image

Consument: Windows steeds veiliger

woensdag 31 oktober 2012, 16:14 door Redactie, 5 reacties

Volgens Windows-gebruikers is het besturingssysteem door de jaren heen steeds veiliger geworden, toch zijn de meesten niet van plan om naar Windows 8 te upgraden. Marktvorser Gfk deed een onderzoek onder 1200 Amerikanen en ontdekte dat 52% niet eens van Windows 8 had gehoord. Van de mensen die wel iets van het nieuwe besturingssysteem wisten, had 61% geen interesse om een nieuwe laptop of desktop te kopen om Windows 8 op te draaien. Daarnaast dacht slechts 35% dat Windows 8 een verbetering zou zijn.

Veiliger
Anti-virusbedrijf Avast besloot een soortgelijk onderzoek onder 350.000 gebruikers in verschillende landen te doen. De meeste gebruikers draaien nu Windows 7 (65%), gevolgd door Windows XP (22%) en Windows Vista (8%). Iets meer dan de helft wist dat Windows 8 zou worden gelanceerd, terwijl 40% hier onbekend mee was.

Hoewel 30% een verouderde Windows-versie gebruikt, stelt 64% dat Windows door de jaren heen wel veiliger is geworden. 46% denkt dat Windows 8 de veiligste versie tot nu toe zal worden. 92% is echter niet van plan om een computer te kopen om naar Windows 8 te upgraden.

Reacties (5)
31-10-2012, 16:23 door Anoniem
'Verbeteren' is natuurlijk niet zo moeilijk als je terug denkt aan hoe het was...
31-10-2012, 17:13 door Anoniem
De gebruiker is nog steeds de beste beveiliging en om nu W8 te kopen alleen omdat het veiliger zou zijn, nee.
31-10-2012, 18:28 door Bitwiper
Ik heb nog nooit een exploit voor Windows for Workgoups versie 3.11 en ouder gezien; pas sinds Windows 9.x en met name Windows 2000 is het aantal exploits geëxplodeerd. De discussie welke Windows versie, of welk ander (non-Microsoft) besturingssysteem dan ook "veiliger" is dan een ander besturingssysteem, is een zinloze, testosteron en marketing gedreven, non-discussie.

Veel interessanter vind ik de mate waarin cybercrime toe lijkt te nemen. Verdienen cybercriminelen nu meer dan vroeger?

Welke andere ICT dreigingen zijn er (lamlendelingen die voor de lol virussen verspreiden, defacers, DDoS-ers voor verschillende redenen etc), en nemen die dreigingen toe of af?

Daarbij ben ik natuurlijk niet geïnteresseerd in zwaar gekleurde marketingverhalen van de eerstvolgende antivirusboer. Hoe meet je objectief wat de trends zijn, en wat zijn de meest doeltreffende maatregelen (niet alleen op technisch vlak, maar ook bestuurlijk)?
31-10-2012, 19:07 door Nietsnut
Tja wat de consument vind is eigenlijk niet zo belangrijk ben meer geïnteresseerd wat de specialisten ervan vinden.
01-11-2012, 10:08 door Anoniem
Tja, Windows 8 is uniek kwa zijn ingebouwde beveiligingen.

-Smartscreen filter zit nu ingebakken in het OS, niet alleen meer IE.(mensen huilen over big brother, ga privacy policy van MS eens lezen)
-Ingebakken MSE, wat toch de strijd aan gaat met top AV producten en schommelend meestal tussen de 1ste en 5de plek zit.
-ASLR, De enige naast FreeBSD is Windows die ASLR fatsoenlijk geintergreerd hebben, Zowel Linux als OSX hebben de zwakke variant in gebruik.Vergeleken met ASLR in Windows 7, is dit ASLR 2.0. Volgens mij was hij zelfs beter als de FreeBSD implementatie, maar weet dit niet zeker, zal wel redelijk gelijkwaardig zijn.
-Bitlocker
-EFS, ook OSX en Linux hebben dit niet... is wel mogelijk onder linux, maar zit niet standaard in een distro.. en is een zwakke implementatie op ext4 vergeleken met in NTFS.
-UEFI, ook het eerste OS dat dit fatsoenlijk ondersteund, Apple heeft een eigen UEFI versie zonder b.v. Secureboot en nog een paar dingen zijn wat anders (niet bepaald beter).

En zo zijn er vele tientallen zaken meer die Windows wel heeft, maar OSX/Linux niet.
En als je ook kijkt naar hoeveel exploits en gaten de security pagina's van een aantal distro's voorbij komt... En gezien er weinig linux installaties zijn die frequent worden geupdate...

Ik kan niet wachten tot OSX of Ubuntu een keer 30-40% marketshare krijgen, gaat leuk worden zodra ze interesant worden voor de malware schrijvers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.