De Verenigde Staten weigeren de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage in haar eigen NSA-dossier. Ook weigert Washington antwoord te geven op formele vragen uit Duitsland over activiteiten van de NSA, zo meldt de Guardian.
Merkel zal over 3 weken een bezoek aan de Verenigde Staten brengen. Het is het eerste bezoek sinds gebleken is dat de NSA de mobiele telefoon van Angela Merkel afluisterde.
In oktober 2013 heeft Obama Angela Merkel persoonlijk verzekerd dat de VS haar gesprekken niet langer afluistert en ook dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren. Washington heeft echter nog altijd geen antwoord gegeven op de vragen die vanuit Berlijn gesteld werden na de eerste Snowden onthullingen in juni vorig jaar. Dit was maanden voordat het afluisteren van de telefoon van Merkel bekend werd.
De Amerikanen hebben ook geweigerd een wederzijdse "no-spy" overeenkomst met Duitsland af te sluiten. De weigering van de Amerikanen is deels gebaseerd op het feit dat Berlijn niet bereid, of niet in staat, is om het materiaal dat volgens de Amerikanen nodig is voor een dergelijke overeenkomst te delen.
De op stapel zijnde face-to-face ontmoeting tussen de twee wereldleiders is bedoeld om tot een verzoening te komen, maar de houding van de Verenigde staten lijkt dit proces nu te bemoeilijken. Een hoog geplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris ontkent echter dat de controverse omtrent het afluisteren het bezoek van Merkel zou overschaduwen.
"Gezien het feit dat we al een dialoog over deze kwesties in via inlichten- en diplomatieke kanalen hebben en gezien de andere kritieke punten die de twee leiders zullen moeten bespreken, waaronder TTIP [handelsbesprekingen] en de Oekraïne, verwacht ik niet dat de NSA problemen een groot onderdeel van de besprekingen tussen bondskanselier Merkel en president Obama zullen zijn," aldus de functionaris.
Hoewel de Snowden onthullingen al enige tijd gelden plaatsvonden wordt in Duitsland nog altijd heftig over het onderwerp gedebatteerd. Zo nam afgelopen woensdag de voorzitter van de onderzoekscommissie naar de NSA praktijken nog ontslag als gevolg van een meningsverschil over de vraag of Snowden moet worden uitgenodigd als getuige. Linkse politici dringen er op aan dat de klokkenluider moet worden uitgenodigd om te getuigen maar de christen-democraat Clemens Binninger vond dit niet nodig, met als argument dat de belangrijkste informatie al publiek beschikbaar is.
De details van het bezoek van Merkel aan de Verenigde Staten zijn niet publiekelijk bekend, maar de Guardian gaat er vanuit dat ze op 1 mei voor een 2-daags verblijf in Washington zal arriveren met als hoofddoel een ontmoeting met Obama op het Witte Huis op 2 mei. De ontmoeting zal gevolgd worden door een gezamenlijke persconferentie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.