In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Peter Verhoeven
Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt door een malafide internetshop of webwinkel
Voorkomen is beter dan genezen zegt het spreekwoord, en het moet gezegd worden: tegenwoordig moet je dubbel uitkijken of je niet met een ordinaire oplichter te maken krijgt. Je betaalt wel de goederen, maar vervolgens wordt niets geleverd. Er zijn jaarlijks tienduizenden meldingen van oplichting die met dergelijke praktijken te maken hebben. De vraagt rijst natuurlijk, wat kan ik daar als gewone consument tegen doen? Dat wordt hieronder uitgelegd.
Oplichters lijken tegenwoordig met hun gladde praatjes vrij spel te hebben, zeker als het om het internet gaat. Stel, je ziet een mooi artikel in een webshop, je bestelt het artikel en rekent af. 14 Dagen later heb je het bestelde artikel nog steeds niet in huis en wat erger is, er blijkt geen contact mogelijk met de webshop. E-mails worden niet beantwoord en ook de telefoon wordt niet opgenomen. Bange vermoedens beginnen de arme klant te bekruipen. Later blijkt dat de consument met een malafide webshop in zee is gegaan. Weg artikel, weg geld. Het zal je maar gebeuren!
Gelukkig hoeft dat nu een minder groot probleem te zijn, want de Nederlandse politie heeft op de website mijnpolitie.nl de mogelijkheid ingebouwd om een verkoper/webshop na te trekken en of deze bij de politie als oplichter bekend staat. Daarvoor moet je wel inloggen met je Digid. Als je er nog geen hebt, dan is het raadzaam om er een aan te vragen. Na een aantal werkdagen krijg je de gegevens toegestuurd.
Natuurlijk geldt hier het credo: houd je Digid-inloggegevens altijd voor je zelf, wees er zorgvuldig mee en geef deze nooit door aan een ander. Behandel je Digid alsof het de inloggegevens zijn van je bank. Er zijn helaas schrijnende gevallen bekend van identiteitsfraude doordat oplichters met andermans Digid aan de haal gingen.
Na inlog op de politiesite zie je een blauwe knop met de tekst “Internetoplichting”. Wanneer je daar op klikt dan verschijnt een webpagina met een tekst over internetoplichting en daaronder vind je een blauwe knop met de tekst: “CHECK – controleer verkoper-gegevens”. Vervolgens kom je op een pagina waar je de gegevens van de verkoper/shop kunt invoeren. Dat kan een rekeningnummer zijn, een IBAN-nummer, een e-mailadres, telefoonnummer of de URL van de webwinkel.
Is inderdaad de betrokken verkoper een bekende bij de politie, dan word je gewaarschuwd via een tekst dat deze verkoper geregistreerd staat. Een malafide verkoper of webshop wordt op de politiesite online gezet als er meerdere aangiftes over deze personen of shop bekend zijn. Dit is overigens niet de enige methode om vast te stellen of de partij betrouwbaar is of niet. Wil je nog zekerder zijn (omdat de Aangiften tegen een shop bijvoorbeeld nog in de pijpleiding zitten), dan is het verder controleren van de shop of verkoper via het internet wel – als dubbelcheck - aan te raden.
1). Controleer of het keurmerk van de webshop voorkomt in het register op Consuwijzer. Als dat NIET het geval is, is de kans zeer groot dat er sprake is van een fake webshop. Ga dan niet met deze shop in zee.
2). Gebruik de ervaringen van andere consumenten en controleer met de online ShopScan die je ook kunt vinden op Consuwijzer
3). Trek na hoe lang de webshop in de lucht is. Ga daarvoor naar de site sidn.nl en voer de naam in van de webshop en kijk hoe lang deze geregistreerd staat. Shops die pas zijn opgericht moet je voor alle zekerheid links laten liggen.
4). Trek de shop of verkoper na via de site van opgelicht.nl en trek na of er klachten zijn over de webshop c.q. verkoper. Om in te loggen moet je je wel registeren. Via de site van Opgelicht worden tips gegeven over webshops en waar je op moet letten.
5). Er zijn nog meer websites over oplichting te vinden. Je kunt ook via de zoekmachine Google proberen iemand verder na te trekken.
Aangifte
Wie zelf slachtoffer is van oplichting door een malafide webshop wordt aangeraden om toch Aangifte te doen bij de Politie. Zonder Aangifte is het criminele gebruik van een webshop niet bekend, waardoor ook andere mensen slachtoffer kunnen worden van de praktijken van oplichters.
Een Aangifte mag dan misschien niet veel soelaas bieden voor het slachtoffer en een schrale troost zijn, maar zorg er dan voor dat jij deze oplichters in de politieregisters laat verdwijnen zodat anderen geen slachtoffer kunnen worden.
Peter Verhoeven heeft 14 jaar in de beveiligingswereld gewerkt waar veel security-gerelateerde specialisaties samenkomen.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.