Beveiligingslekken in Windows XP die uit 2003, 2004 en 2005 stammen, zijn de afgelopen jaren zeker 118 miljoen keer aangevallen. Beveiligingsbedrijf FortiGuard onderzocht het aantal pogingen om via exploits Windows-computers over te nemen. Dan blijkt dat oude kwetsbaarheden grote aantrekkingskracht op aanvallers hebben. Oude Windows XP-versies zouden met meer exploits en aanvallen te maken hebben, omdat exploit-kits en bestaande aanvalscode voor deze besturingssystemen vrij volwassen zijn.
Dat geldt volgens de onderzoekers niet voor Windows 7, waarvoor exploit-kits nog niet zo lang in omloop zijn. "Daarnaast is het ook lastiger om een werkende rootkit voor Windows 7 te maken dan voor Windows XP, door Microsoft-technologie zoals PatchGuard, dat de kernel en het besturingssysteem tegen aanpassingen beschermt."
Ondersteuning
FortiGuard waarschuwt dat bedrijven die in 2014 nog steeds Windows XP gebruiken groot risico lopen. In april van dat jaar stopt Microsoft de ondersteuning, wat betekent dat nieuwe lekken niet worden gepatcht. Aanvallers zullen dit soort kwetsbaarheden in grote mate misbruiken. Wat ook geldt voor lekken die al geruime tijd bestaan.
"Als je kijkt naar het aantal in 2011 ontdekte exploits, gaat het om zo'n 425.000 aanvallen, tegen 2,9 miljoen exploits die we in 2009 zagen", zegt beveiligingsstrateeg Derek Manky. "De trieste realiteit is dat hackers nog steeds succesvol zijn in het aanvallen van oude beveiligingslekken."
Er zou een direct verband zijn tussen de leeftijd van een besturingssysteem en het aantal exploit-aanvallen. Het gaat dan om complexe problemen met patchmanagement, geen ondersteuning van de leverancier, gebrek aan beveiligingsmaatregelen en een gebruikersgroep die op oude legacysystemen blijft vertrouwen, aldus Manky. "Je ziet nu oudere besturingssystemen die niet meer worden ondersteund. Dat is een deel van het probleem."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.