Vodafone zal vandaag een rapport publiceren waaruit blijkt dat overheden over de hele wereld "geheime verbindingen" naar de infrastructuur van de telecomprovider hebben lopen zodat ze alle gesprekken op het netwerk direct en in real-time kunnen afluisteren.
Ook bij andere telecombedrijven zou deze praktijk plaatsvinden, maar Vodafone is de eerste die het kenbaar maakt. Er is daarbij een verschil tussen "legal interception", het opvragen van gesprekken en gespreksgegeven via een gerechtelijk bevel, en deze "direct-access systemen". In het geval van direct-access zijn er geen gerechtelijke bevelen vereist en weet de telecomprovider niet hoeveel klanten er worden afgeluisterd. In zo'n zes landen waar Vodafone actief is zijn telecomaanbieders verplicht om direct-access systemen te installeren of is de overheid gerechtigd om dit te doen.
In het geval van legal interception beschikt Vodafone wel over cijfers. Hoewel het van een aantal landen deze cijfers niet mag publiceren, zoals Albanië, Egypte, Qatar, Roemenië, Zuid-Afrika en Turkije, geldt dit verbod niet voor een groot aantal andere landen, waaronder Nederland. In deze gevallen kan de provider wel gegevens over het aantal verzoeken publiceren.
Zo blijkt dat de Nederlandse overheid vorig jaar bijna 44.000 keer om de inhoud van telefoongesprekken vroeg. Het gaat hier wel om wettelijk goedgekeurde verzoeken. Verder werd er ook nog ruim 62.000 keer om metadata gevraagd, zoals telefoonnummers, adresgegevens, locatiegegevens en tijden van gesprekken en berichten.
Door nu in de openbaarheid te treden hoopt Vodafone dat overheden stoppen met het gebruik van de direct-access systemen en deze worden uitgeschakeld en losgekoppeld. "Zonder een officieel bevel is er geen extern toezicht. Als we een verzoek ontvangen kunnen we ons hier tegen verzetten. Het feit dat een overheid een stuk papier moet overhandigen is een belangrijk middel om het inzetten van macht in te perken", aldus een woordvoerder van de telecomprovider tegenover de Guardian.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.