image

Voormalig LulzSec-lid: Sabu was wondermiddel voor FBI

donderdag 29 mei 2014, 15:18 door Redactie, 4 reacties

De leider van hackerscollectief LulzSec die deze week op vrije voeten kwam was een wondermiddel voor de FBI, zo stelt Jake Davis, een voormalig LulzSec-lid die door Hector Monsegur alias 'Sabu' verraden werd en een jaar jeugddetentie kreeg. Davis doet zijn verhaal in een column voor de Guardian.

LulzSec wist in 2011 tijdens een periode van twee maanden talloze websites te hacken en gestolen databases online te zetten, onder andere van Sony, PBS en Bethesda Softworks. Daarbij werden de gegevens van miljoenen mensen gepubliceerd. In theorie had Monsegur als leider van de groep een maximale gevangenisstraf van 124 jaar kunnen krijgen, maar al direct na zijn arrestatie werkte hij samen met de FBI.

Dankzij de hulp van de LulzSec-leider konden ook andere leden van het collectief worden gearresteerd. Daarnaast zouden er door de hulp van Monsegur 300 aanvallen zijn voorkomen. Vanwege zijn samenwerking met de autoriteiten veroordeelde de rechter Sabu tot een gevangenisstraf van zeven maanden, wat overeenkwam met de tijd die hij in voorarrest al had doorgebracht.

Kernproblemen

Volgens Davis vond de FBI in de samenwerking met Sabu de oplossing voor drie kernproblemen. Zo had de Amerikaanse opsporingsdienst toegang tot iemand met uitgebreide internetkennis die dit kon vertalen voor de autoriteiten. Davis stelt dat de internetcultuur met zijn aparte woordenschat een uitdaging voor politie is en voor anders ervaren rechercheurs een steile leercurve betekende.

Het tweede probleem dat dankzij Sabu werd opgelost was het verzamelen van bewijsmateriaal. "Een van de grootste uitdagingen in het bestrijden van cybercrime is het koppelen van online aliassen aan echte mensen. Als een IP-spoor een dood eind blijkt te zijn, wat is dan de volgende logische stap voor een onderzoekers?", stelt Davis de vraag. Sabu verzamelde genoeg bewijs waardoor de andere LulzSec-leden konden worden opgespoord en veroordeeld.

Impact

De belangrijkste impact van de samenwerking tussen Sabu en de FBI is echter de boodschap die de Amerikaanse opsporingsdienst hiermee aan anderen in de gemeenschap heeft afgegeven. Wie goed met de FBI samenwerkt zal worden beloond, wat meteen de eerste twee problemen oplost. Davis verwacht dan ook dat in toekomstige zaken hackers aan hun advocaat zullen vragen of ze net zo'n 'deal' als Sabu kunnen krijgen.

Reacties (4)
29-05-2014, 15:48 door Anoniem
Sabu heeft ook flink wat fouten gemaakt. Volgens verklaring (bron: we are legion parmy olsen) van andere Lulzsec leden was Sabu meerdere malen ineens een aantal dagen spoorloos van het internet verdwenen, als je als mol betrouwbaar wil overkomen, is dat zowat het slechtste wat je kunt doen.
29-05-2014, 15:52 door Anoniem
Toch wel leuk zo'n "chef" van een hoedjesbende die... zich als eerste laat pakken. Echt een expert en een guru enzo.
30-05-2014, 13:01 door athrropos
Dus als je niet zo slim bent om niet gepakt te worden, kun je altijd nog er onderuit door wat info te delen.
Way to trust.....
02-06-2014, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Toch wel leuk zo'n "chef" van een hoedjesbende die... zich als eerste laat pakken. Echt een expert en een guru enzo.
Hij had de pech dat er nog betere politie guru's rondlopen in oa NL en dat het gebruik van pastebin niet altijd even slim is :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.