De identificatie en arrestatie van de cybercriminelen die bij de Amerikaanse winkelketen Target wisten in te breken en daar van 40 miljoen credit- en debitcards de gegevens wisten te stelen kan nog jaren op zicht laten wachten, zo heeft de Amerikaanse Secret Service laten weten.
De criminelen die de kassasystemen van de winkelketen met malware wisten te infecteren en zodoende miljoenen creditcardgegevens uit het geheugen van de computers buitmaakten bevinden zich waarschijnlijk in het buitenland, wat vervolging en uitlevering lastig maakt. De Secret Service zegt zich dan ook vooral op de activiteiten van de verdachten te richten om ze zo op een "opportuun moment" te kunnen arresteren.
"Er zijn individuen die we hebben aangehouden waarvan we al 10 jaar afwisten en we hebben geen problemen om deze individuen aan te klagen en geduldig te wachten totdat het moment zich voordoet dat we ze kunnen oppakken", zegt Ari Baranoff van de Secret Service tegenover de Associated Press.
Hoeveel de aanval Target heeft gekost wil het bedrijf niet zeggen, maar analisten houden rekening met een bedrag van maar liefst 500 miljoen dollar. De totale schade voor alle betrokken partijen, waaronder banken en consumenten, kan in de miljarden dollars lopen. Baranoff erkent dat cybercriminelen de Amerikaanse autoriteiten kunnen ontlopen door permanent in hun eigen land te blijven.
Veel cybercriminelen zouden dit echter niet willen en geven liever het gestolen geld uit op reisjes naar landen die met de VS bevriend zijn, zoals Nederland. Deze week oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat een in Nederland aangehouden Russische cybercrimineel aan de VS of Rusland mag worden uitgeleverd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.