Door schele: Iedereen die iets gevoeligs of illegaals op Facebook zet verdient dit. Ik ontsleutel mijn Facebook met alle plezier.
En voor de rest zijn er hidden volumes.
Door Anoniem: Ik vind het wel een goed idee bij verdachten van zware zedendelicten of bijvoorbeeld met kinderporno.
Die mensen weten precies hoe zo aan die software moeten komen en het duurt vaan veelte lang voordat ze de boel hebben gekraakt.
Dat zorgt vervolgens weer voor vertraging in de lopende zaken en mogen ze nog onterecht los rondlopen in Nederland.
En als je niks bijzonders doet, wat heb je dan nog te vrezen?
Dat ze je oppakken omdat je een foto van jezelf hebt geplaatst op facebook waar je een fles drank in de handen hebt?
Even los van het punt dat Anoniem 14-12-2012 09:56u hier althans nog enig voorbehoud maakt in de vorm van zware zedendelicten of (ik neem aan non-virtuele) KP (een voorbehoud dat overigens al door de heer Opstelten genoemd is maar dat vermoedelijk
niet in het wetsvoorstel zal staan en sowieso niet meer waarde zal hebben dan de inkt op het papier), geven deze twee reacties eigenlijk een van de vele kernen weer van wat er mis is. Anoniem 14-12-2012 vraagt zich af wat je te vrezen hebt als je niets 'bijzonders' doet. Schele geeft in wezen het antwoord door te zeggen dat je het kan verdienen als je iets 'gevoeligs' doet, dat je dan maar voorzichtiger moet zijn.
Daar zit nu precies een kern van het bezwaar. Je hoort steeds 'ye olde' intimidatierefrein: "Heb je soms iets te verbergen?". Dat gaat overigens voorbij aan het feit dat de laatste keer dat ik eens keek wie er zoal tegen is, ik toch eerder veel wetenschappers en vakmensen dan criminelen voorbij zag komen, en dat de partijen die over het algemeen consequent tegen zijn de bijnaam 'professorenpartijen' en niet 'criminelenpartijen' hebben. Maar even stomme ongevallen en missers niet meegerekend is de grootste dreiging met wat je normaal wil versleutelen 'the usual suspects': Discriminatie, uitsluiting, pestgedrag, roddel en achterklap. Ik denk dat beiden dit scherp hebben gezien. Dat het nog steeds snoeihard nodig is om daar gewoon privacy voor in te zetten geeft Schele enigszins hardvochtig op de dag dat de tweede zelfmoord in een maand tijd wegens pestgedrag bekend werd, maar wel volkomen terecht aan.
En laten we wel zijn, als al deze professoren, juristen, IT-nerds, historici en dergelijke zich zorgen maken over de genoemde 'usual suspects', dan hebben ze daar ook wel aanleiding toe. Er heerst in bepaalde kringen een atmosfeer die zich met een nietsontziende verachting èn tegen alles wat naar privacy ruikt èn tegen alles wat naar kennis en intelligentie ruikt keert. Misschien het meest treffende voorbeeld is de Sp!ts vandaag. Op de voorpagina: "Privacy is niet heilig meer", met een grote nadruk op 'ye olde' "Het is alleen maar voor criminelen". Op pagina 4 van de Amsterdam editie, half paginagroot: "Raad de r**t". Boventitel: "DOEN WE MORGEN WEL WEER EEN IQ TEST" (CAPS door Spi!ts). De genoemde groepen kunnen, veelal toch al door ervaring wijs geworden, wel raden hoe krap de grenzen van 'bijzonder' en 'gevoelig' in de praktijk uit zullen vallen...