Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Regelmatig zie ik websites opduiken met "hack challenges", waarbij je een server mag hacken. Hartstikke leuk, maar wat nu als ze een fout maken en de verkeerde server aanwijzen, of geen toestemming hebben van de server-eigenaar om die hacks te laten uitvoeren?
Antwoord: Het hacken, oftewel inbreken in een site is een vorm van computervredebreuk: opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een geautomatiseerd werk. Ook als je het alleen voor de fun doet of alleen om te kijken of het kan. (Een uitzondering is een journalistiek ingegeven hack, als hacken de enige manier is om een bepaalde misstand aan de kaak te stellen én je geen schade aanricht.)
Heb je toestemming van de eigenaar, dan is er geen sprake van "wederrechtelijkheid" en dus ben je dan niet strafbaar. Het is natuurlijk aan jou om te bewijzen dat je die toestemming had. Een goede hacker die zich laat inschakelen voor dergelijke tests regelt dus een schriftelijke en ondertekende waiver waarin de opdrachtgever verklaart toestemming te geven en de hacker ontslaat van aansprakelijkheid.
Een goede waiver vermeldt daarbij óók dat de opdrachtgever die toestemming mag geven en gecheckt heeft bij zijn partners en leveranciers dat het oké is. Want je zult de eerste niet zijn die wel toestemming heeft van de website-eigenaar maar niet van de datacentrum-beheerder waarin de server staat. En als de sysadmin daar een inbraakpoging detecteert en aangifte doet, heb je echt een probleem.
Is er toestemming gegeven en mocht je redelijkerwijs vertrouwen op de omvang daarvan, dan kun je de schade die je daardoor lijdt, verhalen op de opdrachtgever. Dat is immers zijn fout, en je zou hier al snel kunnen spreken van grove nalatigheid waardoor hij per definitie aansprakelijk wordt voor de schade.
Enig eigen gezond verstand is natuurlijk ook wel handig: als een vage .ws site meldt van Microsoft te zijn en oproept tot het hacken van Outlook.com dan zou ik daar niet aan meedoen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.