image

Wet van Opstelten pakt identiteitsfraude harder aan

donderdag 1 mei 2014, 16:35 door Redactie, 18 reacties

Vandaag treedt de wet van minister Opstelten in werking die het mogelijk moet maken om alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken. Het gaat dan om fraude met iemands identificerende persoonsgegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames of combinaties hiervan.

Ook kan worden opgetreden tegen fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie of de Tweede Kamer.

Biometrie

Personen die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen kunnen nu ook dankzij de wet worden aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel. Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken.

Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling waar de nieuwe wet bij moet aansluiten. Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de wet een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe manieren zoeken om identiteitsfraude te plegen.

Reacties (18)
01-05-2014, 17:15 door Anoniem
"Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken. "

Probeer dat laatste maar eens aan te tonen? "Nee meneer de rechercheur, ik ben gewoon bij de plastisch chirurg geweest omdat ik mijn jukbeenderen niet mooi vond".
01-05-2014, 17:24 door Anoniem
Ja nee dat is echt slim. Chapeau. Goed gedaan. Bis bis! Maar flink veel verplichtingen opleggen en dan er nog maar wat wetjes tegenaangooien om de gaten in je blindelings opgelegde verplichtingen een beetje te dichten door maar nog maar weer een keer flink MEER TE VERBIEDEN en HARDER TE STRAFFEN. Want dat werkte de eerste tig keer ook al zo goed.

Wat deed de pakkans onder jouw capabele en geinspireerde leiderschap ookalweer, "opa" ivo o.?

Waar de willekeurige straatgebruiker ondertussen wel witgebloed is, dus nu maar achter... knutselaars en huisvrouwen aan. Want jezelf in je vingers snijden is nu ook strafbaar, en bewijs zelf maar dat het een ongeluk was mevrouwtje.

Zo'n doortastend figuur ook. Met z'n uiterst herkenbare tronie.


Biometrie, zeg gewoon nee. Dan hoef je ook niet zulke belachelijke wetten aan te nemen.
01-05-2014, 17:24 door Anoniem
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel.
Een eerste stap naar de toekomst waarin jouw lichaam niet van jou is, maar eigendom van De Staat.
01-05-2014, 17:35 door Anoniem
Geweldig, echt, goed over nagedacht. Maar wie moet deze Wet eigenlijk gaan controleren?

En zijn er al gevallen bekend van mensen die hun eigen ogen hebben uitgestoken, hun DNA hebben gemanipuleerd, hun gezicht hebben laten verbouwen of hun vingers hebben afgehakt om fraude te plegen? DAT zou pas nieuws zijn...


Als er even rustig nagedacht wordt, kan iedereen voor zichzelf waarschijnlijk wel bepalen wat het uiteindelijke doel is van deze nieuwe ontwikkeling... :(
01-05-2014, 19:01 door Anoniem
Geweldig zeg heeft mijn dochter op een kindersite een account waar ze het advies hebben dat je vooral je eigen naam Niet moet nemen ( deze is ook niet meer te veranderen ) zij is dus volgens Opstelten STRAFBAAR !!!!!!!!
01-05-2014, 19:11 door Anoniem
Ja hoor, de grootse digibeet uit Nederland gaat identiteitsfraude aanpakken.. En dit nadat de ene VVD'r wordt opgepakt wegens fraude. Vooral zo doorgaan VVD, dan vind u vanzelf ineens het Nederlandse volk op uw weg!! Wat een klinkklare onzin gebruikt hij als excuses. Dus vertrouw niemand van de VVD.
02-05-2014, 02:54 door Anoniem
Ik ben bang voor de erfenis die opstelten achterlaat voor de nakomende generaties inzake vrijheid, privacy, broederschap, gelijkheid en nog iets waar ik even nog niet opkom.
02-05-2014, 07:37 door Anoniem
"Personen die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen kunnen nu ook dankzij de wet worden aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel."

Je hebt nu dus een wettelijke verplichting om je biometrische kenmerken van je eigen lichaam in stand te houden, want anders pleeg je fraude. Kort door de bocht zou je dus kunnen beweren dat een vrouw die aan het afvallen is probeert haar gewicht te manipuleren ? Of dat iemand die een geslachtsverandering ondergaat, dit doet om fraude te plegen ?

Volgens mij ben je baas over eigen lichaam, en bij veranderingen past men de identiteitspapieren maar aan.
02-05-2014, 07:38 door Anoniem
"Geweldig zeg heeft mijn dochter op een kindersite een account waar ze het advies hebben dat je vooral je eigen naam Niet moet nemen ( deze is ook niet meer te veranderen ) zij is dus volgens Opstelten STRAFBAAR !!!!!!!!" - Not....
02-05-2014, 08:30 door Anoniem
Ik heb hier nogal dubbele gedachten over.

Enerzijds, fraude met de identiteit van een ander is een verschrikkelijk misdrijf. De onschuldige ander vangt de kat van de reputatieschade. Dat daar straf op moet komen staat buiten kijf.

Maar het is niet mijn eerste prioriteit. Voor mij is de eerste prioriteit van politie, politiek en samenleving om de onschuldigen te beschermen. Het kan niet ontkend worden dat in geval van identiteitsfraude het slachtoffers in plaats daarvan enorm moeilijk gemaakt worden. In plaats van zo snel mogelijk de foutieve en beschadigende data te corrigeren en uit te roeien, wordt deze juist vaak zo snel mogelijk over het hele systeem verspreid met als gevolg uitsluiting. En het slachtoffer moet maar zien waar die de advocaatskosten vandaan haalt voor de jarenlange processen om er weer van af te komen, liefst nog zonder zich afdoende te kunnen identificeren om werk of een uitkering (dus enige vorm van inkomen) te hebben. Straffen, inderdaad het enige waar het duo Opstelten-Teeven goed in lijkt te zijn, brengt ons geen stap dichter bij de morele verplichting wat aan deze misstand te doen.

En inderdaad plaats ik kanttekeningen bij het punt van verminking van identiteitskenmerken. Geen identiteit willen hebben is niet hetzelfde als de identiteit van een ander. Het lijkt me een juridische misslag, net als de naakte selfies van 17 1/2 jarigen. Erger, het strafbaar stellen van een dergelijk protest tegen de nogal kwetsbare positie met biometrie (immers, onmogelijk fail-safe te maken), zonder het probleem aan te pakken, lijkt me evenals het weigeren van een identiteit aan vingerafdrukweigeraars (die daardoor jarenlang van allerlei zaken variërend van een inkomen tot medische zorg verstoken waren) een inbreuk op de mensenrechten die weliswaar nog aan de lichte kant zit, maar niettemin eventueel met terugwerkende kracht aanklagen zou kunnen rechtvaardigen. En dat brengt een heel eng pad van wederzijdse escalatie akelig dichtbij...
02-05-2014, 08:49 door Anoniem
Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de wet een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe manieren zoeken om identiteitsfraude te plegen.
Deze wet is dus een antwoord op de criminelen die zich NIET aan de wet houden?

Het is misschien een stok om mee te slaan wanneer een crimineel is opgepakt. Maar dan moet je ze wel gaan opsporen, oppakken en er voor zorgen dat je voldoende bewijs hebt om tot een veroordeling te komen. En daar gaat het mis, opsporing van dit type fraude heeft in NL geen enkele prioriteit. Heeft het nooit gehad en dat gaat met een nieuwe wet echt niet veranderen. Diefstal is tenslotte al járen strafbaar....
02-05-2014, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel.
Een eerste stap naar de toekomst waarin jouw lichaam niet van jou is, maar eigendom van De Staat.

Inderdaad, je moet er toch niet aan denken dat de staat uitmaakt of je jouw eigen vinger niet mag aanpassen.
02-05-2014, 10:41 door Anoniem
"Wet van Opstelten", is dus NIET een "Wet van/door/voor het Nederlandse volk", maar letterlijk "Wet van Opstelten" ... zegt genoeg lijkt mij
02-05-2014, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de wet een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe manieren zoeken om identiteitsfraude te plegen.
Deze wet is dus een antwoord op de criminelen die zich NIET aan de wet houden?
Identiteitsfraude is nu niet strafbaar, dus de mensen die het nu doen zijn ook geen criminelen...

En die mensen die zeuren over dat je geen valse naam mag opgeven. Natuurlijk mag dat, zolang je het niet gebruikt om rechten te krijgen die je anders niet zou krijg (onder valse voorwendselen handelen).
02-05-2014, 11:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-05-2014, 11:10
[Verwijderd]
02-05-2014, 12:15 door Anoniem
aanpakken.. Vind ik ook! Dus ook alle overheid instanties en medewerkers die je heer /achternaam/ noemt.. Want die naam heb jij niet gekregen.. Dat is de natuurlijk persoon.. Zoek op YouTube "ontmoet je stroman". Dat is identiteitsfraude... Tevens ook een paspoort of ID laten zien die van de staat is. Dat ben jij niet.. Je bent niet geboren met een nummer.
02-05-2014, 12:43 door Anoniem
Dus als ik 't goed begrijp is iedereen (inclusief mijzelf) strafbaar die hier anoniem post? Of is security.nl nu strafbaar omdat zij deze optie mogelijk maken?
02-05-2014, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Enerzijds, fraude met de identiteit van een ander is een verschrikkelijk misdrijf. De onschuldige ander vangt de kat van de reputatieschade. Dat daar straf op moet komen staat buiten kijf.
Je moet even opletten wat er nou precies identiteitsfraude is. Wat jij bedoelt is fraude door derden, bijvoorbeeld op iemands naam stapels telefoonabonnementen afsluiten, waarna het slachtoffer met grote rekeningen en een verschoten krediet achterblijft. -- Hier zie je ook dat bv. het BKR helemaal niet is ingesteld op problemen tot op het punt dat telefoonbedrijven er geen zaken meer mee doen en er alternatieven opspringen. Heel geniepig want je komt er pas laat achter en dan kun je alleen nog maar de schade opruimen op plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Maar "identiteitsfraude" is ook de tiener die een cijfertje op de identiteitskaart aanpast om met de vriendjes en vriendinnetjes mee uit te kunnen. Je weet wel, opgroeien. Dat mag ook al niet meer in Nederland. Dit laatste is de staat die uit betuttelingsdrift een misdrijf tegen de jeugd begaat, en dat mag je de jeugd niet aanrekeken. Net zoals dat je misbruik van jeugdzorg niet de kinderen en zelfs niet de door jeugdzorg vakkundig zwartgemaakte ouders mag aanrekenen.


Maar het is niet mijn eerste prioriteit. Voor mij is de eerste prioriteit van politie, politiek en samenleving om de onschuldigen te beschermen.
Ik wil hier aantekenen dat de makkelijkste manier om tegen fraude met identiteiten te beschermen is om ze niet voortdurend op tafel te moeten leggen. Bijvoorbeeld door na te denken over of identiteiten verzamelen wel het gewenste effect heeft, wat dat effect eigenlijk moge zijn, en bijvoorbeeld alternatieve manieren te verzinnen om toch aan de gewenste zekerheid te komen. Het is namelijk veel te makkelijk en uiteindelijk behoorlijk risicovol en dus schadelijk om maar weer een "legitimatie"verplichting toe te voegen aan de ondertussen behoorlijk lang geworden lijst.

Zowel uit oogpunt van veel te veel plekken waar zich stapels kopietjes identiteitsbewijs ophopen als uit oogpunt van het verplichten tot overal identificeren waardoor er voor fraudeurs een sterke impuls bestaat identiteitsfraude te plegen. Ten eerste omdat een succesvolle fraude dan dus identiteitsfraude behelst en ten tweede omdat zoiets verslapping van de beveiliging elders in de hand werkt -- de identiteit is tenslotte bekend dus kan er bij onraar altijd iemand aansprakelijk gesteld worden.

Het geniep zit hem dus niet alleen in de nare gevolgen van identiteitsfraude, het zit hem ook in hoe er met identiteiten omgegaan wordt: Dat werkt fraude in de hand.


Het kan niet ontkend worden dat in geval van identiteitsfraude het slachtoffers in plaats daarvan enorm moeilijk gemaakt worden. [...]
Inderdaad. De verschoning schittert door afwezigheid. Net als het verstand bij de "verantwoordelijke" bewindslieden.

[...] En dat brengt een heel eng pad van wederzijdse escalatie akelig dichtbij...
We zijn al in volle gang aan het escaleren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.