Door Anoniem: Over 2 jaar kiepert Microsoft W7 er gewoon uit, beveiligingsupdates lopen nog 3 á 4 jaar door en daarna moet iedereen die dóór wil, gaan wennen aan de gekleurde badkamertegeltje van W8 of het typemachien van de zolder halen ;-)
Nou, er zijn ook nog wel andere mogelijkheden, waaronder OS X. Wat ik me nu ineens afvraag: Hoe is het eigenlijk afgelopen met dat besturingssysteem dat een Windows-kloon probeerde te zijn? Gratis besturingssysteem dat eruit zag als Windows 2000 en volledig compatibel zou moeten worden met Windows-software? Geen idee meer hoe het heet, maar het was jarenlang in ontwikkeling en ze schoten volgens mij voor geen meter op. Misschien kunnen ze gaan beginnen aan een kloon van Windows 7. Dan kunnen ze over 20 jaar de eerste bèta uitbrengen.
@ Eerste Anoniem:
Precies. Ik snap niet waarom ze altijd alles compleet overhoop moeten gooien, alleen maar vanwege "the sake of innovation" (of hoe ze dat in het Engels zouden zeggen, maar ik kan even geen fatsoenlijke Nederlandse vertaling bedenken). Ik ben zelf jaren geleden overgestapt naar OS X en ik werk dus ook al jaren zonder Start-menu, maar OS X werkt in zijn geheel dan ook compleet anders dan Windows, dus is wat dat betreft sowieso niet te vergelijken.
Windows vind ik nog steeds het prettigst werken met het oude Start-menu uit Windows 2000 en eerder. Het Start-menu in Windows XP vond ik verschrikkelijk, maar dat kan je gelukkig instellen op het klassieke Start-menu. Het Start-menu uit Windows Vista en Windows 7 vind ik al helemaal een ramp. In Windows XP kon je vele tientallen programma's installeren en dan paste het nog gewoon allemaal op je scherm. In Windows Vista en Windows 7 moeten ze zo nodig alles in dat kleine linkergedeelte van het Start-menu proppen. Dat gebied is naar mijn mening veel te klein en naar mijn mening onwerkbaar. In Windows Vista kon je het Start-menu echter nog steeds instellen op de klassieke weergave, maar in Windows 7 heb je geen keuze meer en moet je dat irritante Start-menu gebruiken. Nou, in Windows 8 is hij dus helemaal weg.
Ik heb ook Ubuntu gebruikt en weet dus waar je het over hebt. Vóór Unity gebruikten ze de standaard omgeving van Gnome 2. Hierin kon ik net als in Windows 2000 ontzettend makkelijk navigeren. Unity is echter een ramp. Voordat je met je muis een programma hebt opgestart ben je een minuut verder. Je zou dan al de naam van het programma moeten intypen om het programma snel op te starten (net als in het Start-menu van Windows Vista en Windows 7 overigens, want daarin ben je ook een minuut aan het scrollen als je veel programma's hebt geïnstalleerd). Ik wil niet typen. Mijn handen liggen alleen op het toetsenbord als ik iets aan het typen ben. De rest van de tijd heb ik de muis in mijn hand. Daar wil ik dus ook programma's mee opstarten.
In OS X heb je net als in Windows 7 de meest gebruikte programma's in je Dock staan. Het opstarten van andere programma's was een stuk omslachtiger. De Finder openen en daar op de map met geïnstalleerde programma's klikken om daar het programma op te starten? Vreemde manier van werken (ook hier geldt weer dat je de naam van het programma ook kunt intypen (dit kan in Spotlight, dus dan is de Finder niet nodig), maar dat wil ik dus niet). Volgens mij zette Apple sinds Snow Leopard standaard de map met programma's in het Dock. Dat maakte het gelukkig al een stuk werkbaarder. Sinds Lion hebben we Launchpad wat in mijn ogen een prettige manier is om programma's op te starten. Aan een Start-menu heb ik geen behoefte, want ik heb nu dus Launchpad dat net zo prettig werkt als het Start-menu van Windows 2000 en het menu uit Gnome 2.
Microsoft had een goed werkend Start-menu, maar ze moesten zo nodig alles overhoop gooien. Gnome 2 had een goed werkend menu, maar ze moesten zo nodig alles overhoop gooien met Gnome 3 en Ubuntu moest het zo nodig op haar eigen manier verknoeien met Unity. Op de Apple-blogs lees ik nu echter constant geklaag van Apple-gebruikers dat Apple niet meer innovatief is. "Kijk naar Windows 8, Gnome 3 en Unity! Dat zijn pas innovaties. Als Apple niet héél snel met iets compleet anders komt, stap ik echt over! OS X is zo gedateerd. Dit kan écht niet meer!" Mijn mening is echter: Alsjeblieft niet! Laat Windows 8, Gnome 3 en Unity dan maar innovatief zijn, maar ik vind het complete bagger. Dat de stap van Windows 7 naar Windows 8 en de stap van Gnome 2 naar Gnome 3 of Unity vele malen groter is dan de stap van Lion naar Mountain Lion maakt ze niet meteen beter. Mountain Lion is naar mijn mening een prachtig besturingssysteem. Laat het alsjeblieft zoals het is. Laat innovaties zoals Windows 8, Gnome 3 en Unity maar lekker achterwege. Voor mij werkt OS X ideaal zoals het nu is. Microsoft had met Windows 95, Windows 98, Windows ME en Windows 2000 een (naar mijn mening) prettig Start-menu. Hadden ze vooral zo moeten laten zoals het was. Gnome 2 had een prettig menu. Hadden ze vooral zo moeten laten. OS X heeft Launchpad en Mountain Lion werkt naar mijn mening geweldig. Vooral zo laten. Iedereen is al volop bezig over OS XI, maar ik hoop dat Apple na 10.9 gewoon met 10.10 komt. Laat OS XI met Metro-style of het lint uit Office 2007 maar lekker achterwege. Laat andere bedrijven maar lekker met de innovatie-eer strijken en laat OS X maar lekker zoals het is. Bij de concurrentie heeft die innovatie (naar mijn mening) slecht uitgepakt en ik zit er dus niet op te wachten.
Owja, één ding dat Apple wel mag verbeteren is de spellingscontrole. Waarom krijg ik een rood lijntje onder het woord Lion? Waarom herkent Apples spellingscorrectie de naam van hun eigen besturingssysteem niet? :P