Door slartibartfast: 1991: Linus maakt eerste versie Linux
Dat is dus 21 jaar geleden en daarmee is dus 1.5% dominantie bereikt.
Windows 8 is nu ruim 5 weken verkrijgbaar en zit op 1% begrijp ik.
En dan stelt dit artikel dat Linux populairder is? Wat een kul...
Ik loop nu 35 jaar mee in de automatisering als consultant. Heb vele honderden bedrijven van binnen gezien en ik heb ik al die tijd nog nooit een PC gezien met Linux op een werkplek bij die bedrijven. Soms wel als server OS, maar dus nooit op een client. En wat kom ik wel overal tegen....
Heb Windows 8 nu op de notebook. (Met Classic Shell en direct naar de desktop doorstartend.) Voor mij is het een mooi snelle service update van Windows 7. Prima mee te werken, stabiel en snel. Zou niet anders willen. Heb veel met Linux gerommeld en ik word gek van alle versies, distributies, missende libraries, library managers, tientallen versies desktop GUI's etc. etc.
Linux is prima voor een server maar zal op clients in het bedrijfsleven nimmer wat worden. Als dat in 21 jaar niet gelukt is zal het de komende 21 jaar ook niks worden. Zo... laat nu de flames maar komen.
Precies! Servers dat is waar Linux thuishoort. Als besturingssysteem op de desktop faalt Linux nu eenmaal op iedere mogelijke manier.
Ook ik ben geen onbekende met Linux en heb het jaren gebruikt (zelfs op de desktop), maar ik ben blij dat ik er vanaf ben. De argumenten (die jij overigens niet aanhaalt, maar die vaak worden aangehaald door mensen die Linux niet geschikt vinden voor de desktop) dat Linux te moeilijk is voor de gemiddelde gebruiker, omdat deze nog niet eens met Windows overweg kan slaan helemaal nergens op. De gemiddelde gebruiker doet niet meer dan wat internetten en e-mailen. Dit is in Windows absoluut niet makkelijker dan in Linux. Ik denk dat Linux voor een nieuwe gebruiker zelfs makkelijker te begrijpen is dan Windows. Ik heb het nu dus alleen over een oma plaats laten nemen achter een PC en haar de standaard taken te laten uitvoeren die een oma doet. Wat dat betreft wint Linux in mijn ogen dus.
Toch ben ik van mening dat Linux op de desktop zwaar kut is. Dat besturingssysteem zit namelijk barstensvol bugs die nooit gefixed worden. Het meest belachelijke is nog wel het ontbreken van een klembord. Doe dit maar eens in een verse installatie van Ubuntu: Typ een stukje tekst in LibreOffice, selecteer deze tekst, plaats het op je klembord en sluit vervolgens LibreOffice af. Start nu je browser op om de gekopieerde tekst te plakken. Dit is onmogelijk, want je klembord is leeg. Volstrekt belachelijk! Hoe is het mogelijk dat ze gewoon de inhoud van je klembord wissen wanneer de applicatie waar de originele tekst in staat wordt gesloten? Te idioot voor woorden. Je kunt toch niet zomaar data weg gooien, nog voordat de gebruiker het ergens heeft kunnen plakken. Hij heeft het twee seconden eerder op het klembord gezet en nu is het alweer verdwenen!
Doet Ubuntu er ook maar iets aan? Nee, helemaal niets. Dit is nu eenmaal de manier waarop Linux is ontworpen, dus daar moet je jezelf maar bij neerleggen en er steeds aan denken dat je de ene applicatie open laat staan totdat je de data in de andere applicatie hebt geplakt, om dan vervolgens weer terug te gaan naar de ene applicatie om deze te sluiten. WTF??? Sodemieter toch een heel eind op met jullie rommel!!!
@ De Linux-fanboys:
Kom nu niet aan dat het de fout is van de applicaties, aangezien ze geen ondersteuning hebben ingebouwd voor het klembord van Gnome. Vind je het gek dat ze dat niet doen? Zoals al eerder gezegd is Linux gewoon een ontzettende puinzooi met zijn verschillende distributies, pakketmanagers, desktopomgevingen en dergelijke en dan zou iedere applicatie dus zelf ondersteuning moeten gaan inbouwen voor het klembord van een bepaalde desktopomgeving. KDE-applicaties moeten dus ondersteuning gaan inbouwen voor het klembord van het concurrerende Gnome, programma's via WINE zullen het nooit ondersteunen, want deze zijn nog niet eens ontwikkeld voor Linux, dus laten we over ondersteuning van het klembord van een specifieke desktopomgeving van Linux dan maar al helemaal zwijgen. Het slaat gewoon helemaal nergens op dat iedere applicatie ter wereld zelf ondersteuning zou moeten gaan inbouwen voor het klembord van Gnome. Ik vind het echt niet gek dat vrijwel niemand dit doet. Dit hoort het besturingssysteem zelf af te handelen.
Ja, ik weet ook dat er klembordmanagers zijn, maar deze leverden bij mij alleen maar meer problemen op. Ze wilden niet geladen worden, lieten Gnome crashen en dergelijke. Daarbij is het volstrekt belachelijk dat als iemand een versie installatie doet van een besturingssysteem dat hij dan eerst data moet verliezen om erachter te komen dat Linux blijkbaar niet zo werkt als normale besturingssystemen en dan zelf op internet moet gaan zoeken naar een oplossing om vervolgens erachter te komen dat hij een klembordmanager moet installeren. Volstrekt belachelijk! Een klembord is een primaire functionaliteit van een besturingssysteem en hoort dus gewoon in ieder besturingssysteem te werken. Een besturingssysteem dat zomaar het klembord leeg flikkert terwijl de gebruiker er net iets op heeft gezet en geen opdracht heeft gegeven het klembord leeg te gooien of de inhoud te overschrijven met iets anders is in mijn ogen de naam besturingssysteem niet waard, maar is niets meer dan waardeloze rommel.
Kraak ik Linux nu af alleen maar vanwege het anders werken van een klembord? Nou, dit is nu eenmaal het meest idiote dat ik tegen ben gekomen in Linux, maar Linux zit barstensvol met bugs. Ik werd er in ieder geval hartstikke gek van. Dit waren overigens geen bugs in Linux zelf, maar allemaal bugs van de desktopomgevingen en desktopapplicaties. Daarom zeg ik dus dat Linux thuishoort op de server en op de desktop volstrekt waardeloos is. Dan nog, al waren al die andere bugs er niet en was het alleen het absurde gedrag van het klembord, dan zou ik alsnog zeggen dat Linux op de desktop waardeloos is. Zoals ik al zei hoort zoiets namelijk tot de basisfunctionaliteit van een besturingssysteem te horen en altijd te werken.