De privacy van internetgebruikers en mensen kan op een gigantische schaal worden geschonden omdat de opslag van data zo goedkoop is geworden, dat het goedkoper is om alle data te bewaren dan gegevens te verwijderen. Dat liet Mikko Hypponen van F-Secure tijdens Re:publica 2014 weten.
Hypponen gaf tijdens de conferentie samen met David Hasselhoff een lezing over internetvrijheid en privacy. Internetgebruikers kunnen wel maatregelen nemen om hun privacy te beschermen liet Hypponen weten, zoals het gebruik van Tor, een VPN of het versleutelen van de harde schijf. "Maar deze technische maatregelen lossen echter niet de kern van het probleem op. Dat internet wordt gebruikt om ons dagelijks leven in de gaten te houden. En daarvoor is het nooit bedoeld." Omdat iets technisch mogelijk is, houdt dat niet in dat het ook gedaan moet worden, ging Hypponen verder.
"De rechtvaardiging om de dagelijkse communicatie van mensen te monitoren en deze gegevens voor eeuwig te bewaren, is dat het mogelijk is." De opslag van data is inmiddels zo goedkoop geworden, dat het nu goedkoper is om gegevens te bewaren dan ze uit te zoeken en vervolgens te verwijderen.
"Het vereist mankracht om te bepalen wat verwijderd moet worden. Het is goedkoper om gewoon alles te bewaren. Harde schijven zijn zo goedkoop geworden. Dat is hoe de surveillancestaat onze data voor eeuwig kan opslaan." Hypponen riep bezoekers op om vooral niet moedeloos te raken, maar juist voor politieke verandering te strijden. Alleen als mensen zich tegen grootschalige monitoring verzetten kan deze verandering uiteindelijk plaatsvinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.