Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 15 jaar cel geëist tegen een 62-jarige man uit Den Haag wegens spionage. Volgens het OM leverde de man staatsgeheimen aan een echtpaar dat vanuit Duitsland voor de Russische staat spioneerde.
De verdachte was werkzaam als medewerker visumzaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wordt verdacht van het verspreiden van staatsgeheimen aan Rusland in opdracht van Rusland, het voorbereiden van het verspreiden van staatsgeheimen, ambtelijke corruptie, witwassen en het in bezit hebben van een vuurwapen.
De man kwam in beeld nadat het Russische echtpaar was opgepakt in hun woning in Marburg in Duitsland. De vrouwelijke Russische spion ontving op dat moment net informatie vanuit de Russische inlichtingendienst in Moskou, die zij weer kopieerde naar een informatiedrager. Toen de politie binnenviel kon de vrouw nog net de stekker van de kortegolfontvanger uit de laptop trekken. Het stel liet genoeg informatie achter om hen in Duitsland te kunnen vervolgen.
Doordat zij niet alle digitale sporen hadden gewist, kwam ook de Nederlandse verdachte in beeld. Hij opereerde voor het echtpaar onder de codenaam 'BR'. De Duitse autoriteiten informeerden Nederland en de rijksrecherche begon onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek. De verdachte werd vervolgens aangehouden op Schiphol toen hij voor een dienstreis wilde uitreizen.
Tijdens de daaropvolgende huiszoeking bij de verdachte thuis werden honderden vertrouwelijke documenten uit het berichtenverkeer van Buitenlandse Zaken aangetroffen. Op de werkplek van de verdachte werden ook vertrouwelijke documenten aangetroffen waarop in het Engels samenvattingen stonden geschreven. Volgens het OM verschafte de verdachte informatie over bijvoorbeeld politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en EU maar ook gevoelige informatie over collega's.
De man, die schulden had, ontving vermoedelijk zo'n 72.000 euro voor zijn spionagewerkzaamheden. Inmiddels heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat dit bedrag van de verdachte moet worden ontnomen en dat hij het aan de Staat moet betalen. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 15 jaar. De verdachte stelde, net zoals het OM, hoger beroep in.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.