Een Amerikaans hooggerechtshof heeft bepaald dat een verdachte zijn versleutelde computers moet ontsleuten zodat de politie die kan onderzoeken. Daarmee is de uitspraak van een lagere rechtbank verworpen, die oordeelde dat Leon Gelfgatt niet gedwongen kan worden om zijn pc's te ontsleutelen.
Dit zou namelijk in strijd met het vijfde amendement zijn, dat stelt dat iemand niet gedwongen kan worden om aan zijn eigen veroordeling mee te werken door tegen zichzelf te getuigen. Gelfgatt wordt verdacht van hypotheekfraude. Tijdens het onderzoek in deze zaak nam de de politie vier computers in beslag, die met het programma DriveCrypt Plus versleuteld waren.
Het hooggerechtshof stelde doordat Gelfgatt de politie had verteld dat het zijn computers waren en hij de encryptiesleutels had, de politie hem zou kunnen dwingen om zijn bestanden te ontsleutelen. Volgens de rechtbank is dit niet in strijd met het vijfde amendement, omdat de verdachte in dit geval de overheid vertelt wat het al weet.
In de beslissing maakt het hooggerechtshof niet duidelijk of Gelfgatt gedwongen zou kunnen worden om zijn computers te ontsleutelen als hij niet had verteld dat het zijn computers waren en hij de sleutels had. Jessie Rossman van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU stelt tegenover Reuters dat het dan ook onwaarschijnlijk is dat deze zaak als precedent zal dienen.
Een woordvoerder van de procureur-generaal van Massachusetts laat weten dat de uitspraak ervoor zorgt dat onderzoekers nu digitaal bewijs kunnen veiligstellen als de rechter hiertoe opdracht geeft. Matthew Segal, juridisch directeur van de ACLU, merkt echter op dat de overheid alleen iemand kan dwingen om zijn bestanden te ontsleutelen als het weet wat de inhoud van de bestanden is. "De inhoud moet een uitgemaakte zaak zijn", zo vertelt hij tegen de Wall Street Journal.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.