Door Achraf A.A: Staat het geven van een postcode en een huisnummer niet synoniem aan het geven van je bankpas pincode? (misschien iets te overdreven)
Dat is wel een klein beetje overdreven, ja. In Nederland is het zo dat als je postcode + huisnummer hebt je de straat er gratis bij krijgt (nouja, die kan je opzoeken). Ook zijn er maar een beperkt aantal nummers per postcode, soms maar een enkel gebouw (en bv. twee huisnummers), of zelfs maar een enkele verdieping van een gallerijflat (en een stuk of tien huisnummers; het gebouw als geheel heeft dan zoveel postcodes als het bewoonde verdiepingen heeft). En ook al in Nederland, er is eigenlijk altijd een "hoofdbewoner" per huisnummer aan te wijzen. Zo weet ik een paar studentenflats waar er per gallerijflatvoordeur wel zes huisnummers uitgegeven zijn, één per studentenkamer. Doen ze expres want handig. Onder welk nummer de douche en de keuken dan vallen is dan nog een interessante vraag.
Vergelijk met, oh, Duitsland waar soms meerdere dorpen dezelfde postcode hebben, met eventueel meerdere keren dezelfde straat en meerdere keren dezelfde nummers (straat a 1..n, straat b 1..n) binnen die enkele postcode. Of waar er wel twintig hoofdbewoners achter dezelfde voordeur met hetzelfde huisnummer wonen. (Straten vol van dat soort huizen in grote steden; zonder de juiste naam op de envelop komt'ie tot de voordeur maar niet in de juiste postbus.)
Als het over geld gaat heb je, zolang het niet over de postbank gaat, geeneens het adres nodig: Naam en rekeningnummer is genoeg. Oh en je moet een automatische afschrijvingenverbinding met je eigen bank hebben. Maar je hoeft ze alleen maar te vertellen van welke rekening er hoeveel naar de jouwe gesluist moet worden. Pas als er klachten komen willen ze bewijs zien dat je dat mocht doen, cq dat je dus een machtiging op zak hebt.
De enige veiligheid die je hebt is het vertrouwen van hun bank (niet de jouwe) in iedereen die automatische incassos mag verordonneren, en die heb je pas als je met succes klachten in weet te dienen.
Zitten wij nu nog steeds 'veilig' thuis ? Aangezien heel NL weet waar je woont, omdat je een x een kabeltje hebt gekocht online?
En die je rekeningnummer weet, want dat staat op het afschrift (of je nu pint of overschrijft of magtigd).
of een door een postcode check tool en dat je nu even bekend staat net als een filmster in Hollywood? Binnenkort komt er een touringbus langs je wijk met een gids als eerste woorden. "Als u hier links kijkt ziet u woning 2478AP met huisnummer 1111, hij/zij staat vooral bekend als binaryking80, surft de hele dag op websites die ik helaas niet kan noemen" etc etc te gek voor woorden :)
Ziedaar het verdienmodel van sosjale media. Niet zozeer tourbustrips, maar het verzamelen en aanelkaarknopen van datapunten, en het doorverkopen van die resulterende "profielen".
Facebook wil heel graag iedereen hun interesses in hun gigantische "vriendendatabase" toevoegen, hebben ze speciale gravendatabasesoftware voor ontwikkeld. Google is ook primair een advertentiebedrijf, en heeft ook speciale "big data" software ontwikkeld voor dit soort dingen, echt niet alleen maar om zoekresultaten te kunnen tonen. Er zit gigantisch veel geld in. En natuurlijk lusten overheden (hallo fred&ivo!) ook wel pap van dit soort dingen.
Niet voor niets dat ze allemaal je "echte" naam willen hebben en dat je toch maar zoveel mogelijk overal met dat ene account inlogt in plaats van voor allerlei sites discrepante loginnamen te verzinnen.
Zoals @Overcome al aangaf dat ze zelfs kunnen zien hoe je surft etc.
Dat kan al een hele tijd en kan vrijwel onzichtbaar; je hoeft maar een paar cross-site tracking cookies mee te slepen en ze kunnen precies zien van welke pagina naar welke pagina je gesprongen bent. Een naam eraanhangen is relatief nieuw.
zijn wij genoodzaakt om toch bv via tor of een alternatief te surfen? Niet dat het iets uit maakt met het invoeren van waardes die netjes worden opgeslagen.
Dat, of je moet toestaan dat je gewoon gevolgd wordt. Zeg maar altijd met handschoenen buiten de digitale deur want er loopt altijd wel iemand achter je aan om je digitale vingerafdruk te nemen.
Is de world wide web een administratieve systeem aan het worden doormiddel van onze apparaat? Of was het al?
Ja.
En je weet: Paranoïde zijn betekent nog niet dat ze niet achter je aan zitten.