Het Duitse parlement bespreekt vandaag een nieuwe wet die Google en andere zoekmachines verplicht om te betalen voor het gebruik headlines en korte stukjes van uitgevers. De uitgevers stellen dat de huidige Duitse wetgeving onvoldoende is, waardoor ze het hergebruik van informatie niet aan banden kunnen leggen. "Ze willen gewoon een deel van de inkomsten die het toevoegen van hun nieuwsartikelen in zoekresultaten oplevert", zegt Mozilla's Denelle Dixon-Thayer.
Volgens Mozilla kan de wetgeving negatief uitpakken voor zowel het web als gebruikers. "Als stukjes van artikelen en headlines een licentie vereist, zal de mogelijkheid om informatie te vinden worden beperkt aangezien zoekmachines de uitgevers uit hun index zullen verwijderen, een aanpak die Google ook al in België toepast", laat Dixon-Thayer weten.
Ze waarschuwt dat als dit gebeurt het vinden van nieuws lastiger wordt. Daarnaast zouden licentiegelden ook de concurrentie verkleinen, door het lastiger voor nieuwe partijen te maken die dit soort gelden niet kunnen betalen, waardoor de rijkere spelers bevooroordeeld worden.
Informatiestroom
"We vinden dat het web de wereld bij elkaar brengt door een stroom van informatie, ideeën en creativiteit. Zoekmachines, in hun puurste vorm, bevorderen deze informatiestroom, door mensen informatie en nieuws te laten vinden dat mogelijk werelden van ze vandaan staat", aldus Mozilla.
Het inperken van deze informatiestroom, of het nu om commerciële, politieke of juridische redenen is, beperkt de echte voordelen van het web, besluit Dixon-Thayer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.