Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stelde gisteren dat hij verdachten wil gaan verplichten om hun encryptiesleutel af te staan als ze hun computer hebben versleuteld, een onderwerp dat ook al in 1999 speelde. Toen achtte de toenmalige Minister van Justitie het verplichten van de verdachte om zijn gegevens te ontsleutelen ‘een stap te ver gaan’; de verklaringsvrijheid en zwijgrecht van de verdachte waren namelijk in het geding.
Ontoelaatbaar
In 2000 deed Bert-Jaap Koops een uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen het nemo tenetur-beginsel en de ontsleutelplicht. Volgens Jan-Jaap Oerlemans, gastmedewerker en buitenpromovendus aan de Universiteit van Leiden, geeft Koops overtuigende argumenten waarom het ontsleutelbevel een ontoelaatbare inbreuk op het nemo tenetur-beginsel geeft.
"De aard en omvang van het probleem zouden zeer ernstig moeten zijn, willen zij opwegen tegen de inbreuk op de kern van nemo tenetur en systeem van de wet, en er zijn geen afdoende gegevens dat het cryptoprobleem voor de opsporing ook maar in de buurt komt van een dermate ernstige opsporingsprobleem", aldus Koops.
Die stelt verder. "En zelfs als zouden er aanwijzingen zijn dat cryptografie in ernstige mate veel belangrijke opsporingsonderzoeken definitief zou belemmeren, dan nog zou een ontsleutelplicht mank gaan aan gebrekkige effectiviteit vanwege de handhavingproblemen."
Keylogger
Volgens Koops zou het OM moeten bewijzen dat de verdachte opzettelijk kennis achterhoudt over de sleutel. 'Het verweer: “Sorry, ik ben het vergeten”, is dan al zeer moeilijk te weerleggen', merkt Oerlemans op. Die noemt een ontsleutelplicht een 'drastische maatregel is, waarbij bovendien veel mensen zich in hun privacy voelen geschaad.'
Zelf ziet Oerlemans meer in een alternatieve oplossing zoals het plaatsen van een hardwarematige of softwarematige ‘bug’, zoals een keylogger, 'onder de bevoegdheid van direct afluisteren teneinde toetsaanslagen en daarmee ook wachtwoorden af te vangen.'
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.