image

EPD-weigeraars krijgen toch geneesmiddelen

vrijdag 23 november 2012, 10:16 door Redactie, 18 reacties

De apotheek van het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht gaat aan patiënten die hun elektronisch patiëntendossier niet willen delen toch geneesmiddelen verstrekken. Gisteren kwam Security.nl met het bericht dat de apotheek wilde dat patiënten hun gegevens voor andere zorgverleners beschikbaar zouden maken, anders zouden ze 'voor hun eigen veiligheid', geen medicijnen meekrijgen.

"Dit bericht dat wij op onze website plaatsten over het niet verstrekken van medicatie als de patiënt geen toestemming geeft voor inzage in het EPD (elektronisch patiëntendossier) klopt niet. Dit bericht is door diverse media overgenomen, maar berust op een misverstand. Wij hebben het bericht dan ook direct van onze site verwijderd. Onze excuses voor de verwarring en het ongemak", laat Jitske Verweij van het Sint Antonius Ziekenhuis tegenover Security.nl weten.

Reacties (18)
23-11-2012, 10:37 door Anoniem
Proef ballonnetje opgelaten om de weerstand te meten. Of niet Jitske?
23-11-2012, 10:38 door FSF-Moses
De macht van het volk!
23-11-2012, 10:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-11-2012, 10:46 door N4ppy
Er zullen vast combinaties zijn die gevaarlijk (kunnen) zijn. Maar de eerdere "vergissing" was wel een erg botte bijl.
23-11-2012, 10:57 door Anoniem
Door N4ppy: Er zullen vast combinaties zijn die gevaarlijk (kunnen) zijn. Maar de eerdere "vergissing" was wel een erg botte bijl.
en het is ook niet alsof iemand gespecialiseert in medicatie, met toegang tot jou medische gegevens, zoals bijvoorbeeld een huisarts, jou als patient de opdracht geeft middels een recept medicijnen te halen bij de apotheek, toch?

Blij dat in ieder geval de illusie van dat besef wordt hooggehouden
23-11-2012, 11:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-11-2012, 11:45 door FSF-Moses
Ik gok erop dat dit opnieuw een proefballonnetje was van degenen die graag zien dat iedereen zijn medisch doopceel vrijgeeft...

Het bericht zou niet kloppen? Wel raar dat het dagenlang op de website heeft gestaan. Smoesjes om hun eigen gezicht te redden! Hoeveel klachten en negatieve opmerkingen zouden ze inmiddels hebben ontvangen naar aanleiding van hun inmiddels teruggenomen besluit?
23-11-2012, 11:59 door AdVratPatat
Ik gok ook op een proefballonnetje van de raad van vieze err wijze oude mannetjes dat mag worden rechtgezet door een "vrolijk lief gezichtje..."


Die Jitske krijgt er een schaaltje bij ben ik bang.
23-11-2012, 12:00 door Fabian76
Wellicht moet je patienten die zich niet aan willen melden wel bewust laten worden van de risico's. Een brief met daarin "doordat u niet aangemeld bent op het EPD kunnen wij niet garanderen dat de geleverde medicatie complicaties oplevert"... of zoiets.
Het blijft toch altijd een extra risico als je je niet aanmeld op het EPD (benaming EPD klopt niet, maar dat is een andere discussie).
23-11-2012, 12:31 door Anoniem
@Fabian

hoe zou men dat VOOR het EPD hebben gedaan ? kon men het toen wel "garanderen"?
23-11-2012, 13:07 door Anoniem
Gevalletje creatief herschrijven van een bericht door de afdeling communicatie, uiteraard zonder afstemming met de oorspronkelijke indiener...
23-11-2012, 13:51 door Anoniem
Door Fabian76: Het blijft toch altijd een extra risico als je je niet aanmeld op het EPD (benaming EPD klopt niet, maar dat is een andere discussie).
Maar wel een risico dat je af moet wegen tegen de risico's van een (min of meer) centrale gegevensbank met zeer pricacygevoelige gegevens. De risico's die mensen die geen medicijnen slikken of allergieën voor medicijnen hebben lopen zullen zonder EPD wel meevallen. Mensen die bij bewustzijn en niet verward zijn kunnen zelf kunnen vertellen wat ze slikken. Als mensen die buiten bewustzijn zijn geïdentificeerd kunnen worden zodat het systeem geraadpleegd kan worden dan kunnen ze behalve hun identificatiebewijs ook iets bij zich dragen dat de relevante informatie bevat zodat het niet uit een centrale gegevensbank gehaald hoeft te worden. Medicijnverslaafden die apotheken aflopen dek je hier niet mee, maar is die groep zo groot dat die het hele systeem rechtvaardigt? Niet elk risico afdekken is een legitieme keuze, zeker als er risico's tegenover staan.

Ik overzie ongetwijfeld niet alle aspecten ervan, maar ik ben helemaal niet overtuigd van de noodzaak van gecentraliseerde systemen, ik heb nooit een goed onderbouwde afweging van de voors en tegens gezien, geen goed overzicht van de categorieën probleemsituaties en hoe vaak ze voorkomen, geen alternatieve oplossingen voor hoe je die ook te lijf zou kunnen gaan, geen afweging tussen die oplossingen. Ik vind het informatiepunt van de zorgaanbieders hierover (http://www.vzvz.nl/page/Home/Informatiepunt) op zich trouwens helemaal niet slecht, het geeft een hoop informatie, maar wel vanuit het uitgangspunt dat dat dossier een soort vanzelfsprekendheid is waar je niet meer van overtuigd hoeft te worden, waardoor mijn vragen er helaas niet worden beantwoord.
23-11-2012, 14:10 door Anoniem
Hmmm, ik moet ineens aan [URL=http://www.youtube.com/watch?v=t8MjQ5Z7ZNo]Vir[/URL] denken. "Grave misunderstanding. It-it was a terrible mistake."

Maar genoeg gelachen. Wat mij al een tijdje dwars zit is het volgende: Mijn bezwaren tegen omgang met mijn gegevens zijn noch op complotheorieën, noch op 'iets te verbergen' gebaseerd, maar simpelweg op deskundigheid opbouwen hoe een en ander werkt, en de klinkende onvoldoendes die daar uit komen.

Het doet mij pijn dat daar iedere keer een machtsstrijd op mijn (kwaliteit van) leven of dood moet worden ontketend, waarbij geen middel te zwaar, te doortrapt, te min wordt geacht om de gegevens toch tegen de onvoldoende in te krijgen. De kwaliteit van leven van mensen met bezwaren is slechter dan die van de ergste misdadigers. Zo behandel je niet eens een hond. Inderdaad, die reactie lukt. Een nog zwaardere onvoldoende plus een motie van wantrouwen komen er gratis bij.

Ik weet niet precies wat hier gebeurd is. Maar het heeft er alle schijn van dat deze organisatie de publieke afkeuring en moties van wantrouwen een beetje te zwaar op de maag lagen.
23-11-2012, 15:54 door N4ppy
Door Anoniem:
Door N4ppy: Er zullen vast combinaties zijn die gevaarlijk (kunnen) zijn. Maar de eerdere "vergissing" was wel een erg botte bijl.
en het is ook niet alsof iemand gespecialiseert in medicatie, met toegang tot jou medische gegevens, zoals bijvoorbeeld een huisarts, jou als patient de opdracht geeft middels een recept medicijnen te halen bij de apotheek, toch?

Blij dat in ieder geval de illusie van dat besef wordt hooggehouden
NEE de huisarts heeft GEEN verstand van de risicos van medicatie. Daarvoor heb je een apotheek.

Mij schoonzus moet regelmatig huisartsen terugfluiten ivm foute combinaties.
24-11-2012, 07:12 door Anoniem
Voorlopig vind ik de risico's voor mijn privacy vele, vele malen groter dan de risico's voor mijn gezondheid. Tenslotte is die gezondheid zonder privacy ook geen drol waard...
24-11-2012, 14:06 door P5ycH0
Foutje of niet, deze apotheek zou een flinke douw moeten krijgen.
Dat zou een goed voorbeeld zijn voor de rest voor de Nederlandse bedrijvigheid met de drang om maar meer een meer van onze prive gegevens te gebruiken.
25-11-2012, 09:13 door Anoniem
Aha, de werkelijke reden is bekend, huisarten en apothekers verdienen geld aan iedere patient die ze in het EPD weten te lullen van de zorgverzekeraars.
27-11-2012, 11:10 door Fabian76
@Vrijdag,13:51 doorAnoniem. Ik vrees dat je je iets meer moet informeren. Het EPD is niet een centrale database waar alle dossier in staan. EPD is een foute benaming. Het staat voor Elektronisch Patienten Dossier. Dat is er al lang in de PC van je arts (welke meestal al via ASP oplossingen werkt en dus al ergens centraal staat. "ignorance is a bliss"). Het EPD zoals ze dat hier noemen is niets meer dan een centrale verwijs index waar vemeld staat waar een dossier op te vragen is. De arts moet nog steeds toestemming geven om een dossier te "delen" en met wie hij het wil delen. Wijzigingen op het dossier kunnen ook alleen maar door je eigen arts goed gekeurd worden voordat ze in het dossier komen.
Ik zelf werk bij een bedrijf welke de pilot implementatie heeft geregeld voor de 1e regio welke het LSP (Landelijk Schakel Punt. In de volksmond EPD) ging gebruiken (in 2006 al!) en die werken er nog steeds mee.
Dossier uitwisselingen gebeurt al jaren (ook voor 2006 al) alleen is dat via regionale verwijsindexen waarover geen afspraken zijn gemaakt m.b.t. beveiliging en autoriseren. Dus ook al ben je tegen het EPD / LSP. Het is gewoon veel veiliger dan hoe het nu gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.