image

Security Tip van de Week: zo herken je malafide webshops

maandag 26 november 2012, 11:42 door Peter Verhoeven, 24 reacties

In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.

Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.

Deze week de tip van Peter Verhoeven

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt door een malafide internetshop of webwinkel
Voorkomen is beter dan genezen zegt het spreekwoord, en het moet gezegd worden: tegenwoordig moet je dubbel uitkijken of je niet met een ordinaire oplichter te maken krijgt. Je betaalt wel de goederen, maar vervolgens wordt niets geleverd. Er zijn jaarlijks tienduizenden meldingen van oplichting die met dergelijke praktijken te maken hebben. De vraagt rijst natuurlijk, wat kan ik daar als gewone consument tegen doen? Dat wordt hieronder uitgelegd.

Oplichters lijken tegenwoordig met hun gladde praatjes vrij spel te hebben, zeker als het om het internet gaat. Stel, je ziet een mooi artikel in een webshop, je bestelt het artikel en rekent af. 14 Dagen later heb je het bestelde artikel nog steeds niet in huis en wat erger is, er blijkt geen contact mogelijk met de webshop. E-mails worden niet beantwoord en ook de telefoon wordt niet opgenomen. Bange vermoedens beginnen de arme klant te bekruipen. Later blijkt dat de consument met een malafide webshop in zee is gegaan. Weg artikel, weg geld. Het zal je maar gebeuren!

Gelukkig hoeft dat nu een minder groot probleem te zijn, want de Nederlandse politie heeft op de website mijnpolitie.nl de mogelijkheid ingebouwd om een verkoper/webshop na te trekken en of deze bij de politie als oplichter bekend staat. Daarvoor moet je wel inloggen met je Digid. Als je er nog geen hebt, dan is het raadzaam om er een aan te vragen. Na een aantal werkdagen krijg je de gegevens toegestuurd.

Natuurlijk geldt hier het credo: houd je Digid-inloggegevens altijd voor je zelf, wees er zorgvuldig mee en geef deze nooit door aan een ander. Behandel je Digid alsof het de inloggegevens zijn van je bank. Er zijn helaas schrijnende gevallen bekend van identiteitsfraude doordat oplichters met andermans Digid aan de haal gingen.

Na inlog op de politiesite zie je een blauwe knop met de tekst “Internetoplichting”. Wanneer je daar op klikt dan verschijnt een webpagina met een tekst over internetoplichting en daaronder vind je een blauwe knop met de tekst: “CHECK – controleer verkoper-gegevens”. Vervolgens kom je op een pagina waar je de gegevens van de verkoper/shop kunt invoeren. Dat kan een rekeningnummer zijn, een IBAN-nummer, een e-mailadres, telefoonnummer of de URL van de webwinkel.

Is inderdaad de betrokken verkoper een bekende bij de politie, dan word je gewaarschuwd via een tekst dat deze verkoper geregistreerd staat. Een malafide verkoper of webshop wordt op de politiesite online gezet als er meerdere aangiftes over deze personen of shop bekend zijn. Dit is overigens niet de enige methode om vast te stellen of de partij betrouwbaar is of niet. Wil je nog zekerder zijn (omdat de Aangiften tegen een shop bijvoorbeeld nog in de pijpleiding zitten), dan is het verder controleren van de shop of verkoper via het internet wel – als dubbelcheck - aan te raden.

1). Controleer of het keurmerk van de webshop voorkomt in het register op Consuwijzer. Als dat NIET het geval is, is de kans zeer groot dat er sprake is van een fake webshop. Ga dan niet met deze shop in zee.

2). Gebruik de ervaringen van andere consumenten en controleer met de online ShopScan die je ook kunt vinden op Consuwijzer

3). Trek na hoe lang de webshop in de lucht is. Ga daarvoor naar de site sidn.nl en voer de naam in van de webshop en kijk hoe lang deze geregistreerd staat. Shops die pas zijn opgericht moet je voor alle zekerheid links laten liggen.

4). Trek de shop of verkoper na via de site van opgelicht.nl en trek na of er klachten zijn over de webshop c.q. verkoper. Om in te loggen moet je je wel registeren. Via de site van Opgelicht worden tips gegeven over webshops en waar je op moet letten.

5). Er zijn nog meer websites over oplichting te vinden. Je kunt ook via de zoekmachine Google proberen iemand verder na te trekken.

Aangifte
Wie zelf slachtoffer is van oplichting door een malafide webshop wordt aangeraden om toch Aangifte te doen bij de Politie. Zonder Aangifte is het criminele gebruik van een webshop niet bekend, waardoor ook andere mensen slachtoffer kunnen worden van de praktijken van oplichters.

Een Aangifte mag dan misschien niet veel soelaas bieden voor het slachtoffer en een schrale troost zijn, maar zorg er dan voor dat jij deze oplichters in de politieregisters laat verdwijnen zodat anderen geen slachtoffer kunnen worden.

Peter Verhoeven heeft 14 jaar in de beveiligingswereld gewerkt waar veel security-gerelateerde specialisaties samenkomen.

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.

Reacties (24)
26-11-2012, 12:23 door Anoniem
Beetje jammer dat mijnpolitie.nl onderscheid maakt tussen "website.tld" en "www.website.tld".

Controle gedaan op sprintshop.nl -> Er zijn geen meldingen
Controle gedaan op www.sprintshop.nl -> Er zijn meldingen over deze verkoper

Het blijft moeilijk hé.
26-11-2012, 12:41 door Anoniem
Na de drive-by.... mag je gaan inloggen met je Digid..... ach laat maar zitten...... snik
26-11-2012, 13:31 door Anoniem
Wat een onzin! Dus een nieuwe webshop zonder keurmerk is bijna per definitie van een oplichter? Hou toch op...

De zogenaamde keurmerken stellen ook niks voor, en bieden de consument alleen schijnveiligheid.
26-11-2012, 13:40 door Anoniem
Goed verhaal. Je ziet dit inderdaad steeds meer. Er wordt handig ingespeeld op het verlangen om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten.

Op het forum van Tweakers staan ook nog wel een aantal goede tips voor zaken die je zelf kan checken:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1369659

- Lees reviews - hier is ook vaak informatie te vinden die hieronder genoemd wordt als tip
- Gooi de naam en het adres van de winkel eens door Google - eventueel met de toevoeging 'probleem' of 'ervaring'
- Heeft het bedrijf een KvK-nummer? Check het op http://www.kvk.nl
- Biedt de winkel de mogelijk tot verzekerde betaalmethodes of betaling achteraf?
- Vermeld het bedrijf een fysiek adres? Wat voor pand is het?
- Is er een telefoonnummer genoemd?
- Bel of e-mail de winkel met een algemene vraag en kijk naar de snelheid / kwaliteit van respons.
- Bel voor of tijdens het bestellen om prijzen en levertijden te verifiëren - schriftelijke bevestiging is een pré.
- Bestaat de winkel al lang? Informatie over de site kan nagezocht worden op http://www.sidn.nl
- Is de winkel aangesloten bij keurmerken? Wat betekenen die keurmerken en bieden ze een geschillencommissie of waarborgfonds?
- Zijn de prijzen realistisch ten opzichte van andere winkels?

De check of een webshop een kvknummer vermeldt is belangrijk en daarbij is het goed om even te checken of het ook een valide nummer is. Het komt regelmatig voor dat malafide shops een kvk nummer van een totaal ander bedrijf vermelden. Mocht je dat ontdekken, dan is het wel zo netjes om even het bedrijf wiens gegevens misbruikt worden in te lichten, zodat die aangifte kunnen doen.

Maar in feite biedt de laatste check uit bovenstaand lijstje eigenlijk al het snelste en duidelijkste antwoord: zijn de prijzen afwijkend laag? Dan is de kans op zuivere koffie ernstig klein en kan je beter elders kijken. Zeker in de elektronica en IT hardware zijn de marges van webshops dusdanig klein dat een sterk lagere prijs zelden te vertrouwen is.
26-11-2012, 13:55 door Overcome
Ik begrijp dat we van malafide websites niet vrolijk worden, maar voortaan wel een beetje lachen op de foto Peter. Het nieuws is al deprimerend genoeg.
26-11-2012, 15:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-11-2012, 16:24 door Security Scene Team
Door Anoniem: Wat een onzin! Dus een nieuwe webshop zonder keurmerk is bijna per definitie van een oplichter? Hou toch op...

De zogenaamde keurmerken stellen ook niks voor, en bieden de consument alleen schijnveiligheid.


die keurmerken worden ook nagemaakt. of nou ja "nagemaakt" het is heel makkelijk die te copy/pasten.
in een uitzending van KASSA gaven ze er de volle aandacht aan. de keurmerk uitgevers nemen het ook niet zo nauw, die nemen niet eens de moeite om de site degelijk te controleren. dus BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUULLLLLLL SHIIIIIITTTTTT

zelfs shops mét keurmerk kunnen je oplichten. en hoe kan je nou iemand of een shop na trekken die constant onder een andere naam bezig is? kun je dan nog wel na trekken of de persoon een bekende oplichter is?

als je het mij vraagt hebje niks aan deze zogenaamde tips. misschien werkt het bij n hele domme oplichter.
je kan vrij weinig doen om te verifieren of deze gene een oplichter is of niet. hoogstends even googlen en kijken of er mensen zijn opgelicht bij die site.

lijkt me beter dat je net als bij een "echte"winkel een soort van vergunning moet aanvragen bij de overheid mocht je een webshop willen gaan maken. zo leg je de problemen niet bij de consument neer maar bij de eventuele oplichters. en ook voor webshop eigenaren zou dit een goed idee zijn aangezien zij kunnen aantonen dat zij geen oplichters zijn. en zo kunje ook makkelijk verifiëren dat de shop echt is, en elke webshop zonder vergunning bij de overheid, zou je kunnen aanmerken als oplichter.

zo doen ze het ook op verschillende Blackhat fora's, Eerst verifiëren dan pas mag je gaan verkopen..

ik vraag me af waarom de overheid nou gewoon niet leert van Verschillende hackers. de problemen die de overheid nu kent op het gebied van cyber oplichting enzovoort kunnen verholpen worden als ze naar de oplossingen kijken die de hackers zelf in de 'underground scene' hebben toegepast. het lijkt erg goed te werken namelijk... dus waarom zou het voor de maatschappij niet kunnen werken?


maarja, zolang we Ivo opstelten en die teeven behouden op de plekken die zij occupyen zal het alles behalve veiliger worden. ze drukken hoogstends meer dingen de onderwereld in waardoor het makkelijker word en misschien wel leuker voor oplichters. en ja de politie? die blijft achter de feiten aanlopen welke maatregel of wet zij ook invoeren.
en voor de burgers waarvoor het veiliger zou moeten worden, word het alleen maar minder en minder en minder. zij ondervinden de lasten ervan niet de lusten.

het internet maak je niet veiliger door nieuwe wetten voor te schrijven, maar door aanpassingen binnen het ICT gebied.
26-11-2012, 16:26 door Anoniem
Slim bedacht...

Jarenlang niet optreden tegen dit soort oplichting (daar hebben we Tros Radar en Kassa voor).

Vervolgens een dienst oprichten die hierin "bemiddeld" en alle nieuwe webshops (lees : belastbare jonge ondernemers) aangereikt krijgt van het publiek.

Hoeft de belastingdienst zelf niet meer te zoeken naar nieuwe ondernemers die in hun aanloopperiode zitten.
26-11-2012, 16:44 door Anoniem
Gelukkig hoeft dat nu een minder groot probleem te zijn, want de Nederlandse politie heeft op de website mijnpolitie.nl de mogelijkheid ingebouwd om een verkoper/webshop na te trekken en of deze bij de politie als oplichter bekend staat. Daarvoor moet je wel inloggen met je Digid.
Om een website na te trekken hoef je niet in te loggen, dat gaat zonder Digid.

https://www.mijnpolitie.nl/miocheck.shtml
26-11-2012, 16:50 door Anoniem
@security scene team:
Het ene keurmerk is het andere ook niet inderdaad. Het is wel goed om te checken wat een keurmerk inhoudt en of de shop ook daadwerkelijk lid is.

Verder hebben we al een bedrijfsregistratie, namelijk die van de Kamer van Koophandel. Bij veel malafide webshops ontbreekt het kvknummer op de site, of gebruiken ze een nummer van een ander bedrijf. (Iets wat je kan checken dus)

Persoonlijk gebruik ik liever mijn gezonde verstand in plaats van meer belasting te betalen zodat de overheid een betrouwbare administratie kan gaan bijhouden van gevalideerde webshops. Zo'n validatie en administratie is alleen maar rompslomp waar de gemiddelde ondernemer niet op zit te wachten (denk ik zo) en veel te veel werk kost.

Bovendien voorkom je daar niet mee dat malafide personen een webshop openen. Je introduceert alleen een overheidskeurmerk ter vervanging van de verschillende keurmerken die er nu zijn. Dan zie ik meer in maatregelen door overheid / consumentenautoriteit om wat meer duidelijkheid te scheppen in die wirwar aan keurmerken.

Uit ervaring op het forum van Tweakers kan ik je vertellen dat elke keer dat iemand daar weer eens een topic opent met "is deze shop betrouwbaar", dat iedereen die er met een beetje nadenken naar kijkt vaak direct een aantal duidelijke signalen kan vinden dat een shop malafide kan zijn. Het is in mijn ogen wel degelijk mogelijk om jezelf te beschermen tegen malafide webshops. Vooral door niet voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten en daarbij alle mogelijke alarmbellen te negeren.

Dan moet je inderdaad wel wat verder kijken dan het register van de politie en keurmerken en dergelijke, maar dat zijn wel prima middelen om ook mee te nemen in je check. Zie ook het lijstje dat ik om 13:40 hier postte.
26-11-2012, 18:15 door Anoniem
Dus als ik iets bestel via marktplaats dan MOET ik verplicht inloggen met mijn Digi-D bij de Politie om de verkoper check te doen. Dacht het niet hoor, nog niet misschien. Digi-D gebruik ik enkel voor de belasting.

Daarbij kon je een tijdje terug nog de verkoper check doen zonder te hoeven inloggen met Digi-D en dat ging prima.

Of de Politie iets met de gegevens doet of niet, maar ik zal het nooit doen.

De Politie gaat soms wel heel ver met dingen die ze graag willen, maar zelf houden ze zich niet eens aan hun eigen regels.

Voorbeelden;
http://webwereld.nl/nieuws/112568/chaos-troef-bij-opsporingsdatabase-ciot.html
http://webwereld.nl/nieuws/112493/spoedoverleg-over-politiemisbruik-camerabeelden.html
http://drachten.dichtbij.nl/node/21257
https://www.bof.nl/2012/05/24/politie-achteloos-met-telefoontap/
http://webwereld.nl/nieuws/109050/aivd-overtreedt-wet-bij-aftap-telefoonverkeer.html
http://webwereld.nl/nieuws/107193/database-nederlandse-politiebond-gelekt.html
http://webwereld.nl/nieuws/107209/politie-utrecht-twittert-wachtwoord---update3.html
http://www.security.nl/artikel/35600/1/Fout_in_politiedatabase_maakt_van_slachtoffer_dader.html
http://security.nl/artikel/35402/1/Gemak_dienstverlening_vergroot_risico_identiteitsdiefstal.html

En zo zijn er tal van voorbeelden.
26-11-2012, 20:30 door Dick99999
Leven we eindelijk in een tijd waarin kopers hun oordeel kunnen achterlaten voor volgende kopers. Een site met een 100-tal kopers beoordelingen en een verifieerbar keurmerk geeft echt wel een goede indruk van de betrouwbaarheid. Dat ondanks het fenomeen van nep beoordelingen.
Moeten we echt terug in de tijd en naar de politie gaan? Maar zolang Nederland marktplaats prefereert boven eBay met kopers beoordelingen, verdienen we een fraude aanpak op basis van sociale kopersnetwerken vermoedelijk niet.
26-11-2012, 20:48 door Anoniem
Laat die politie er lekker buiten en al helemaal je digid.. >:-(

Neem gewoon even vooraf al dan niet telefonisch contact op met betreffende
webshop en kijk hoe het voelt..
Heel simpel.
27-11-2012, 00:42 door Anoniem
Het is heel simpel bestel niets bij een winkel zonder fysieke winkel waar je het niet kunt ophalen en je kunt betalen bij ophalen.

Handje contantje voorkom je de meeste problemen mee.

Alle tips zijn onzinnig als een bedrijf failliet gaat. Dan moet je alsnog fysiek langs om zo de ondernemer vriendelijk te verzoeken om je geld terug te betalen.

En uiteindelijk die paar procent "voordeel" die je hebt bij een alleen online webshop zonder fysieke winkels ben je zo kwijt als je achter je geld aan moet en veel tijd/geld en energie kwijt bent.

Vergeet niet: goedkoop is meestal duurkoop.

En die webshops moeten om te concurreren met elkaar "leven" van hooguit een paar procent marge en verdienen nog het meest op verzendkosten. Dat komt je duur te staan indien je voor garantie gaat, want daar voorziet hun marge dus niet in.
27-11-2012, 10:27 door tsuijten
Ik ben zelf ook twee keer opgelicht door een webwinkel (Ik had besteld, betaald en kreeg niets geleverd)... Naar aanleiding daarvan heb ik iets gemaakt waardoor je veel makkelijker ziet of een webwinkel betrouwbaar is: http://webwinkelchecker.nl/

Hiermee worden dingen die je normaal handmatig moet doen, zoals zoeken naar beoordelingen en checken of webwinkels écht zijn aangesloten bij keurmerken, automatisch gedaan precies op het moment dat je de website van een webwinkel bezoekt.

Natuurlijk moet je altijd je gezonde verstand blijven gebruiken :)
27-11-2012, 13:38 door Anoniem
Zowel eBay als Paypal zijn opgericht door mensen die uit de overheid komen.

Marktplaats is eigendom van eBay, net als Paypal.

Er zijn nog tig duizend andere veregelijkbare sites.
27-11-2012, 14:18 door Security Scene Team
Door Anoniem: @security scene team:
Het ene keurmerk is het andere ook niet inderdaad. Het is wel goed om te checken wat een keurmerk inhoudt en of de shop ook daadwerkelijk lid is.

Verder hebben we al een bedrijfsregistratie, namelijk die van de Kamer van Koophandel. Bij veel malafide webshops ontbreekt het kvknummer op de site, of gebruiken ze een nummer van een ander bedrijf. (Iets wat je kan checken dus)

Persoonlijk gebruik ik liever mijn gezonde verstand in plaats van meer belasting te betalen zodat de overheid een betrouwbare administratie kan gaan bijhouden van gevalideerde webshops. Zo'n validatie en administratie is alleen maar rompslomp waar de gemiddelde ondernemer niet op zit te wachten (denk ik zo) en veel te veel werk kost.

Bovendien voorkom je daar niet mee dat malafide personen een webshop openen. Je introduceert alleen een overheidskeurmerk ter vervanging van de verschillende keurmerken die er nu zijn. Dan zie ik meer in maatregelen door overheid / consumentenautoriteit om wat meer duidelijkheid te scheppen in die wirwar aan keurmerken.

Uit ervaring op het forum van Tweakers kan ik je vertellen dat elke keer dat iemand daar weer eens een topic opent met "is deze shop betrouwbaar", dat iedereen die er met een beetje nadenken naar kijkt vaak direct een aantal duidelijke signalen kan vinden dat een shop malafide kan zijn. Het is in mijn ogen wel degelijk mogelijk om jezelf te beschermen tegen malafide webshops. Vooral door niet voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten en daarbij alle mogelijke alarmbellen te negeren.

Dan moet je inderdaad wel wat verder kijken dan het register van de politie en keurmerken en dergelijke, maar dat zijn wel prima middelen om ook mee te nemen in je check. Zie ook het lijstje dat ik om 13:40 hier postte.


Yes, Kamer van Koophandel ja. Voor de "Echte" bedrijven waar de fraude ook niet zohoog is als bij webshops. dit keer zijn niet de consumenten de frauders maar de webshop eigenaren. het kamer van koophandel lijkt goed te werken en dat is ook zo! in de echte wereld! toen ze Kamer van koophandel ging oprichten was dat niet gebeurt vanuit het oogmerk dat er ooit weleens webshops kunnen komen en dat ze dan gelijk alle meekomende problemen hebben opgelost. Nee! ( ik zie de KvK als een soort virusscanner, die goed werkt en stabiel máár: hij moet geupgrade worden! )

wat ik meer bedoel is een soort van "Kamer van koophandel" voor Webshops. laat ze zich registreren, en elke webshop die dat niet doet is malafide. en kan het KLPD zijn bezem pakken en die van het internet bonjouren.
onze maatschappij moet zich aanpassen aan het internet, niet anders om. dat werkt niet dat hebben we in het verleden alwel mee gemaakt.

webshops spelen een steeds belangrijkere rol voor luie mensen in de maatschappij, dus laten we er dan ook voor zorgen als maatschappij zijnde dat hier een gepaste antwoord op is.
op zo'n manier geef je de politie ook weer wat meer rechten, want zij mogen elke keer hun bezem pakken en de elke niet geregistreerde webshop van het internet bonjouren.

je helpt niet door alle burgers aan te pakken en regels en wetjes gaan opstellen zodat ook de "brave" burgers de gevolgen ondervinden. maar ga eens een keer het probleem bij de wortel te lijf.

maar dit is niet iets wat bij Ivo opstelen en dhr teeven past.

wat zij willen is een politie staat waar alle burgers elke minuut worden gecontroleert. pas dan kunnen zij lekker slapen 's nachts.


p.s. wat ik ook nog even wou zeggen is ook op jouw reactie: als het te veel werk is voor ondernemers en ambtenaren enzovoort... dan hadden ze geen ondernemer of ambtenaar moeten worden.
als een Hacker veel chaos veroorzaakt op je bedrijfs netwerk en je vraagt security experts om te helpen, dan zeggen zij toch ook niet "dit is te veel werk en rompslomp" (bedoel het niet verkeerd hoor)
27-11-2012, 17:09 door Anoniem
v.w.b. tip 3 (SIDN WHOIS check), is deze URL waarschijnlijk handiger: http://whois.nl/
28-11-2012, 00:28 door Anoniem
Door Security Scene Team:
Door Anoniem: Wat een onzin! Dus een nieuwe webshop zonder keurmerk is bijna per definitie van een oplichter? Hou toch op...
[..]

lijkt me beter dat je net als bij een "echte"winkel een soort van vergunning moet aanvragen bij de overheid mocht je een webshop willen gaan maken. zo leg je de problemen niet bij de consument neer maar bij de eventuele oplichters. en ook voor webshop eigenaren zou dit een goed idee zijn aangezien zij kunnen aantonen dat zij geen oplichters zijn. en zo kunje ook makkelijk verifiëren dat de shop echt is, en elke webshop zonder vergunning bij de overheid, zou je kunnen aanmerken als oplichter.

[..]
wat ik meer bedoel is een soort van "Kamer van koophandel" voor Webshops. laat ze zich registreren, en elke webshop die dat niet doet is malafide. en kan het KLPD zijn bezem pakken en die van het internet bonjouren.
[..]

het internet maak je niet veiliger door nieuwe wetten voor te schrijven, maar door aanpassingen binnen het ICT gebied.

Toch een prestatie, ZO tegenstrijdig zijn in je eigen posting.

Eerst voorstellen dat je vergunningsplichtig moet zijn om een webshop te openen.

Dan stellen dat internet niet veiliger wordt van nieuwe wetten, maar van aanpassing in het ICT gebied.

Dan wil je graag de KLPD de macht geven om "sites" "zo maar van het internet kunnen laten bonjouren"

En klaag je tussendoor dat Opstelten en Teeven teveel control freaks zijn ?

Hallo ?! Webshops vergunningsplichtig maken *is* nieuwe wetgeving, en kun je moeilijk een aanpassing in het ICT gebied noemen. (het is puur een aanpassing in de regelgeving voor internet ondernemers).

En dat ook nog voorstellen op een forum waar gewoonlijk (vrij terecht) heel hard gelachen wordt als er van overheidswege iets voorgesteld wordt wat lijkt op de gedachte dat internet binnen landsgrenzen blijft.

En waar men heel terecht niet zo hard staat te springen om KLPDs (waarom alleen in nederland ?) al te snel sites van internet (wereldwijd ?) "kan bonjouren".
28-11-2012, 14:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-11-2012, 00:01 door Anoniem

Gelukkig hoeft dat nu een minder groot probleem te zijn, want de Nederlandse politie heeft op de website mijnpolitie.nl de mogelijkheid ingebouwd om een verkoper/webshop na te trekken en of deze bij de politie als oplichter bekend staat. Daarvoor moet je wel inloggen met je Digid. Als je er nog geen hebt, dan is het raadzaam om er een aan te vragen. Na een aantal werkdagen krijg je de gegevens toegestuurd.

Dat gaat toch nooit werken, ik ga echt niet enkele dagen wachten met bestellen. Wie doet dat tegenwoordig nog?
Als je iets besteld online dan wil je het zo snel mogelijk hebben.
30-11-2012, 11:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2012, 20:37 door cjkos
Door Anoniem: Zowel eBay als Paypal zijn opgericht door mensen die uit de overheid komen.

Marktplaats is eigendom van eBay, net als Paypal.

Er zijn nog tig duizend andere veregelijkbare sites.


Ebay is opgericht door Pierre Omidyar (Fransman van Iraanse afkomst). Niets met de Amerikaanse overheid (of welke overheid dan ook) te maken gehad, tenzij je Apple daartoe rekent??

Paypal is voortgekomen uit 2 bedrijven die ook niets met de Amerikaanse overheid te maken hebben gehad. En sinds Paypal inmiddels een 100% dochter onderneming is van eBay is dat ook niet meer van belang.

Marktplaats is opgericht door Rene van Mullem die ook niets met de overheid te maken heeft gehad.

De vraag is dus waar je die informatie vandaan hebt?
04-12-2012, 01:52 door Anoniem
Het is idd lullig als je te maken zou krijgen met malafide webshops.

Ik stel me echter volgende vraag :

De eigenaars van zulke websites, moeten toch zonder problemen opspoorbaar kunnen zijn ? Op basis van bankgegevens en gegevens van webhostingservice (of Ip adres als hij de site zelf host) .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.