De omvangrijke kosten van kaartfraude zorgen ervoor dat bedrijven de schade op de lange termijn waarschijnlijk niet meer zullen vergoeden, wat inhoudt dat die voor rekening van de consument komen, zo waarschuwt Troels Oerting, hoofd van het Europees Cybercrime Centrum (EC3) van Europol.
Oerting vreest dat Europa straks met een tweedeling te maken krijgt waarbij de rijken zichzelf kunnen beschermen, terwijl de armen het slachtoffer van bankfraude en identiteitsdiefstal worden. "We hebben 28 verschillende wetgevingen, maar één nieuw misdaadfenomeen", zo liet de EC3-baas tegenover The Independent weten. "Als je rijk bent woon je op een mooie plek met een hek eromheen en een camera, maar als je arm bent... Op het internet zullen sommigen in staat zijn om zich te beschermen, en sommigen niet."
Volgens het EC3 is 85% van alle cybercrime afkomstig van Russisch sprekende gebieden, waar opsporingsdiensten en justitie moeite hebben om cybercriminelen te vervolgen. Cybercriminelen zouden zich dan ook vaak ophouden in dit soort gebieden, waar het ook lastig is voor Europol om te opereren.
En als de landen waar de cybercriminelen zich bevinden al tot arrestatie overgaan, moet Europol de zaak overdragen. "Zelfs als ze dit doen, is het een erg omslachtig en traag proces", aldus Oerting. Een andere optie is te wachten totdat de cybercriminelen het land verlaten en ze dan op te pakken, maar dat zou slechts een klein deel doen.
Oerting stelt dat criminelen zich actief bezighouden met het werven van jonge programmeurs van universiteiten en er heuse "talentscouts" zijn voor het spotten van creatieve programmeurs. Zo verscheen er onlangs nog op internet een filmpje waarin er een Ferrari of Porsche voor de beste cybercrimineel wordt beloofd. Of het om een echt filmpje of een hoax gaat is onbekend, maar volgens Oerting laat het zien hoeveel moeite de georganiseerde misdaad doet om talentvolle cybercriminelen te werven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.