De politie en het Openbaar Ministerie zijn een project gestart genaamd Nederland Schoon om samen met andere partijen 'bad hosters' in Nederland aan te pakken van wie de servers worden gebruikt voor het hosten van cybercrime. Dat lieten Marijn Schuurbiers van het Team High Tech Crime en Lodewijk van Zwieten, de landelijk officier van justitie Cybercrime, onlangs tijdens de One Conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) tegenover Tek Tok weten.
Nederland is door zijn uitstekende internetinfrastructuur en grote aantal hostingbedrijven en providers ook aantrekkelijk voor cybercriminelen. Volgens Van Zwieten komt het voor dat hostingbedrijven niet weten dat hun servers en diensten voor cybercrime worden ingezet, maar er zijn ook hosters die het oogluikend toelaten of er actief bij betrokken zijn. Bad hosting omvat allerlei vormen van cybercrime, zoals het hosten van kinderpornografie tot het verspreiden van malware.
"Helaas zitten veel van deze bad hosters bij Nederlandse providers. Sommigen weten het niet, sommige weten het misschien niet. Maar we willen dit soort partijen niet in Nederland hebben. Als hostingland moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, niet alleen om een goede data-economie te hebben, maar ook om voor die data verantwoordelijk te zijn", stelt Schuurbiers.
"Omdat dit zo'n groot probleem is zoeken we naar nieuwe samenwerkingsverbanden met publieke en private partijen om te zien hoe we dit probleem van 'bad hosting' kunnen aanpakken", merkt Van Zwieten op. Veel partijen zouden interesse hebben om bad hosters aan te pakken. Daarom werkt justitie samen met de TU Delft in het project om vast te stellen hoe groot het probleem in Nederland is. Zodra die gegevens over een aantal weken binnen zijn, wil het OM met publieke en private partners om de tafel gaan zitten hoe het probleem als coalitie kan worden opgelost.
Het project moet ervoor zorgen dat zowel de hostingindustrie meer bewust van de 'badness' in hun netwerken is en dat het voor criminelen lastiger wordt om naar een hostingbedrijf te stappen en van hun diensten gebruik te maken, gaat Van Zwieten verder. Schuurbiers erkent dat bad hosters overal ter wereld zitten, maar als ze zich in Nederland bevinden het een taak van justitie is om ze aan te pakken. "Als elk land zijn verantwoordelijkheid neemt om het land schoon te maken zou dat fantastisch zijn."
Het eerste doel van het project is om te kijken of er een effectieve coalitie in Nederland kan worden opgezet. Is dit het geval, dan kan die blauwdruk mogelijk ook door andere landen worden gebruikt. OM en politie zijn nog op zoek naar partners met creatieve ideeën om de bad hosters aan te pakken. Het is de bedoeling dat de coalitie later dit jaar aan de slag gaat. Naast meer bewustzijn over het onderwerp bij providers en hostingbedrijven hoopt Van Zwieten dat het project uiteindelijk voor een daling van het aantal bad hosters in Nederland zal zorgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.