image

Minister wil cyberwapens in digitale oefenomgeving testen

dinsdag 18 maart 2014, 16:50 door Redactie, 5 reacties

Defensieminister Hennis-Plasschaert wil cyberwapens van het leger voordat ze worden ingezet eerst uitvoerig in een afgeschermde digitale oefenomgeving testen, om zo ongewenste neveneffecten te voorkomen en de effectiviteit te bepalen, zo laat ze in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Defensie beschouwt het digitale domein, naast land, lucht, zee en ruimte, als het vijfde domein voor militair optreden. Om militaire operaties te kunnen ondersteunen moet Defensie volgens de minister in het digitale domein offensief kunnen optreden. Onder offensieve cybercapaciteiten worden de digitale middelen verstaan die het handelen van de tegenstander kunnen beïnvloeden of onmogelijk maken. "Offensieve cybercapaciteiten onderscheiden zich van conventionele capaciteiten omdat ze vaak eenmalig inzetbaar zijn, specifiek voor één doel worden ontwikkeld en een beperkte levensduur hebben", aldus de minister.

Ze stelt verder dat voor de ontwikkeling en inzet er veelal uitgebreide en langdurige inlichtingenvergaring noodzakelijk is. Ook zouden hoogwaardige (offensieve) cybercapaciteiten nauwelijks te vergelijken zijn met de relatief laagdrempelige instrumenten die cybercriminelen gebruiken. "Het gaat veelal om complexe middelen waarvan de ontwikkeling kennisintensief en tijdrovend is, vooral omdat offensieve cybercapaciteiten zeer nauwkeurig moeten zijn om onbedoelde nevenschade te voorkomen."

Inzet

Er wordt niet uitgesloten dat Defensie tijdens operaties ook van minder complexe en mogelijk laagdrempelige cybercapaciteiten gebruik kan maken. Het inzetten van cybercapaciteiten kent ook uitdagingen, schrijft de minister. "Een uitdaging bij de inzet van offensieve middelen is dat de tegenstander op elk moment zijn eigen kwetsbaarheid kan ontdekken en beperken, en dat rekening moet worden gehouden met neveneffecten voor eigen systemen en die van bondgenoten of derden."

Voordat Defensie de cybercapaciteiten zal inzetten wil de minister dat die eerst uitvoerig in een afgeschermde digitale testomgeving worden getest op effectiviteit en ongewenste neveneffecten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zeer complexe software die een vijandelijk wapensysteem of militaire communicatiesystemen zou kunnen uitschakelen. Het kan ook gaan om relatief eenvoudige programmatuur.

Hoewel de minister de Tweede Kamer specifiek over de offensieve cybercapaciteit inlicht, laat ze weten dat de cyberstrategie van Defensie vooral op defensieve cybercapaciteiten is gericht, zoals de bescherming van netwerken, systemen en informatie. Later dit jaar zal Defensie beginnen met het actualiseren van de cyberstrategie, maar dit gaat vooral over de samenwerking met andere beleidsverantwoordelijken.

Reacties (5)
18-03-2014, 16:57 door Anoniem
Nadat een cyberwapen is ingezet moet je ook in je eigen verdediging een dergelijk wapen kunnen stoppen. Want zeker is dat je eigen (deels) code tegen je gebruikt zal worden...
18-03-2014, 17:34 door Anoniem
Ik zou zeggen; 'cmd' en pingen dat doelwit (intern) IP.
Gelukkig willen ze dit in tegenstelling tot de Uzi, niet publiekelijk testen ... ?! (Duh)
19-03-2014, 08:51 door Anoniem
@Anoniem 16:57 en daar ligt een leuke uitdaging. Als de vijand er achter komt dat je een specifieke patch of fw/ids rule hebt dan weet deze ook gelijk dat er een probleem is.
19-03-2014, 09:28 door Anoniem
Als Nederland cyberwapens inzet horen deze middelen het belang van Nederland te dienen en niet de mondiale aspiraties van Master USA zoals het nu het geval is. De inzet van elke cyberwapen -zowel offensieve als defensieve- heeft ongewenste neveneffecten op burgers, ook op termijn, omdat het provocerend werkt en represailles uitlokt. In de tweede plaats is het de vraag of Nederland ooit achter de ware identiteit van de dader van een attack kan komen: Zit een land achter of een terrorist of een politieke activist of een wraakzuchtige crimineel of de NSA of de CIA?
19-03-2014, 09:56 door schele
Stel je voor, een overheid die iets test voor het in productie gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.