Een team wetenschappers van de Virginia Tech Universiteit heeft een nieuwe proactieve manier ontwikkeld om malware te detecteren. Een probleem met de huidige aanpak van malware is dat het voornamelijk reactief is. Detectie vindt pas plaats nadat de malware actief is geworden.
Het nieuwe systeem gebruikt de geschiedenis van de gebruiker en het netwerk om een causaal verband te bepalen tussen gedrag dat in het verleden heeft plaatsgevonden en een unieke en buitengewone activiteit die op malware wijst. Het op semantiek-gebaseerde programma zou het eerste systeem zijn dat bescherming tegen malware biedt voordat het actief wordt. Zodra het systeem een besmette computer aantreft kan het die van de rest van het netwerk isoleren.
"De echte betekenis van deze aanpak is de potentiële proactieve beschermingseigenschap. Conventionele beveiligingssystemen scannen op bekende aanvalspatronen, wat reactief is. Onze aanpak, die goedaardige eigenschappen in het netwerkverkeer handhaaft, breekt daarmee", aldus Daphe Yao, leidster van het onderzoek.
Yao kreeg eerder een beurs van 540.000 dollar van het Office of Naval Research. Daarmee ontwikkelde ze een systeem om onregelmatigheden op de computers en systemen van het Amerikaanse Ministerie van Defensie te ontdekken. Het nu onthulde systeem is hierop gebaseerd. De universiteit heeft inmiddels een patent voor de nieuwe detectietechnologie aangevraagd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.