image

Android-gebruikers doelwit van 99% mobiele malware

donderdag 1 mei 2014, 11:55 door Redactie, 2 reacties

Meer dan 99% van de nieuwe mobiele malware die in het eerste kwartaal van dit jaar werd ontdekt was gericht tegen Android-gebruikers. In totaal werden 275 nieuwe varianten van bekende Android-malware aangetroffen. Voor zowel Symbian als de iPhone werd slechts één dreiging gedetecteerd.

Dat meldt het Finse anti-virusbedrijf F-Secure in het eerste kwartaaloverzicht. In het geval van de iPhone gaat het om een dreiging die alleen op gejailbreakte toestellen werkt en advertenties toont. De malware zou in totaal 75.000 toestellen hebben besmet. Voor Symbian verscheen er een Trojaans paard dat stilletjes kostbare sms-berichten verstuurt. Volgens F-Secure is de malware voor Symbian opmerkelijk, aangezien de meeste cybercriminelen zich op Android richten.

Van de 275 malware-exemplaren die voor Android werden ontdekt bleek dat er 44 in de bot-categorie vielen. Hiermee worden de smartphones op dezelfde manier aangestuurd als bij een botnet van desktopcomputers het geval is. Verder bleek dat 243 van de exemplaren door cybercriminelen waren ontwikkeld om geld mee te verdienen, bijvoorbeeld door het versturen van sms-berichten.

Het eerste kwartaal liet ook verschillende nieuwe ontwikkelingen zien. Zo werd de eerste Android-malware aangetroffen die het Tor-netwerk gebruikt om de communicatie tussen besmette telefoons en de Command & Control-server te verbergen. Werd de eerste Android-bootkit gesignaleerd alsmede de eerste 'miner' die Android-toestellen naar digitale valuta laat delven.

Reacties (2)
01-05-2014, 16:52 door Anoniem
Ik heb op mijn Samsung Galaxy s4 de nieuwste Android Kitkatt staan en de nieuwste firmware die door Samsung is uitgebracht.
Tevens draai ik avast internetsecurity voor Android,werkt prima.
Alles wat geinstalleerd wordt wordt gescand.
01-05-2014, 22:52 door 12345dan
Door Anoniem: Ik heb op mijn Samsung Galaxy s4 de nieuwste Android Kitkatt staan en de nieuwste firmware die door Samsung is uitgebracht.
Tevens draai ik avast internetsecurity voor Android,werkt prima.
Alles wat geinstalleerd wordt wordt gescand.
Vertrouw nooit blindelings op een virusscanner, noch op een gratis virusscanner. Meestal blijven er nog restanten van malware achter en goede virusscanners kennen maar de helft van de gebruikte mogelijkheden van infecteren. De beste bescherming ben jij, klik er niet op los bij zoekresultaten en kijk uit voor typo's in URL's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.