image

Brazilië bestrijdt misdaad met Microsoft-systeem

donderdag 17 april 2014, 11:34 door Redactie, 2 reacties

De Braziliaanse staat São Paulo heeft een misdaadmonitoringssysteem van Microsoft uitgerold om de misdaad te bestrijden. Het Detecta-systeem is gezamenlijk ontwikkeld door Microsoft en New York City en is zowel voor terrorismebestrijding als de bestrijding van andere misdrijven gebruikt.

Detecta indexeert grote hoeveelheden politiegegevens en creëert automatisch verbindingen tussen de gegevens, net zoals een zoekmachine met websites doet. Als een verdachte bijvoorbeeld in een rode auto vlucht en alleen een deel van het kenteken is bekend, kan het systeem alle rode voertuigen met het bekende deel van het kenteken lokaliseren en hun locatie op een map weergeven. Vervolgens wordt de dichtstbijzijnde politieauto over het incident ingelicht.

Politieagenten kunnen het systeem zowel via computers, notebooks, tablets als smartphones benaderen. Het is de eerste keer dat Detecta buiten New York City wordt ingezet. De data van het systeem wordt door een Braziliaanse dataverwerker beheerd.

Reacties (2)
17-04-2014, 12:02 door Anoniem
Aan de ene kant, dit is wat rechercheurs doen: Stukjes van de puzzel verzamelen en die dan aanelkaar puzzelen.

Aan de andere kant: Het is wel heel makkelijk*, en nodigt uit tot meer en meer datagraaien want dan heeft dit programma meer om in te grasduinen. Wat dan weer meer uitnodigt tot wroeten, en zo raakt de toch altijd al scheve machtsbalans vooral verder uit balans.

Aangezien Brazilië een vrij grote informele economie heeft zal het systeem vooral de brave burger raken, net zoals hier de po-li-tie vooral de brave burger beboet en bontkraagjes met moord wegkomen. Nog een reden waarom het succes wellicht beperkt zal blijven, hoe nieuw en mooi dit speeltje ook is.

* Wellicht te makkelijk. Net als met andere ambtelijke molendingetjes, het feit dat dit altijd traag ging en werk kostte was onderdeel van de bescherming van de (niet altijd even) brave burger. Die raak je dus nu kwijt, en dat is niet alleen maar automatisch goed.
17-04-2014, 12:09 door Anoniem
... en het systeem is natuurlijk niet te manipuleren noch te hacken, en mocht dit onverhoopt toch gebeuren zullen de autoriteiten dit ruiterlijk en 'en plain publiek' bekennen. ;P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.