Virusscanners hebben nauwelijks effect op de prestaties van smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem, hoewel er enkelen zijn die de batterij leeg slurpen. Het Duitse testorgaan AV-Test.org gaat vanaf februari 2013 ook tests van mobiele virusscanners voor Android publiceren. In de aanloop naar deze tests worden er ook interne tests georganiseerd, waarvan fabrikanten de resultaten voor hun eigen PR mogen gebruiken.
Hoewel AV-Test de interne resultaten niet per leverancier publiceert, heeft het alvast een aantal algemene cijfers gepubliceerd. De gemiddelde detectie van malware bedraagt "slechts 91%", zegt Andreas Marx van AV-Test tegenover Security.nl. Het slechtst presterende product zou niet verder dan 61% zijn gekomen.
Prestaties
Ook de belasting van de virusscanners is in veel gevallen nauwelijks merkbaar op de batterijduur. Een aantal tools bleken echter de batterij leeg te slurpen en veel van de processor te vragen. Dit was vooral merkbaar tijdens echt gebruik, zoals het bezoeken van websites, lezen van documenten of het bekijken van video's.
In sommige gevallen ging het om een verschil van 30%. De meeste anti-virus apps vormen nauwelijks een belasting, en zouden een impact van 2% of minder hebben. False positives, het onterecht detecteren van een schone, legitieme applicatie als geïnfecteerd, is amper een probleem. Slechts één product beschouwde 2 van de 200 geinstalleerde, schone apps als besmet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.