima te vergelijken met bureaulades en ordners waar alle collega's bij kunnen. Met de toename van privacygevoelige- en accountinformatie op PC's (en met name het feit dat da je als gebruiker daar geen goed inzicht meer in hebt) is dit model tegenwoordig onacceptabel.

Sinds de grootschalige inzet van NT4 (en latere Windows versies) bij bedrijven, en sinds thuisgebruikers XP en later toepassen, is er een uitstekende scheiding tussen gebruikeraccounts mogelijk.

Makers van software, o.a. van webaplicaties, gaan er tegenwoordig dan ook van uit dat een dergelijke strikte scheiding tussen accounts bestaat. Het oude model zou, vanwege privacy- en beveiligingsredenen, maar ook vanwege gebruiksgemak, absoluut niet meer voor mogen komen! Bijv. instellingen van Office applicaties (zoals MS Word) worden nu waarschijnlijk ook gedeeld... Dat is echt ongewenst. Kaart dit aan bij je leidinggevende en, als hij/zij niet wil luisteren, bij de ondernemingsraad.

Is een oplossing met gescheiden accounts op het niveau van het besturingssysteem niet mogelijk of zelfs bespreekbaar (op korte termijn), dan kun je de oplossing gebruiken die Nietsnut voorstelt.

Een alternatief daarvoor is proberen gebruik te maken van het feit dat een reeds geïnstalleerde Firefox, binnen 1 Windows account, meerdere profielen ondersteunt. Ik weet niet zeker of dit met de laatste Firefox versies werkt (maar vermoed van wel).

Het eenvoudigst is het waarschijnlijk als je er een nieuwe snelkoppeling voor aanmaakt, bijv. op je bureablad.
- Rechts-klik op bureaublad en kies Nieuw en dan Snelkoppeling
- Blader naar "Mijn Computer" en vervolgens naar "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"
- Kies Volgende
- Wijzig desgewenst de naam van de snelkoppeling, bijv. in FF Profiel
- Klik OK
- Rechts-klik op de nieuwe snelkoppeling en kies "Eigenschappen"
- Achter "Doel" (in mijn Engelstalige Windows is dit "Target" staat: "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"
- Zet hierachter een spatie en dan -ProfileManager
- Het resultaat moet zijn:
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -ProfileManager
- Sluit ALLE Firefox vensters
- Dubbelklik op de nieuwe snelkoppeling.

Er verschijnt nu een dialoogbox. Hierin kun je kiezen voor het aanmaken van een nieuw profiel. In dit "profiel" worden al jouw Firefox instellingen opgeslagen.

Als je erop vertrouwt dat collega's niet in de bestanden van dat profiel gaan zitten neuzen, en niet jouw profiel kiezen als ze Firefox starten, kun je dat in de voorgstelde map aanmaken. Echter als je op safe wilt spelen, kun je dat profiel ook op een USB geheugenstick aanmaken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je die stick altijd bij je hebt en niet in de PC laat zitten als je wegloopt bij de PC.

Hou er wel rekening mee dat zo'n profiel 50MB of meer aan ruimte kan innemen, en dat een USB memorystick meestal een stuk langzamer is dan een harde schijf.

Helaas kun je geen profiel kopiëren, je begint dus altijd met een schone lei (dit geldt ook voor de oplossing van Nietsnut). Wel kun je met het oude profiel starten en bijv. bookmarks exporteren. Wellicht kun je met Firefox Sync alle gegevens out het oude profiel exporteren en in je nieuwe profiel importeren, maar met Sync heb ik geen ervaring.

Mocht je een USB memory stick gebruiken (dit geldt ook voor de PortableApps versie van Firefox): als je Firefox jouw wachtwoorden van webaccounts laat onthouden en je verliest de stick, dan kan een vinder van die stick inloggen op jouw accounts. Het is dus raadzaam om zo'n USB stick bijv. met TrueCrypt te versleutelen, maar hoe je dat doet is een ander verhaal (dat ik hier niet ga uitschrijven).

Succes! Laat je ons weten hoe je dit probleem hebt opgelost?
22-09-2012, 17:46 door EDLIN
Een probleem met portable Firefox is wel dat bepaalde plugins( bv die voor Windows mediaplayer) niet zullen werken.
Dat heeft met licenties te maken. De plugin moet je dan zelf invoegen in de installatie.
Maar verder geen verschil met een reguliere Firefox install.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.