Google, Facebook en andere grote bedrijven kunnen dankzij een maas in de privacywetgeving veel te makkelijk gegevens van internetgebruikers verzamelen. Dat concludeert digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom na een onderzoek naar de toepassing van de Nederlandse privacyregels door een aantal grote bedrijven. Het probleem is een bepaling van de Wet bescherming persoonsgegevens.
Die geeft datagraaiers teveel ruimte. Op grond van deze bepaling, de ‘gerechtvaardigd belang’-uitzondering, mogen bedrijven namelijk gegevens van gebruikers verzamelen en verwerken. Daarbij moeten ze echter wel een eerlijke afweging maken tussen de rechten van gebruikers en hun eigen belangen. Volgens Bits of Freedom blijkt in de praktijk dat bedrijven hun eigen belangen vaak ten onrechte laten voorgaan.
Vertrouwen
Daarnaast zou er nauwelijks controle op dit proces zijn en gebruikers kunnen de gemaakte afweging moeilijk terugdraaien. "Daardoor staat het bedrijven in de praktijk vrij om veel gegevens van gebruikers te verzamelen zonder dat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven", aldus de burgerrechtenbeweging.
Volgens Janneke Slöetjes van Bits of Freedom blijkt uit de voorbeelden in het onderzoek dat bedrijven dit vertrouwen niet verdienen. Zo noemt het onderzoek het voorbeeld van een app van LinkedIn die zonder toestemming allerlei gegevens uit de agenda van gebruikers haalde, inclusief contactinformatie, aantekeningen en wachtwoorden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.