image

Kabinet trekt richtlijn bewaarplicht telecomgegevens nog niet in

dinsdag 8 april 2014, 16:15 door Redactie, 12 reacties

Het kabinet is nog niet van plan de bewaarplicht voor telecomgegevens in te trekken, ook al is de Europese richtlijn die er aan ten grondslag ligt vandaag met terugwerkende kracht door het Europese Hof vernietigd. Het kabinet wil eerst het arrest van het Europees Hof van Justitie bestuderen en wil geen beslissingen nemen op basis van slechts een perscommunicee, aldus staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Hij verwacht hier 8 weken voor nodig te hebben.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg de staatssecretaris of de intrekkingswet deze week naar de kamer gaat en zo nee, waarom niet. Ook wilde ze weten of de systemen al zijn stilgelegd en wat de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof heeft voor lopende strafzaken en het verzamelen van meta-data door de inlichtingendiensten.

Staatssecretaris Teeven antwoordde dat het volledige arrest eerst bestudeerd moet worden alvorens er een uitspraak kan worden gedaan omtrent een intrekkingswet of het stilleggen van systemen. Op de vraag over de gevolgen voor lopende strafzaken op basis van reeds verzamelde gegevens en het opslaan van meta-data door de inlichtingendiensten antwoordde hij dat er geen gevolgen zijn omdat deze gegevens op basis van andere wetgeving worden verzameld.

Reacties (12)
08-04-2014, 16:52 door Anoniem
Als de betrokken providers met onmiddellijke ingang stoppen met het vastleggen van die gegevens, wil ik nog wel eens zien of een rechter daar vervolgens iets tegen gaat doen. Die wet is nu gewoon dode letter geworden en dat deze prutser dat niet wil toegeven is alleen maar tijd- en geldverspilling.
08-04-2014, 16:55 door Anoniem
Dit is regelrechte sabotage. Wanneer het om opslag van persoonlijke gegevens gaat, is dat langzamerhand heel normaal, zowel voor de overheid als voor bedrijven. Rechten van burgers en consumenten vinden ze "gedoe". Ze willen hun eigen regels stellen. De burger en de consumenten "moeten daar maar aan wennen", zo lijkt het steeds vaker. De goeden niet te na gesproken.
08-04-2014, 16:57 door Anoniem
Die arrogantie is gewoon toch niet te geloven?
Niemand wilde dat soort wetgeving, toch werd het er door gedrukt en bestaande wetgeving werd gewoon genegeerd. Wat wordt ons land toch bestuurd door trieste figuren...
08-04-2014, 17:02 door Anoniem
Goed dat deze wet gesneuveld is,maar ik blijf gewoon Mullvad gebruiken binnen een open vpn van buiten de EU,waar al helemaal geen bewaarplicht heerst zoals hier.
Dus ik zit wel goed.
Dit is een klinkende overwinning voor Bits of freedom,en medeburgers zoals ik, die al sterk tegen de bewaarplicht telecom gegevens zijn.
08-04-2014, 18:07 door privacy4all - Bijgewerkt: 08-04-2014, 18:10
Ik hoop van harte dat de providers net zo snel reageren als met andere uitspraken, zoals die tegen 'the piratebay' bijvoorbeeld.
Maar je kan geen slechtere vijand hebben als de overheid dus snap het wel als het merendeel een beetje stiletjes en bang afwacht.
XS4ALL, jullie zijn privacy liefhebbend .. stoppen jullie al?
08-04-2014, 20:44 door Anoniem
XS4ALL, jullie zijn privacy liefhebbend

Andere zienswijze voor de balans

Xs4all doet haar privacy naam aan met het ondernemen van acties die voor het publiek zichtbaar zijn.
Naast het unique selling point van onafhankelijke strijdbare provider dat zij heeft 'meegekregen' uit het verleden ligt de realiteit wel wat 'genuanceerder', soms wat verborgener.
Xs4all besteedt nog steeds veel aandacht aan privacy, heeft respect voor de DoNotTrack header bij bezoek aan haar website en verzamelt 'op het oog' minder dan andere partijen.

Er is ook een andere kant rondom privacy die maar weinig in de privacy discussie in het algemeen en specifiek in het geval van Xs4all niet aan bod komt.
De focus in de discussie ligt altijd op het verzamelen van informatie, wanneer een partij dat niet doet is zij goed bezig.
Steevast onderbelicht is de inkoop van gegevens ; niet zelf verzamelen, wel inkopen bij anderen die wel verzamelen en deze weer combineren met de eigen klantgegevens.

Wat is dan het netto verschil in de balans als het gaat om privacy ?
Het zou jammer zijn als het netto verschil alleen in het voordeel is van de marketing en niet voor de privacy die klanten denken te hebben.
Het staat er bijna terloops, is er niet minder belangrijk om :

https://www.xs4all.nl/media/privacy/PrivacyStatement2010.pdf

Klantanalyses en marktonderzoek
We willen graag weten wie onze klanten en mogelijke klanten zijn. Dat willen we omdat we graag diensten aanbieden die aansluiten bij hun behoeften en gedrag.

We verrijken daarom onze klantgegevens met klantinformatie die is verzameld door daarin gespecialiseerde partijen.

De vergaarde informatie geeft op het niveau van een huishouden een indicatie van omstandigheden en voorkeuren van de betreffende economische eenheid.

De beschrijvingen bestaan uit demografische kenmerken, socio-economische kenmerken, woonomgeving, levensstijl en mentaliteit.

XS4ALL, jullie zijn privacy liefhebbend

.. stoppen jullie al?

Daar vraag je me wat,.. waarmee?
Dubbel, graag.
09-04-2014, 14:28 door Anoniem
8 weken? Om zeker een backup te kunnen maken van alle gegevens.
10-04-2014, 11:52 door Anoniem
"Kabinet trekt richtlijn bewaarplicht telecomgegevens nog niet in"

Oftwel, kabinet had al schijt aan mensenrechten (alle versies), en zal zich van een Europese rechtbank dus ook niks aantrekken.
Maar straks wel stemmen hoor, ...is belangrijk.
Binnenkort moesten we misschien maar bakstenen gaan gooien (om mensenrechten af te dwingen), i.p.v. een rood potlood ter hande nemen.
Want waar moet je nog heen voor handhaving als een corrupte regime de rechtspraak negeert?
11-04-2014, 14:44 door Anoniem
Als de Europese rechter zegt dat de overheid iets niet mag, dan gaat ze 8 weken nadenken. Als de Europese rechter zegt dat de burger iets niet meer mag, dan geldt het direct.

Peter
15-04-2014, 19:25 door Anoniem
Laten ze het maar lekker niet opheffen.
Ik wil wel bewijs zien als iemand iets slechts zegt. Verschil met nu is dat je nu in je recht staat (er is bewijs op dat moment, maar dat is geen bewijs want alles wat politie doet is onrechtmatig he? En dat stoort mij dat politie het nooit goed kan doen bij de burgers).
Als deze wet er doorkomt krijg je dat mensen ineens vrijuit kunnen gaan, omdat er geen bewijs is. Immers de bewaarplicht is er niet meer. Mensenrechten? Wat is dat? We zijn al een derde wereldland.
03-06-2014, 17:12 door Anoniem
Mijnheer Teeven, de acht weken zijn voorbij. En nu?
16-06-2014, 09:01 door Anoniem
Zijn "verwachting" van 8 weken blijkt onverwacht iets te optimistisch ingeschat te zijn.
Het zal 8 maanden worden. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.