Wie niet op Facebook zit kan zijn sociale leven wel vaarwel zeggen, aldus de bekende beveiligingsgoeroe Bruce Schneier tegenover Security.nl. Schneier, Chief Security Technology Officer bij BT, was onlangs in Nederland en Security.nl sprak met hem. De Amerikaan ontwikkelde verschillende bekende cryptografische algoritmes en schreef een aantal boeken over privacy en veiligheid.
Schneier loopt al geruime tijd mee in de security-industrie en zegt van nog weinig dingen op te kijken. "Mensen blijven hetzelfde, technologie verandert." Het zijn vooral de sociale wetenschappen die Schneier intrigeren; economie, sociologie, het uitzoeken van hoe security werkt
in de context van mensen.
Technologie
"Technologie verandert nu sneller dan mensen kunnen bijhouden. Kunnen mensen dat oplossen, dat weet ik niet. Het is een fundamentele vraag
over onze maatschappij en het antwoord weet ik niet." Doordat technologie een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven speelt, vindt ook steeds meer sociale omgang op het web plaats.
Er is volgens Schneier dan ook geen ontsnappen meer mogelijk aan sociale netwerksites zoals Facebook. "Als je niet op Facebook zit wordt je niet voor feestjes uitgenodigd. Het gebeurt op Facebook. Zit je er niet op, dan heb je geen vrienden, krijg je geen leuke meiden."
Het links laten liggen van dit soort netwerken, 'opting-out', wordt dan ook steeds moeilijker en moeilijker gaat Schneier verder. Ook omdat het
volgens de beveiligingsgoeroe in onze cultuur aanwezig is.
Volwassen
"Als je niet op LinkedIn zit, krijg je geen professionele contacten. Als je niet op Facebook zit, hoor je nooit meer wat van je vrienden. Veel van onze socialisatie gebeurt op deze netwerken, dus je kunt niet echt nee zeggen. Het is moeilijk. Je kunt de hoeveelheid data over jezelf wel beperken, maar dan heb je geen vrienden. De reden dat je op Facebook zit is om data met je vrienden te delen."
Wat betreft het veel gehoorde excuus 'ik heb niets te verbergen' denkt Schneier dat dit in de loop van de tijd wel zal veranderen. "Het zal een generatie duren, maar het zal veranderen." Wat de oorzaak precies zal zijn weet Schneier niet. "Mensen worden gewoon volwassener in cyberspace."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.