Het gebruik van Bitcoin en andere digitale valuta door criminelen vormt een steeds grotere uitdaging voor opsporingsdiensten, daarom kwamen deze week meer dan 71 opsporingsfunctionarissen uit 21 landen samen in het hoofdkantoor van Europol in Den Haag om over deze problematiek te spreken.
De bijeenkomst was georganiseerd door het Europees Cybercrime Centrum (EC3) van Europol en ICE Homeland Security Investigations (HSI), de primaire onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Ministerie van Homeland Security. Er werd gekeken naar verschillende zaken waarbij virtuele valuta werden gebruikt om goederen aan te schaffen, waaronder drugs en andere verboden middelen.
"Opsporingsdiensten zien een verontrustende trend in het gebruik van virtuele valuta om illegale goederen te kopen en verkopen, om vervolgens de opbrengsten van dit soort misdrijven te witwassen", aldus Mark Witzal van ICE HSI.
Deelnemers aan de bijeenkomst maakten hun zorgen bekend over de anonimiteit van financiële transacties die digitale valuta zoals Bitcoin bieden, en de uitdagingen die dit vormt om bij crimineel onderzoek het geldspoor te volgen. Ook werd er gesproken over de komst van Bitcoin-automaten en het groeiend aantal winkels dat virtuele valuta accepteert. Daardoor zouden criminele netwerken de virtuele munten kunnen blijven gebruiken.
Volgens Olivier Burgersdijk, hoofdstrategie bij het EC3, is de aandacht van opsporingsdiensten voor virtuele betaalmiddelen essentieel om de georganiseerde misdaad in de toekomst effectief te kunnen blijven bestrijden. "Het geldspoor is traditioneel één van de beste manieren om de criminelen op te sporen, met name de topcriminelen", zo laat hij weten. De aanwezige partijen kondigden aan om informatie met elkaar te blijven delen over het crimineel gebruik van virtuele valuta.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.