De beveiligde Blackphone die KPN binnenkort zal aanbieden moet privacy en encryptie kinderspel maken zodat straks meer mensen hun communicatie en data kunnen beschermen. Dat stelt de Amerikaanse beveiligingsexpert Jon Callas, tegenwoordig CTO van beveiligingsbedrijf Silent Circle.
In het verleden was Callas betrokken bij de oprichting van de PGP Corporation en het opstellen van verschillende Internet Engineering Task Force (IETF) standaarden, waaronder OpenPGP, DKIM en ZRTP. De software van Silent Circle zal op de Blackphone worden gebruikt. Als besturingssysteem gebruikt de telefoon het op Android-gebaseerde PrivatOS, voorzien van allerlei applicaties om versleuteld te bellen en chatten.
"Er zijn veel mensen die privacy en security willen doen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Daarom hebben we een telefoon ontwikkeld die goede beveiliging en privacy biedt", aldus Callas in een interview met Tek Tok dat tijdens de One Conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Den Haag werd gehouden.
Gebruikers die de data op het toestel zelf willen beschermen zullen wel de encryptie moeten inschakelen waarschuwt Callas, wat dezelfde encryptie is die Android standaard gebruikt. Alleen met een passcode is de data dan nog te achterhalen, merkt de expert op. "We ontwikkelen deze telefoon voor iedereen die privacy nodig heeft. We organiseren ons leven niet rondom politierechercheurs. De telefoon is zo ontworpen dat die de privacy en de security van miljoenen mensen kan beschermen die hun zaken privé willen houden."
De software mag dan veilig zijn, in theorie zou het nog steeds mogelijk zijn dat de chips die de Blackphone gebruikt van een backdoor worden voorzien. Callas merkt op dat de telefoon door een fabriek in Zuidoost-Azië wordt geproduceerd die ook allerlei andere toestellen maakt. Deze fabriek zou ook veel samenwerken met Nvidia, de chipfabrikant die ook voor de Blackphone wordt gebruikt.
"Ze krijgen de software van ons. De software die wij naar de fabriek sturen is gesigneerd. Alle ROMs zijn gesigneerd. We weten vrij goed waar ze vandaan komen. Realistisch gezien hebben we een goede logistieke keten die door onze eigen mensen in de gaten wordt gehouden." De chips die de Blackphone gebruikt zijn afkomstig van Nvidia, die ze ook in Zuidoost-Azië laat ontwikkelen.
De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de surveillance van de NSA hebben de ontwikkeling en aandacht voor de Blackphone een boost gegeven, gaat Callas verder. "De onthullingen hebben geholpen en ook de Chinezen." En daarmee heeft de lancering van de telefoon het momentum mee, want beveiligingssystemen zijn altijd lastig te verkopen. Veel mensen vragen zich altijd of ze de systemen echt nodig hebben, laat Callas weten. Daarbij moet het systeem ook toegankelijk zijn.
Veel experts stellen dat encryptie nooit bij het grote publiek is doorgebroken omdat het te lastig is om te gebruiken. "Gebruiksgemak is wat mensen willen", benadrukt Callas. De beveiligingsexpert vergelijkt het met koken. Mensen kunnen allerlei kookboeken lezen om een goede maaltijd te bereiden of gewoon naar een goed restaurant gaan. "Je kunt het zelf doen als je de tijd en moeite wilt doen om het te leren. Maar de meeste mensen willen het niet leren, ze willen het gewoon hebben."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.