Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Laatst werd ik geconfronteerd met een deurwaarder die geld eiste omdat ik allerlei bestellingen via internet nooit zou hebben betaald. Maar ik heb ook nooit iets besteld! Wat kan ik hier nu tegen doen?
Antwoord: Dit is een vorm van oplichting: men bestelt iets onder andermans naam en laat de spullen bij het eigen adres bezorgen (of bij een katvanger). De persoon wiens naam is opgegeven, krijgt dan de rekening en uiteindelijk de deurwaarder.
Helaas is hier preventief gezien weinig aan te doen: als een winkel zo dom is om jouw naam te noteren en het elders te bezorgen zonder enige verificatie, dan komt de factuur bij jou. Natuurlijk heb je niets besteld en dus zal de winkel het bij de rechter verliezen, maar ondertussen heb je wel de overlast.
Wanneer de winkel blijft aandringen op betaling, kun je volstaan met eisen dat ze bewijzen dat jij iets besteld hebt. "Uw naam staat in ons systeem" is níet genoeg als bewijs want die kan iedereen wel opgeven. En het feit dat het product elders is besteld, is een mooie aanvullende omstandigheid om hard te maken dat jij het niet was.
Als winkel is het dan ook verstandig om zulke alternatieve adressen te accepteren bij vaste klanten - of als mensen vooruit betalen zodat je in ieder geval niet meer hoeft uit te zoeken van wie je nog geld krijgt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.