Door de natuur geïnspireerde onderzoekers willen malware bestrijden door meer diversiteit in het computerlandschap te creëren. Volgens de onderzoekers zorgen de huidige monoculturen ervoor dat aanvallers de omgeving van hun slachtoffers kunnen nabouwen om hun aanvallen te perfectioneren.
Een aanval werkt daarna ook tegen veel andere systemen, omdat veel computers en smartphones hetzelfde besturingssysteem draaien. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben naar eigen zeggen naar de natuur gekeken om met een oplossing voor deze problematiek te komen.
De oplossing die de onderzoekers bedachten is om elk programma uniek te maken, aangezien dat ook tegen virussen in de natuur werkt. Door de pest stierven bijvoorbeeld veel mensen, maar niet iedereen, omdat mensen van elkaar verschillen. "Net als in de natuur is diversiteit een kracht", zegt informaticaprofessor Michael Franz.
De onderzoekers ontwikkelden een mechanisme dat van elk programma voor iedere computergebruiker een unieke versie kan creëren. Dit zal geen einde aan alle infecties maken, maar voorkomt wel grootschalige infecties en de bijbehorende schade. Daarnaast zullen de kosten voor het uitvoeren van aanvallen toenemen en wordt het lastig om één specifiek persoon of individu aan te vallen. De kleine verschillen worden in de cloud aan de programmatuur toegevoegd.
Gebruikers downloaden de software via een app store, die steeds een nieuwe versie aanbiedt. De versies verschillen onderling, maar beschikken wel over exact dezelfde functionaliteit. Inmiddels zou er een volledig werkend prototype zijn ontwikkeld dat door een aantal instellingen wordt gebruikt. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de kosten van deze aanpak verrassend laag zijn. "Er zijn kosten, maar die zijn zo laag dat mensen dit zeker willen gebruiken", stelt Franz.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.