Als de politie de mogelijkheid krijgt om terug te hacken, zoals minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil, neemt dat serieuze risico’s voor de veiligheid van Nederlandse internetters met zich mee. Daarvoor waarschuwt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Opstelten pleit voor nieuwe bevoegdheden om cybercriminelen te bestrijden, zoals het hacken van computers, vernietigen van gegevens en installeren van spyware.
Volgens Bits of Freedom maakt terughacken systemen kwetsbaar, is spyware moeilijk binnen de perken te houden, kan hacken in het buitenland zich tegen ons keren, komen privégegevens van onschuldige Nederlanders in het vizier van opsporingsdiensten en niet geheel onbelangrijk ligt misbruik op de loer.
"Juist doordat deze opsporingshandelingen digitaal zijn is het moeilijk na te gaan of bewijs is gefabriceerd of juist is achtergehouden", zegt Ot van Daalen, directeur van de privacywaakhond.
Inbreken
Van Daalen stelt verder dat als de politie bij computers moet kunnen inbreken, ze er belang bij heeft dat die systemen kwetsbaar blijven. "Van die kwetsbaarheid profiteert echter niet alleen de politie. Ook cybercriminelen en buitenlandse mogendheden zullen makkelijker op Nederlandse computers kunnen inbreken."
De privacyvoorvechter vergelijkt het met de inbraakbeveiliging van een woning. "Wanneer de politie aanbiedt aan om woningen beter te beveiligen tegen inbraak, wordt het ook voor haarzelf moeilijker om bij een onderzoek in die woningen in te breken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.