Nederland was in 2012 verantwoordelijk voor het hosten van 17% van alle malware op internet. In totaal wezen 271 miljoen aanvallen naar Nederlandse IP-adressen, wat neerkomt op 16,8% van alle gehoste malware, aldus het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Nederland staat daarmee op een derde plek, achter Rusland (19,6%) en de Verenigde Staten (25,5%). Kaspersky detecteerde in totaal 1.595.587.670 webaanvallen.
Cybercriminelen gebruikten in totaal 6.5 miljoen unieke domeinen, 2,5 miljoen meer dan vorig jaar. Voor 2010 was China de grootste aanbieder van 'kwaadaardige services', en zo verantwoordelijk voor meer dan 50% van alle aangeboden malware. In 2010 slaagden de Chinese autoriteiten erin om een groot aantal kwaadaardige hostingproviders in China's IP-space op te ruimen.
Daarna volgden strengere regels voor het registreren van .cn domeinnamen. Volgens Kaspersky daalde hierna het aandeel van China. "Sindsdien hebben we een geleidelijke consolidering van kwaadaardige hostingsites in de VS, Rusland, Nederland en Duitsland gezien", zegt analist Denis Maslennikov. Nederland zag het aandeel in 2012 met 7% groeien.
Nederland
Volgens Maslennikov zijn cybercriminelen in Nederland en Duitsland veel voorzichtiger met hun activiteiten geworden. "Ze registreren of hacken een groot aantal sites, wanneer de URLs van kwaadaardige sites door internetproviders worden geblacklist, verplaatsen ze snel hun kwaadaardige content naar andere servers."
Ondanks de derde plek in de Top 20 van kwaadaardige hostinglanden, staat Nederland wel in de Top 10 van landen met het laagste aantal computerinfecties.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.