Een jaar na de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden heeft Microsoft de Amerikaanse overheid een spiegel voorgehouden als het om surveillance op internet gaat en een lijst met wensen neergelegd die voor "positieve veranderingen" moeten zorgen.
Eén van de punten die Microsoft-topman Brad Smith dwarszit is het bericht van de Washington Post dat de NSA op systemen in het buitenland inbreekt om zo toegang tot data te krijgen die bij Yahoo! en Google zijn opgeslagen. Zeven maanden na het bericht heeft de Amerikaanse overheid nog altijd geen garantie gegeven dat het zich hier niet mee bezighoudt.
"Zou een overheid die buitenlanders aanklaagt wegens het hacken van Amerikaanse bedrijven, er niet voor moeten zorgen dat het eigen personeel zich hier niet aan schuldig maakt?", aldus Smith. Hij verwijst daarmee naar de aanklacht van de Amerikaanse overheid tegen vijf Chinese soldaten die bij Amerikaanse bedrijven zouden hebben ingebroken.
De Microsoft-topman maakt zich ook zorgen over de wens van de overheid om huiszoekingsbevelen straks ook voor computers te laten gelden die zich in het buitenland bevinden. "De Amerikaanse overheid zou het niet toelaten als andere overheden huiszoekingsbevelen binnen de Amerikaanse grens uitvoeren om zo de inhoud van de e-mails van Amerikaanse burgers in beslag te nemen, zonder eerst het juridische proces in de VS door te lopen. Waarom verwacht het dan dat andere overheden anders reageren?", stelt Smith de vraag.
Ondanks een jaar met allerlei onthullingen is er dan ook nog veel werk te verzetten. "De VS heeft zowel een verantwoordelijkheid als kans om vernieuwd leiderschap op het gebied van deze problemen te tonen", merkt Smith op. Leiderschap dat de VS volgens hem kan tonen door meer transparantie, de speciale FISA-rechtbank te hervormen en grootschalige surveillance stop te zetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.